Σημεία από τη χθεσινοβραδυνή συνέντευξη του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή, στο Real FM και στο Βασίλη Κουφόπουλο
Για τις προσλήψεις στον μεταβατικό φορέα: Όπως θα θυμόσαστε είχε ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, ότι θα προσληφθούν για το ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι να λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ, 2000 άτομα από τους πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ για να στελεχώσουν τη Δημόσια Τηλεόραση, τον ενδιάμεσο αυτό φορέα. Αυτό και έγινε. Έγινε με αντικειμενικά κριτήρια, δηλαδή σπουδές, προϋπηρεσία, οικογενειακή κατάσταση. Δεν έγινε όμως, όπως το έχω πει πολλές φορές – παρενέβη η ομάδα αλήθειας του ΣΥΡΙΖΑ και βγήκε ότι ήταν κάτι νέο αυτό- με αξιοκρατικά κριτήρια. Δηλαδή, δεν υπήρξαν συνεντεύξεις δημοσιογράφων, δεν εξετάστηκε ποια ήταν η παρουσία τους και το δημοσιογραφικό τους έργο για να γίνει αξιοκρατικά. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για προσωρινές προσλήψεις ούτε υπήρχε ο χρόνος για να γίνει μια τέτοια βαριά διαδικασία. Αυτό γίνεται τώρα από τη ΝΕΡΙΤ όπου οι δημοσιογράφοι θαέχουν το βιογραφικό τους, θα παρουσιάσουν το έργο τους και φυσικά θα υπάρχουν και συνεντεύξεις.
Για τον ειδικό διαχειριστή Γκ. Μάναλη. Για τη «δήθεν ασυλία» του ειδικού διαχειριστή κ. Γκίκα Μάναλη: Ο κ. Μάναλης υπέχει αστική ποινική και κάθε άλλη ευθύνη για τις πράξεις του έναντι του Δημοσίου. Δεν υπάρχει ασυλία. Αν κάνει κάποια παράλειψη σε βάρος τρίτων την ευθύνη την έχει το Δημόσιο όπως κάθε Δημόσιο υπάλληλο. Αν σας αδικήσει η Εφορία δεν θα στραφείτε κατά του υπαλλήλου για να πάρετε τα χρήματα σας, θα τα πάρετε από την Εφορία. Έτσι και αυτός ως οιονεί δημόσιος υπάλληλος υπάγεται σε όσα κατ’ αναλογία προβλέπει ο κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων. Οι επιτροπές του Υπουργείου Οικονομικών ελέγχουν συνεχώς τον κ. Μάναλη για τις δαπάνες του οι οποίες επίσης δημοσιεύονται στη Διαύγεια.
Για το κόστος της Δημόσιας Τηλεόρασης: Η Δημόσια Τηλεόραση κόστισε αυτούς τους 7 μήνες 11,5 εκατομμύρια. Στην ΕΡΤ 9 εκατομμύρια ήταν μόνο για ένα μήνα το μισθολογικό κόστος. Και ως απάντηση στην κυρία Κωνσταντοπούλου που αναφέρεται στο κόστος θέλω να επισημάνω ότι όταν δόθηκε η εντολή από το ΣτΕ έπρεπε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας να προσλάβει προσωπικό και μηχανήματα για να εκπέμψει. Αυτά δεν μπορούσαν να γίνουν από την Κατεχάκη και την Αγία Παρασκευή γιατί ήταν υπό κατάληψη. Υπεβλήθη, λοιπόν, το Δημόσιο σε αυτό το κόστος, ακριβώς εξαιτίας της κατάληψης της Αγίας Παρασκευής. Και το κόστος αυτό σταμάτησε να υπάρχει μόλις πήγε η Δημόσια Τηλεόραση στην Αγία Παρασκευή. Εδώ μου θυμίζει το ανέκδοτο για το παιδί που δολοφονεί τους γονείς του και μετά ζητάει να το λυπηθούν επειδή είναι ορφανό. Το κόστος οφείλεται στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε προχωρήσει στην κατάληψη της Αγίας Παρασκευής. Και είναι ανακριβές αυτό το οποίο λέει η κυρία Κωνσταντοπούλου ότι μόνο τα μηχανήματα κόστιζαν λιγότερο, γιατί το κόστος αυτό συμπεριλαμβάνει και τους μισθούς π.χ του συνεργείου που ανέλαβε να χειριστεί το master control.
Συνεργασίες της ΝΕΡΙΤ με την τοπική αυτοδιοίκηση: Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τον Δήμο Κοζάνης, που είχε έναν πολύ καλό περιφερειακό σταθμό και σε συνεργασία με το Δήμο θα γίνει ένας ισχυρός, ελπίζω, περιφερειακός σταθμός στην Κοζάνη. Ανάλογες συζητήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στη Θεσσαλονίκη. Κι όταν θα έχουμε 14 κανάλια στο δημόσιο φορέα, νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε δυνατότητες τέτοιας κοινωνικοποίησης κάποιων συχνοτήτων. Αυτή είναι μια προοπτική που δημιουργούν οι νέες τεχνικές δυνατότητες.