Την άμεση πληρωμή των οφειλομένων στους εργαζόμενους της ΕΡΤ (υπερωρίες, αμοιβές Κυριακών κλπ) και την κατάργηση της διαβόητης ΚΥΑ του Κεδίκογλου, που έκοψε μέχρι και 40 % τους μισθούς, ώστε να αποκατασταθούν οι ΣΣΕ και στα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ, δημοτικοί ρ/σ, ΓΓ Ενημέρωσης), ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Σκουρλέτη και Δ. Στρατούλη ο εκπρόσωπος της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων ( ΚΕΔ) Δημ. Τσαλαπάτης, την Παρασκευή στη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΣΗΕΑ με την ηγεσία του υπουργείου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αναγνώριση της δημοσιογραφικής εργασίας στο ειδησεογραφικό διαδίκτυο, ώστε επιτέλους οι δημοσιογράφοι να εργάζονται με μισθωτή εργασία, ΣΣΕ και συνδικαλιστική κατοχύρωση. Να επεκταθεί το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις των ιστοσελίδων ώστε να ασφαλίζονται οι συντάκτες στα δημοσιογραφικά ταμεία.
Με καταγγελία βόμβα υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ολοκληρωθεί αμέσως ο έλεγχος στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ειδικά στην 1η διεύθυνση (πρώην ΤΣΠΕΑΘ), προκειμένου να εισπραχθούν οφειλές εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν εργοδοτικές εισφορές στις εκδόσεις του Σαββατοκύριακου. Εκκρεμεί άλλωστε η έρευνα Ρακιντζή στο συγκεκριμένο Ταμείο.
Πρόκειται για υπόθεση-σκάνδαλο, που ισοδυναμεί, όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, με τις οφειλές των καναλαρχών από την τζάμπα χρήση των συχνοτήτων.
Η αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ ζήτησε νομοθετικές παρεμβάσεις για την ανεργία, την αντιμετώπιση των απολύσεων τους απλήρωτους συναδέλφους.Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε στη συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων για τις ΣΣΕ την επέκταση τους και την διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης, με νομοθετικές πρωτοβουλίες που ήδη είναι σε εξέλιξη. Επισημάνθηκε η νομοθετική προεργασία, από μηδενική βάση με την οποία η Κυβέρνηση ανοίγει την ΕΡΤ, ενώ για το θέμα των οφειλομένων θα υπάρξει ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών.
Δόθηκε επίσης από το υπουργείο η διαβεβαίωση για την άμεση εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ, ώστε να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις του Μαρτίου.
Η λεηλασία από το PSIκαι τα άλλα προβλήματα που έχουν ανακύψει (διοικητικά διαχειριστικά) έχουν στεγνώσει τον ΕΔΟΕΑΠ.Η ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος, αναφέρθηκε από την ηγεσία του υπουργείου στη συνάντηση, εντάσσεται στην δημιουργία και λειτουργία του ειδικού λογαριασμού( πχ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κλπ) και για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.
Στη συνάντηση προτάθηκε επίσης να υπάρξει για τον ΕΔΟΕΑΠ ισοδύναμο μέτρο ή η επαναφορά της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών ΑΕ και ΕΠΕ στον ημερήσιο τύπο, αφού η κατάργηση της από την προηγούμενη κυβέρνηση έχει ζημιώσει με εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο (απώλεια ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος από τις εκδοτικές επιχειρήσεις) τα δημοσιογραφικά ταμεία (ΕΔΟΕΑΠ κλπ) και τους λογαριασμούς αλληλοβοηθείας.
Οι θέσεις της ΚΕΔ για το Διαδίκτυο και το Αγγελιόσημο είναι οι εξής:
Διαδίκτυο:
1. Αμεση αναγνώριση της δημοσιογραφικής εργασίας στα sites. Όχι όμως με μπλοκάκι. Απασχόληση τώρα με μισθό, σύμφωνα με ΣΣΕ και ασφάλιση, με τον τρόπο αυτό, στα δημοσιογραφικά ταμεία.
2. Πιστοποίηση των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, από τις ενώσεις και την ΠΟΕΣΥ, ώστε να έχουν φορολογική έδρα στην Ελλάδα, ονομαστικές μετοχές και διευθυντή-δημοσιογράφο, υποχρεωτικά μέλος της detοικείας Ένωσης.
3. Προϋποθέσεις για δημοσιεύσεις η διαφημιστικές αναρτήσεις στις ιστοσελίδες είναι:
# η σύνθεση προσωπικού, με μισθωτή εργασία και ΣΣΕ
#η πιστοποίηση και η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας και τα συντακτικά (πνευματικά κλπ. ) δικαιώματα.
Είναι η ώρα για την συνολική ρύθμιση, στην οποία δεν τολμούν μέχρι σήμερα να προχωρήσουν οι υποταγμένες πλειοψηφίες στις διοικήσεις των ενώσεων.
Αγγελιόσημο:
1. Δεν εκχωρούμε κάτι, αλλά απαιτούμε όσα μας οφείλουν. Και επιμένουμε για μισθωτή εργασία και ΣΣΕ σε όλα τα ΜΜΕ.
Το αγγελιόσημο αποτελεί εργοδοτική εισφορά για τα ταμεία μας και υποχρέωση για τους ιδιοκτήτες τους διαφημιζόμενους και τους διαφημιστές.
2. Aγγελιόσημο και στο διαδίκτυο, όπως και στα ένθετα, των εντύπων, χωρίς εξαιρέσεις για τα ΜΜΕ της Πρωτεύουσας και της Περιφέρειας , ώστε να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες και φοροδιαφυγή.