Άλλη μία διάταξη που καλύπτει τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και επιφέρει πλήγμα στον Τύπο πέρασε η συγκυβέρνηση. Στο Θερινό Τμήμα, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, καταργήθηκε η υποχρέωση δημοσίευσης των διακηρύξεων, αλλά μόνο στον αθηναϊκό Τύπο που έχει πανελλαδική εμβέλεια. Με παρέμβαση των κυβερνητικών βουλευτών που εκλέγονται στην περιφέρεια, εξαιρέθηκε ο περιφερειακός και ο τοπικός Τύπος. Σοβαρές οικονομικές εφημερίδες, όπως η «Ναυτεμπορική», θα υποστούν σημαντική ζημία, με δεδομένες τις απώλειες από την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών. Οι εκδότες των μεγάλων εφημερίδων υποστήριξαν την κατάργηση, σε αντίθεση με τα σωματεία των εργαζομένων, ενώ διαφορετική ήταν η κατάσταση στην περιφέρεια.
Αρχικά οι ιδιοκτήτες περιφερειακών εφημερίδων υπέστησαν σοκ όταν διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση, αντί να προωθήσει όσα τους είχε υποσχεθεί πριν από δύο μήνες, θεσμοθέτησε την κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό Τύπο. Οι ιδιοκτήτες ξεσηκώθηκαν και με κατεπείγουσα επιστολή τους προς τον Ν. Δένδια ζήτησαν την αλλαγή του άρθρου 152 του πολυνομοσχεδίου. Κατά της κατάργησης των κρατικών δημοσιεύσεων τάχθηκαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μετά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω και άλλαξε το άρθρο 152, παράγραφος 2, επαναφέροντας την υποχρεωτική δημοσίευση των κρατικών συμβάσεων σε περιφερειακό και τοπικό Τύπο. Είχαν προηγηθεί οι έντονες διαμαρτυρίες τοπικών βουλευτών. Οι εκδότες της περιφέρειας στήριξαν σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προεκλογικά και είχαν πάρει διαβεβαιώσεις από τα κυβερνητικά στελέχη για θεσμοθέτηση προστατευτικών διατάξεων υπέρ του περιφερειακού Τύπου. Είναι ενδεικτικό ότι στην κατεπείγουσα επιστολή της διοίκησης του ΣΗΠΕ προς τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και όλους τους άλλους αρμόδιους υπουργούς τόνιζαν την «έκπληξη αλλά και τη δικαιολογημένη οργή για τον εμπαιγμό και τη μη τήρηση των υπεσχημένων». Σημείωναν ακόμη ότι «παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που είχαμε από τον προκάτοχό σας κ. Κ. Χατζηδάκη, διαπιστώσαμε ότι περιλαμβάνεται τελικά η “τυποκτόνος” διάταξη του άρθρου 152, που ουσιαστικά οδηγεί στην πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των προκηρύξεων και διακηρύξεων των πάσης φύσεως διαγωνισμών για έργα, προμήθειες και υπηρεσίες όλων των φορέων του Δημοσίου στον περιφερειακό Τύπο, όπως επί πολλές δεκαετίες ίσχυε». Οι εκδότες πρότειναν άλλη διάταξη, αλλά τελικά η κυβέρνηση αφαίρεσε ολόκληρη την παράγραφο 2, διατηρώντας σε ισχύ την υποχρεωτική δημοσίευση των συμβάσεων και των κρατικών δημοσιεύσεων.