Ετοιμάζει απάντηση η ΕΙΤΗΣΕΕ για το 2%
Παρόν/ 07.03.2010
Με μια έξυπνη κίνηση η κυβέρνηση επαναφέρει το τέλος του 2% επί του τζίρου των σταθμών εθνικής εμβέλειας. Είναι μια πρωτοβουλία που επιτρέπει στο Γ. Παπανδρέου να πει έναντι στις πιέσεις που θα δεχθεί από διάφορες κοινωνικές ομάδες, πως δεν χρωστάει σε κανένα. Η ρύθμιση θα ισχύσει για το 2010, με την ακύρωση της προηγούμενης υπουργικής απόφασης , όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της στήλης. Αν υποθέσουμε πως το τρέχον έτος αν ο συνολικός κύκλος εργασιών των τηλεοπτικών σταθμών παραμείνει στα 400 εκατ. ευρώ , τότε οι σταθμοί θα πληρώσουν ποσό περίπου 8 εκατ, ευρώ, ανάλογα βέβαια με τη δραστηριότητά τους. Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών , ενοχλήθηκαν από την απόφαση ,και πρόκειται να χαράξουν νέα στρατηγική στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΤΗΣΕΕ την επόμενη Τετάρτη.
Η απαλλαγή από το τέλος του 2% των σταθμών έγινε το περασμένο Φθινόπωρο . Γράφαμε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2009 πως «με μια διπλή απόφαση» η κυβέρνηση Καραμανλή μείωσε το τέλος χρήσης συχνοτήτων των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας τόσο για το 2009 όσο και για το 2010 στο 0,1% επί του τζίρου τους. θυμίζαμε πως νομοθεσία ορίζει πως το τέλος χρήσης για τους μεγάλους σταθμούς ανέρχεται στο 2% επί του κύκλου εργασιών τους, όμως όταν υπάρχουν εκλογές και οι σταθμοί μεταδίδουν δωρεάν τα πολιτικά μηνύματα σε ανταπόδοση μειώνεται το τέλος χρήσης συχνοτήτων κατά 50%. Επειδή το 2009 υπήρχαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 0,1% επί του τζίρου, όμως υπήρξε και μία νέα συμπληρωματική απόφαση για το 2010 που μείωνε στο ίδιο επίπεδο το αντίτιμο, ως αντάλλαγμα για τις επενδύσεις που θα γίνονταν στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
Ο φόβος τώρα που υπάρχει είναι μήπως αυτό το επιπλέον κόστος χρήσης προκαλέσει νέες απολύσεις στα ΜΜΕ. Όμως επί της ουσίας η απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου, ευνοεί την πιο ομαλή μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση , αφού ακυρώνει τις προσφυγές που συντάσσονταν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καθεστώς έμμεσων ενισχύσεων. Επίσης αποκαθιστά τις ισορροπίες και εντός της Digea , καθώς από την απόφαση για το 2010 ωφελούσε περισσότερο τους σταθμούς με μεγάλο τζίρο καθώς γλίτωναν περισσότερα χρήματα, ενώ η συμμετοχή στην εταιρεία της μετάβασης ήταν ισόποση . Το ζήτημα είναι βεβαίως το τι θα γίνει με τους άλλους σταθμούς που δεν πληρώνουν , όπως για παράδειγμα με τους περιφερειακούς σταθμούς που καταβάλουν χρήματα αφού λάβουν ψηφιακή άδεια.