Καταπέλτης για τις πρωτοφανείς παρεμβάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού προσωπικά αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μέσω του… εκπροσώπου του στη ΝΕΡΙΤ, του γενικού διευθυντή Περιεχομένου Βασίλη Θωμόπουλου, σχετικά με το τι θα καλύψει η δημόσια τηλεόραση -παρεμβάσεις που οδήγησαν στο κόψιμο της μετάδοσης της ομιλίας στη ΔΕΘ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα- είναι η απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου, που πάρθηκε ομόφωνα στη συνεδρίασή του την περασμένη Τετάρτη.
Ήταν το δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του ΕΣ, υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Φορτσάκη, όπου ύστερα από συζήτηση ελήφθη η παρακάτω απόφαση, όπως διατυπώνεται στο σχετικό πρακτικό:
«Το Εποπτικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη την κοινή επιστολή των κ. Μακρυδημήτρη και Μορώνη, στην οποία καταγγέλλονται κυβερνητικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, καταδικάζει ομόφωνα, με τον πιο απερίφραστο τρόπο, τις παρεμβάσεις αυτές.
Εκφράζει συγχρόνως τη λύπη του γιατί οι παραιτηθέντες επέλεξαν να αποχωρήσουν από το να αντισταθούν στις παρεμβάσεις, τις οποίες καταγγέλλουν».
Θαρραλέα απόφαση
Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν έχουμε ξαναδεί τα προηγούμενα χρόνια τέτοια τολμηρή απόφαση δημόσιας καταγγελίας των παρεμβάσεων της κυβέρνησης από όργανο το οποίο έχει διορισθεί από αυτήν. Παρότι γίνονταν ανάλογες παρεμβάσεις από την τότε Ζαλοκώστα, και μάλιστα καθημερινά και όλες τις ώρες της ημέρας. Ακόμη πιο σημαντική είναι η υπόδειξη από άτομα κύρους, όπως τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου, προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ κ. Μακρυδημήτρη και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Ροδόλφο Μορώνη ότι δεν έπρεπε να παραιτηθούν, αλλά να παλέψουν και να αντισταθούν στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Αυτό κι αν είναι πρωτόγνωρο. Θα πρέπει να ανησυχούν οι κυβερνώντες, τωρινοί και αυριανοί, γιατί τα μέλη του ΕΣ εισάγουν καινά δαιμόνια…
Πριν από την παραίτηση τουΑνδρέα Ζούλα, το ΕΣ ανέμενε το πόρισμα των τριών Ανεξάρτητων Αρχών, στις οποίες έχει διαβιβασθεί ο κατάλογος των υποψηφίων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του προέδρου ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, ώστε να προχωρούσε στην τελική επιλογή της σύνθεσης του ΔΣ, η θητεία του οποίου θα είναι πενταετής. Αλλά όλα αυτά πριν από… την παραίτηση.