Στην τελική ευθεία για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με όλες τις δομές της, τους εργαζόμενους στις θέσεις τους και αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης που ανετράπη βιαίως στις 11 Ιουνίου 2013 με το πραξικόπημα του Μαύρου, το νομοσχέδιο, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσει μόνο αφετηρία συζήτησης για την επόμενη μέρα.
Η δικαίωση όμως του αγώνα των εργαζομένων που για 21 μήνες κρατούν ανοιχτή την ΕΡΤ στην κοινωνία , απαιτεί ένα φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ανεξάρτητο, πλουραλιστικό, ακηδεμόνευτο που θα πρέπει:
–να αξιοποιεί την εμπειρία της αυτοδιαχείρισης των εργαζομένων και με δείκτες ποιότητας να κάνει πράξη την διαφορά απέναντι σε συστημικά σκουπίδια.
# Να αποκοπεί εντελώς από τη λογική και το μοντέλο ΔΕΚΟ στην δομή , την λειτουργία, την οργάνωση, τις εργασιακές σχέσεις με αντίστοιχη τροποποίηση του Ν. 3429/2005.
# Να διατηρήσει τις δομές και τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη που απαιτούν η γεωστρατηγική θέση της χώρας, το ελληνικό αρχιπέλαγος, η περιφέρεια τα εθνικά θέματα, και η ελληνική ομογένεια, με υπεύθυνη ενημέρωση ψυχαγωγία και πολιτισμό.
# Να ανταποκρίνεται στις αποφάσεις και την χάρτα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
# Με συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων να διασφαλίσει τον ζωτικό ρόλο της ΕΡΤ ως ουσιαστικού παράγοντα για την πλουραλιστική επικοινωνία και ενημέρωση, προσβάσιμη από τον καθένα τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, μέσω της παροχής συνεκτικών προγραμμάτων, τα οποία απαρτίζονται από πληροφόρηση, εκπαίδευση, πολιτισμό και αναψυχή.
-να επαναλειτουργήσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ 1, ΝΕΤ, ΕΤ 3) και η ERTWORLD. Να λειτουργήσουν όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί (εθνικοί και περιφερειακοί) όπως λειτουργούσαν την 11η Ιουνίου 2013 και διατηρηθήκαν στο δίκτυο της ΕΡΤ-OPENαπό εργαζόμενους και αλληλέγγυους. Να διατηρηθεί και να αναδειχθεί σε ιδιαίτερο πόλο ενημέρωσης και προβολής η ΕΤ3, που μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής στις 7-11-2013, αποτέλεσε νησίδα ελευθερίας για τους Εργαζόμενους της ΕΡΤ και του αγώνα τους.
# Να υπάρξει άμεσα επανέκδοση του ιστορικού περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».
# Να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα, με ανοιχτή στο τραπέζι την διεκδίκηση των δεδουλευμένων που οφείλονται και τις αποζημιώσεις,
Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των δημοσιογράφων που πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα , ως προϋπόθεση της ανεξαρτησίας τους αλλά και τήρησης του κώδικα δεοντολογίας. Μόνο την αυτοτέλεια των εργαζομένων στην ενημέρωση δεν υπηρετούν επιχειρησιακές συμβάσεις μνημονιακής προέλευσης και άλλες διατάξεις στο νομοσχέδιο..
Όπως άλλωστε επισημαίνεται σε αναφορά-καταγγελία της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (2/9/2013) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
«..Ήδη από το 1994 η 4η Ευρωπαϊκή Υπουργική Συνδιάσκεψη για την Πολιτική στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Πράγα, 7-8 Δεκεμβρίου 1994) αναγνώρισε ότι «η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση προωθεί τις αξίες που αποτελούν το θεμέλιο της πολιτικής, νομικής και κοινωνικής δομής των δημοκρατικών κοινωνιών, και συγκεκριμένα τον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτιστικό και πολιτικό πλουραλισμό» και υπογράμμισε «την σημασία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης για τις δημοκρατικές κοινωνίες».
Οι δημοσιογράφοι πρέπει επίσης να έχουν «επαρκείς συμβάσεις εργασίας που παρέχουν επαρκές επίπεδο κοινωνικής προστασίας, ούτως ώστε να μην συμβιβάζονται ως προς την αμεροληψία και ανεξαρτησία τους» [Κοινοβουλευτική Συνέλευση, Απόφαση 1636 (2008), Δείκτες για τα μέσα σε μια δημοκρατία, σημεία 8.11-8.12]
Οι εργαζόμενοι λοιπόν, οφείλουμε να επιμένουμε και για τους λόγους αυτούς αλλά και για να κάνουμε διακριτό στον ελληνικό λαό ότι άλλο πράγμα είναι η ενημέρωση την οποία οφείλουν να υπερασπίζονται οι δημοσιογράφοι και άλλο η κυβερνητική και μνημονιακή προπαγάνδα που παράλληλα με τα συστημικά ΜΜΕ υπηρέτησε το κυβερνητικό μόρφωμα.
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων –Ανοιχτή ΕΡΤ
www.styx.gr