Στη συνεδρίαση της Βουλής ο αρμόδιος υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, προσπαθώντας να αιτιολογήσει την κυβερνητική δωρεά στους καναλάρχες, είχε δηλώσει πως «η ρύθμιση είναι προσωρινή, ρυθμίζεται προσωρινά μέχρι τη χορήγηση των αδειών παρόχου περιεχομένου η νόμιμη μεταφορά με ψηφιακή τεχνολογία και σε καμία περίπτωση αυτή δεν αποτελεί αδειοδότηση ούτε αποσκοπεί στην αποφυγή αδειοδότησής τους ως παρόχων περιεχομένου, η οποία θα γίνει κανονικά, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, από τις οποίες θα προκύψουν και σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς την περιορισμένη και αυστηρά προσδιορισμένη χρονική ισχύ της εν λόγω προσωρινής ρύθμισης»!
Η παραπάνω δήλωση του Σ. Κεδίκογλου έκαμψε τις αντιδράσεις βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, που δήλωναν πως έδιναν για τελευταία φορά την ανοχή τους στο καθεστώς της προσωρινής τηλεοπτικής νομιμότητας.
Έξι μήνες μετά, το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, που είχαν απαιτήσει να μπει στο άρθρο 18, γίνεται κουρελόχαρτο. Με την έναρξη της ψηφιακής μετάβασης στην τηλεόραση δεν θα υπάρξει ανάγκη για καμία άλλη παράταση στη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών. Η έννοια της τηλεοπτικής άδειας στην ψηφιακή εποχή καταργείται ουσιαστικά, αφού τα κανάλια είναι πλέον μόνο «πελάτες» της Digea, την οποία θα πληρώνουν για να ανεβάζει το ψηφιακό τους σήμα. Το δε Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το μόνο που θα κάνει θα είναι να εγκρίνει το πρόγραμμά τους.
Επιπλέον, προωθείται η ικανοποίηση των αιτημάτων των καναλαρχών σε άσχετα νομοσχέδια, όπως η πρόσφατη κατάργηση των αδειών άσκησης επαγγέλματος για τους τεχνικούς της τηλεόρασης και η αναμενόμενη κατάργηση του χαρακτηρισμού του τηλεοπτικού προγράμματος ως «ενημερωτικού» ή «ψυχαγωγικού». Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται το «δώρο» των συχνοτήτων στα τηλεοπτικά διαπλεκόμενα, σβήνοντας από τον πολιτικό χάρτη το αμαρτωλό καθεστώς της προσωρινής νομιμότητας της ιδιωτικής τηλεόρασης στη χώρα μας.