Στα δυο κεντρικά ζητήματα της μιντιακής επικαιρότητας που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον της ενημέρωσης στη χώρα μας, ενεργοποιήθηκε αν και αργά ο ΣΥΡΙΖΑ. Με δυο ερωτήσεις βουλευτών του στη Βουλή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνει στο προσκήνιο τις σκανδαλώδεις διαπλεκόμενες σχέσεις μεταξύ της πολιτικής και μιντιακής εξουσίας. Ο κομβικός ρόλος των media επανέρχεται στην προβληματική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει άτυπα αλλά ουσιαστικά αρχίσει ο προεκλογική μάχη.
Οι δυο ερωτήσεις, μια για τον προνομιακή διαγωνισμό παράδοσης των ψηφιακών συχνοτήτων στη Digea, άρα και της ενημέρωσης των πολιτών στην εταιρεία που κατέχουν τα εκδοτικά συμφέροντα της χώρας μέσω της συμμετοχής τους στα πανελλαδικά ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, και η δεύτερη για την απουσία οικονομικού ελέγχου του μορφώματος της ΔΤ μέσα από τον έλεγχο του ειδικού διαχειριστή Γκίκα Μάναλη και την πολιτική εποπτεία του Παντελή Καψή, σχετίζονται άμεσα με την κυβερνητική πολιτική στο χώρο των ΜΜΕ.
Η βουλευτής του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου ζητά την κατάθεση εγγράφων στην ερώτηση της προς του Γ. Στουρνάρα και Π. Καψή για τους οικονομικούς απολογισμούς στη λειτουργία της Δ.Τ που παραμένουν άφαντοι από τη διαύγεια. Όπως σημειώνει στην ερώτησή της ο Π. Καψής ισχυρίστηκε στη Βουλή πως το κόστος της Δ.Τ τους 7 μήνες λειτουργίας της κόστισε 11,5 εκατ. ευρώ ενώ για την ΕΡΤ ο ένας μήνας μισθοδοσίας κόστιζε 9 εκατ. ευρώ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζητά να κατατεθούν όλα τα έγγραφα βάσει των οποίων το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται πως οι υπάλληλοι της Ε.Ρ.Τ. στους οποίους εφαρμόσθηκε το Π.Δ. 164/2004 δεν δικαιούνται αποζημίωση, τα ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι αποζημίωσης, οι πράξεις συγκρότησης των επιτροπών που ελέγχουν τον Ειδικό διαχειριστή ΕΡΤ, τις συμβάσεις αναθέσεως στην ΚΑΝΤΩΡ Σύμβουλοι επιχειρήσεων» καθώς και όλες τις άλλες συμβάσεις που υπέγραψε ο Γκίκας Μάναλης. Ειδικότερα τις δυο συμβάσεις ενοικίασης τηλεοπτικών στούντιο, ύψους 468.000 ευρώ και 155.000 ευρώ για τη μετάδοση της Δ.Τ. Η βουλευτής ζητά τις ευθύνες και για την αποχώρηση του Γκίκα Μάναλη, εάν αυτός έχει ελεγχθεί πριν την αποχώρησή του προς την Attica Bank.
Στην ερώτηση των 6 βουλευτών, Δ. Παπαδημούλη, Ν. Βούτση, Β. Διαμαντόπουλου, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Ε. Ουζουνίδου και Γ. Σταθάκη προς τον υπ. Υποδομών Μ. Χρυσοχοϊδη θέτουν ζήτημα απουσίας ανταγωνισμού εξαιτίας του γεγονότος πως οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας είναι και μέτοχοι της Digea, αλλά και θέμα ακύρωσης του διαγωνισμού από τη στιγμή που εμφανίστηκε μόνο ένας ενδιαφερόμενος. Ρωτάνε επίσης για τη χαμηλή τιμή εκκίνησης (16,39 εκατ. ευρώ) των συχνοτήτων εθνικής εμβέλειας και των περιφερειακών (1,9 εκατ. ευρώ).