Τυπολογίες / Άποψη
Ξεκίνησαν οι φωνές που ζητάνε το κλείσιμο της ΕΡΤ και στη συνέχεια την επαναλειτουργία τους με άλλους όρους. Θέση όχι παράλογή , αλλά όπως τη θέτει ο Άρης Δαβαράκης , στο www.protagon.gr με φανατισμό και όχι ειδική γνώση των πραγμάτων μπορεί να είναι αφετηρία δυσμενών εξελίξεων στην κρατική ραδιοτηλεόραση, αφού δεν λείπουν οι οπαδοί του νεοφιλελευθερισμού στην κυβέρνηση που έχουν αυτή την άποψη.
Η ΕΡΤ πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει να λειτουργεί , αλλά και να αναπτυχθεί , όχι όμως με “συνταγή” που ακολούθησαν τις τελευταίες δεκαετίες, οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή . Αυτές δημιούργησαν ένα στρεβλό καθεστώς όπου για παράδειγμα, οι διάφοροι αρθρογράφοι των συγκροτημάτων αποκτούσαν και μια εκπομπή στην ΕΡΤ, οι παρουσιαστές και μέτοχοι άλλων εταιρικών σχημάτων στα media, εξασφάλισαν σούπερ αμοιβές , την ίδια ώρα που για παράδειγμα η εθελουσία έξοδος των εργαζομένων της ΕΡΤ , με τα λεφτά του ελληνικού λαού, ενίσχυσε την ιδιωτική τηλεόραση, με στελέχη αιχμής. Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα με “φραπελιές” και τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά αξίζει να σημειώνουν πως ακόμη και σήμερα η ΕΡΤ τροφοδοτεί με οπτική ίνα τηλεοπτικό σταθμό με έτοιμα ρεπορτάζ, που έχουν παραχθεί και μονταριστεί από τους εργαζόμενους της , μόνιμους ή συμβασιούχους.
Και επίσης κάτι ακόμη, τώρα όλοι γράφουν για την ΕΡΤ, την προηγούμενη δεκαετία υπήρχε η συνήθης σιωπή.
Επί της ουσίας.
Μέτρο πρώτο. Διαφάνεια. Η ΕΡΤ λαμβάνει ετησίως από τους πολίτες 302 εκατ. ευρώ. Είναι υποχρεωμένη να δίνει λογαριασμό σε αυτούς, να εξηγεί αναλυτικά πόσα για παράδειγμα πληρώνει για τα προγράμματα που προβάλει, με τα χρήματα του ανταποδοτικού τέλους.
Μέτρο δεύτερο : Διοικητική αναδιάρθρωση. Πλήρης και έντιμη αξιολόγηση του προσωπικού από πρόσωπα που δεν σχετίζονται με την ΕΡΤ και επαναπροσδιορισμός του περιεχομένου των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων και των υπηρεσιών που είναι υποχρεωμένη να προσφέρει σε όλη την επικράτεια
Μέτρο Τρίτο: Έλεγχος των πράξεων των διοικήσεων. Ο πολίτης που πληρώνει πρέπει να λαμβάνει και απάντησεις και ο καλύτερος τρόπος, όπως έδειξε η βρετανική εμπειρία είναι η δημιουργία ενός συμβουλίου κατά τα πρότυπα του BBC Trust.
Μέτρο Τέταρτο: Η οριοθέτηση του πεδίου. Η ΕΡΤ λειτουργεί με νόμο του 1987… Πρέπει να επαναπροσδιορίσει την αποστολή της, με νέο νόμο φεύγοντας από το πεδίο του ανταγωνισμού της ιδιωτικής τηλεόρασης, επενδύοντας στη νέα τεχνολογία.
Μέτρο Πέμπτο: Ευθύνη. Η πολιτική ευθύνη ανήκει στον εκάστοτε υπουργό, ο οποίος και επιλέγει τον εκάστοτε πρόεδρο. Η διοικητικό ευθύνη στο εταιρικό σχήμα που (δι)ορίζεται στην ΕΡΤ