Συνέντευξη υφυπουργού δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Παντελή Καψή στον Alpha 96,5 Θεσσαλονίκης
ΚΟΥΜΙΩΤΗΣ: Κύριε υπουργέ σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα;
ΚΑΨΗΣ: Νομίζω ότι έχουμε περάσει ένα σύνορο. Τα μακροοικονομικά μεγέθη όπως είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα ακόμη. Υπάρχει αυτή η διαφωνία με την τρόικα, που έχει μία τελείως τεχνοκρατική προσέγγιση, χωρίς να καταλαβαίνει ότι πλέον η κοινωνία έχει σοβαρά ζητήματα και πολιτικά και κοινωνικά. Δεν είναι μόνον η κοινωνία, αλλά και το ίδιο το πολιτικό σκηνικό δεν αντέχει πάρα πολλά μέτρα. Νομίζω όμως ότι αν μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά, σιγά-σιγά θα αρχίσει να φαίνεται και στον κόσμο αυτή η βελτίωση. Γιατί, αυτή τη στιγμή, προφανώς, με ανεργία στο 27,8%, ο κόσμος υποφέρει πολύ και θα χρειαστεί να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να αρχίσει να μειώνεται η ανεργία για να αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση στους πολίτες.
ΚΟΥΜΙΩΤΗΣ: Είναι το σαφές αυτό που λέτε, κύριε υπουργέ, ο κόσμος υποφέρει πραγματικά και αυτό διότι οι πάντες μιλούν για ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν έχει φανεί ακόμη στην κοινωνία. Δεν έχει φανεί στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή στην τσέπη των πολιτών. Είναι αλήθεια αυτό.
ΚΑΨΗΣ: Νομίζω ότι το πρόγραμμα λιτότητας ήταν πολύ αυστηρότερο απ’ αυτό που χρειαζόταν ή έπρεπε να ακολουθηθεί. Σ’ αυτό υπήρχε η εμμονή της τρόικας, της Ευρώπης κυρίως, που ήθελε να επιβάλει αυτούς τους όρους και πολιτικά στη Γερμανία αισθανόντουσαν ότι δεν μπορούν να δώσουν παραπάνω, γιατί θα είχαν πρόβλημα. Υπήρξε και η δική μας καθυστέρηση του να περάσουμε διαρθρωτικές αλλαγές που θα βοηθούσαν την ανάπτυξη. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή τη στιγμή πλέον άλλα λεφτά να υπάρξουν ή να έρθουν από έξω δεν γίνεται. Άρα η ανάπτυξη θα πρέπει να στηριχθεί στις δικές μας δυνάμεις. Και αυτό είναι το μείζον στο οποίο πρέπει να απαντήσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, με ποιόν τρόπο δηλαδή θα μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτό το περίφημο παραγωγικό μοντέλο, που στηριζόταν τόσα χρόνια, δεκαετίες θα έλεγα, στα δανεικά.
ΚΟΥΜΙΩΤΗΣ: Αυτό όμως που πλήττει πιο πολύ – και είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους κύριε υπουργέ- τον Έλληνα πολίτη και τον Έλληνα επιχειρηματία είναι η φορολογία. Είναι δυσβάστακτη.
ΚΑΨΗΣ: Σωστό, πολύ σωστό.
ΚΟΥΜΙΩΤΗΣ: Και βλέπουμε και από τα νούμερα ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Όχι μόνο στα χαράτσια, όχι μόνο στους φόρους. Εδώ μπόρεσαν για πόσες χιλιάδες αυτοκίνητα να πληρώσουν τα τέλη, έτσι;
ΚΑΨΗΣ: Αν θέλουμε, λοιπόν, να πληρώνουμε λιγότερους φόρους, τη στιγμή που δεν έχουμε άλλη δυνατότητα δανεικών, θα πρέπει να κόψουμε περισσότερο τις δαπάνες και αυτό είναι πολύ δύσκολο. Δηλαδή, χρειάζεται μια καινούργια φιλοσοφία σε όλη τη λογική των δαπανών του κράτους. Η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα που ακολουθεί, για παράδειγμα, είναι μια προσπάθεια αναδιάταξης του προσωπικού χωρίς να κάνουν καινούργιες προσλήψεις. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες γιατί βλέπετε ότι υπάρχει και πρόβλημα υποχρηματοδότησης. Στα νοσοκομεία για παράδειγμα. Άρα δεν υπάρχουν απλές λύσεις. Όποιο κόμμα και αν έρθει στην κυβέρνηση, όποια λύση και αν δοθεί, εμείς πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις. Και αν θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους θα πρέπει να μειώσουμε αντίστοιχα τις δαπάνες. Θα πρέπει να κόψουμε άχρηστες υπηρεσίες; Να τις κόψουμε όμως αποφασιστικά και γρήγορα. Θα πρέπει να κάνουμε αναδιάταξη του προσωπικού; Να το κάνουμε αποφασιστικά και γρήγορα. Αυτά τα έχουμε καθυστερήσει και νομίζω ότι αυτές οι διαθρωτικές αλλαγές είναι το μείζον στο οποίο πρέπει να δώσουμε το βάρος μας και να προσελκύσουμε, βέβαια, όσο μπορούμε και επενδύσεις από το εξωτερικό, τη στιγμή που στην Ελλάδα περίσσευμα πια δεν υπάρχει.
ΚΟΥΜΙΩΤΗΣ: Για πάμε λίγο τώρα στο δικό σας τομέα ευθύνης κύριε υπουργέ, στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Εκεί τελικά η αναδιάρθρωση θεωρείτε ότι πέτυχε και σε ποιο βαθμό;
ΚΑΨΗΣ: Η ΝΕΡΙΤ η οποία θα αρχίσει επίσημα, γιατί ήδη αρχίζει και παίρνει πάνω της την υπόθεση, επίσημα όμως θα βγει κάποια στιγμή τον Μάρτιο, θα είναι μια τηλεόραση η οποία θα λειτουργεί με μειωμένο κόστος από 240 εκατομμύρια, 100 εκατομμύρια. Νομίζω ότι είναι μία μεγάλη εξοικονόμηση, που την απαιτούσε πιστεύω και ο Έλληνας πολίτης. Δεν έχουμε περιθώρια να έχουμε μία τόσο πλούσια, αν θέλετε, τηλεόραση όπως ήταν η ΕΡΤ, με τις σπατάλες της που γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά. Αυτά τελειώνουν, μειώνεται και το προσωπικό, το οποίο έχει και τη δυσάρεστη πλευρά του, δεν θέλω να πω ότι είναι όλα εύκολα, αλλά πάντως θα έχουμε μία πολύ πιο λιτή δημόσια τηλεόραση. Νομίζω ότι είναι προτιμότερο να έχουμε λιτή δημόσια τηλεόραση παρά λιτά νοσοκομεία.
ΚΟΥΜΙΩΤΗΣ: Βέβαια, μας ακούει τώρα αρκετός κόσμος ο οποίος έχει βρεθεί – να το πούμε έτσι- στο δρόμο απολυμένος…
ΚΑΨΗΣ: Απολύτως συμμερίζομαι το πρόβλημα και το καταλαβαίνω. Όμως αν λέμε ότι πρέπει να κάνουμε οικονομίες, νομίζω ότι αυτές θα έπρεπε να έχουν γίνει κατ’ εξοχήν στο χώρο της τηλεόρασης.
ΚΟΥΜΙΩΤΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ κύριε υπουργέ για την επικοινωνία που είχαμε. Να είστε καλά και καλή χρονιά από τη συμπρωτεύουσα.
ΚΑΨΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή χρονιά.