Ομιλία της Αγλαΐας Κυρίτση, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου για το δημόσιο φορέα ραδιοτηλεόρασης στην ολομέλεια της Βουλής
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κατ’ αρχάς δεν περίμενα ότι τόσο σύντομα θα επιβεβαιωνόντουσαν με τον πιο σαφή τρόπο οι παραδοχές που έκανα, ξεκινώντας την πρωτολογία μου.
Και ποιες είναι αυτές;
Είπα αρχίζοντας την εισηγητική ομιλία μου ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ακούστηκε τίποτα μα τίποτα ουσιαστικό.
Είπα, επίσης, ότι στην επιτροπή, ελάχιστες φορές ακούστηκαν οι λέξεις Δημόσια Τηλεόραση και ΝΕΡΙΤ.
Δεν προσπάθησαν, δηλαδή, καν να υπερασπιστούν τα μορφώματα που δημιούργησαν.
Με εξαίρεση τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη, με τον δεύτερο, μάλιστα, να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά τη DIGEA και το σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης για την ΕΡΤ.
Επίσης, κανείς δεν υποστήριξε το μαύρο που πραξικοπηματικά επέβαλλε η τότε συγκυβέρνηση. Μάλιστα, ο κ. Αρβανιτίδης, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος, χτες, στο μαύρο, μίλησε επί λέξει για «αυταρχική πράξη της κυβέρνησης Σαμαρά».
Κάτι είναι κι αυτό…
Απλά να του θυμίσω ότι αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης, η οποία προχώρησε στην αυταρχική, όπως την χαρακτήρισε, πράξη, ήταν ο κ. Βενιζέλος.
Τι μας είπε, λοιπόν, για το νομοσχέδιο που συζητάμε η συνάδελφος κα Βούλτεψη;
Απολύτως τίποτα.
Τι μας είπε για την ΕΡΤ;
Απολύτως τίποτα.
Τι μας είπε για το πραξικοπηματικό κλείσιμο;
Απολύτως τίποτα.
Τι μας είπε για το ανυπόληπτο μόρφωμα της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ που έστησαν;
Απολύτως τίποτα.
Προφανώς και δεν πρόκειται για παράλειψη.
Προφανώς και δεν πρόκειται για λάθος τακτική.
Ακριβώς αυτή είναι η γνώριμη τακτική τους.
Όταν υπάρχει ένδυα επιχειρημάτων, τότε η μπάλα πάει στην εξέδρα…
Ουσιαστικά το μόνο που είχε να πει η κα Βούλτεψη για το νομοσχέδιο που συζητάμε, είναι ότι δήθεν η κυβέρνηση θέλει να αποκαταστήσει συγκεκριμένους ανθρώπους.
Εδώ πραγματικά η λογική, σηκώνει τα χέρια της ψηλά….
Να το ξαναπούμε, λοιπόν:
Όσοι εργάζονταν με συμβάσεις αορίστου χρόνου στις 11 Ιουνίου του 2013 που επιβάλλατε το μαύρο επανέρχονται στη δουλειά τους. Για τους συμβασιούχους υπάρχει η πρόβλεψη που είπαμε πολλές φορές. Επανέρχονται κυρία Βούλτεψη όλοι στη δουλειά τους.
Από τη νέα ΕΡΤ δεν αποκλείεται κανένας.
Δεν αποκλείεται Κ Α Ν Ε Ν Α Σ.
Οφείλουμε, όμως, να παραδεχτούμε ότι σε κάτι είμαστε μεροληπτικοί. Και πρέπει να το παραδεχτούμε με απόλυτη ειλικρίνεια.
Αποκλείουμε σκοπίμως κάποιους από τη νέα ΕΡΤ. Αποκλείουμε το προσωπικό των ειδικών θέσεων, αποκλείουμε το στρατό των συμβούλων που εσείς κυρία Βούλτεψη και οι προηγούμενοι κυβερνώντες είχατε στήσει.
Το ομολογούμε, λοιπόν, ότι αποκλείουμε τα δικά σας χρυσοπληρωμένα παιδιά και κυρίως, αποκλείουμε τις πρακτικές σας.
Στη νέα ΕΡΤ δεν θα υπάρχει ο στρατός των διορισμένων κυβερνητικών παραγόντων που επί των ημερών σας από θέσεις κλειδιά έκανε την ΕΡΤ μηχανισμό κυβερνητικής προπαγάνδας.
Και σ’ αυτό, ναι, δηλώνουμε απόλυτα μεροληπτικοί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ακούστηκαν πολλά για μη κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ή για φακουδάκια με τα οποία πάμε να φωτίσουμε το μαύρο.
Ξέρετε, μπορούμε να μένουμε στη διαφωνία για τη διαφωνία, στη κόντρα για τη κόντρα, αλλά ακόμα και ένα φακουδάκι μπορεί να ρίξει φως, αρκεί να το χρησιμοποιείς σωστά.
Το μείζον, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι ξανανοίγει η ΕΡΤ και όχι ο τρόπος, αν, δηλαδή, καταργείται η ΚΥΑ. Γιατί, δυστυχώς, όσο ακόμα είμαστε, και το ξαναλέω το δυστυχώς, στον καπιταλισμό είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε και κάποιες νομοτεχνικές οδούς που υπηρετούν το στόχο που εν προκειμένω είναι το άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ, με διαδικασία συνέχειας και όχι α-συνέχειας, η επιστροφή των εργαζομένων και η διαφύλαξη της περιουσίας της, η οποία είναι περιουσία του ελληνικού λαού.
Αυτός είναι ο στόχος και είναι πολύ συγκεκριμένος και πολύ πραγματικός.
Θέλετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να ξανανοίξει η ΕΡΤ;
Θέλετε να γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους, χωρίς εκδικητισμούς και ρεβανσισμούς;
Θέλετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ακόμα και μέσα απ’ αυτό το κακό για σας νομοσχέδιο να προβλέπεται η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων;
Σ’ αυτά απαντήστε.
Το στρίβειν διά της καταγγελίας του καπιταλισμού είναι εύκολο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Αλλά μέχρι να λύσουμε οριστικά την αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας, είμαστε υποχρεωμένοι, καθημερινά να παλεύουμε με όρους μυρμηγκιού, για την αλλαγή των συσχετισμών και την τροποποίηση των συνειδήσεων.
Αυτό είναι το πιο λενινιστικό και ταυτόχρονα γοητευτικό καθήκον για την Αριστερά.
Και σας διαβεβαιώνω και είμαι σίγουρη ότι το ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα, ότι ύστερα από 22 μήνες αγώνα η συνείδηση όσων αγωνίστηκαν είναι πολύ διαφορετική.
Και αυτή η αλλαγή είναι το πιο ελπιδοφόρο βήμα για την υπηρέτηση του μεγάλου στόχου.
Θα την προσπεράσουμε σαν να μην έγινε τίποτα ή θα την πάμε ένα βήμα πιο κάτω;
Και αγαπητή Λιάνα Κανέλλη, προφανώς δεν θα απαγορεύσουμε τις διαφημίσεις προϊόντων με υψηλά λιπαρά. Και μην αδικείτε έτσι τον εαυτό σας.
Η συγκεκριμένη ατάκα, η οποία εκχυδαΐζει -και το λέω με αγάπη,- τα πράγματα, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ένα ΜΜΕ και πολύ περισσότερο η τηλεόραση, προβάλλει και καλλιεργεί κοινωνικά ή διατροφικά πρότυπα, κάτι που νομίζω ότι το ξέρετε πολύ περισσότερο από τον καθένα εδώ μέσα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ακούστηκαν πολλά για το εποπτικό συμβούλιο που καταργείται. Ακούστηκαν πολλά για τη συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκηση.
Να κάνω δυο παρατηρήσεις:
Πρώτον τα έργα και τις ημέρες του εποπτικού συμβουλίου τα περιέγραψαν πολύ γλαφυρά οι δικοί σας εκλεκτοί.
Και ο κ. Προκοπάκης και ο κ. Ζούλας, ακόμα και ο κ. Καψής. Δεν χρειάζεται να πούμε εμείς τίποτα.
Και τις κομματικές παρεμβάσεις κατήγγειλαν και τη λογοκρισία της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ αποκάλυψαν και τις πιέσεις για προσλήψεις δικών σας παιδιών ομολόγησαν και για αμαρτωλές συμβάσεις παραγωγής που κόβοντας και την άλλη μέρα εμφανίζονταν απ’ το παράθυρο μίλησαν.
Ανατρέξτε σε όσα οι από σας διορισμένοι έχουν πει και σ’ αυτούς απαντήστε, όχι σ’ εμάς.
Και να κάνω ένα ρητορικό ερώτημα: Ποιος αμνήστευσε τον ειδικό διαχειριστή Γκίκα Μάναλη. Ποιος εκ των προτέρων τον αθώωσε για πράξεις και παραλείψεις του; Και είναι δέσμευσή μας ότι όλα τα πεπραγμένα θα διερευνηθούν. Όλα, κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Ο νόμος ισχύει για όλους.
Επίσης ακούστηκε ότι θέλουμε να καταργήσουμε το συνδικαλισμό.
Από πού προκύπτει αυτό;
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα βγουν με την πιο δημοκρατική διαδικασία που είναι η άμεση και καθολική ψηφοφορία και κανείς δεν τους απαγορεύει να είναι μέλη των σωματείων τους.
Επιπλέον είναι δυνατόν να καταγγέλλεται η κυβέρνηση της Αριστεράς , ότι θέλει να καταργήσει το συνδικαλισμό, όταν στο νομοσχέδιο προβλέπεται η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων;
Οι συλλογικές συμβάσεις με τα σωματεία δεν θα υπογραφούν;
Μην τραβάμε, λοιπόν, απ’ τα μαλλιά τις δήθεν αντιθέσεις μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έγινε, επίσης, πολύ μεγάλη συζήτηση για τον διορισμό του Δ.Σ.
Δεν αναφέρομαι στις στημένες τοποθετήσεις για το θέμα, αλλά στην πραγματική αγωνία πολλών μελών του Κοινοβουλίου για την ανεξαρτησία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Ας είμαστε ξεκάθαροι:
Από την αρχική ομιλία μου είπα ότι κανένας νόμος, όσο άρτιος κι αν είναι, δεν μπορεί να λύσει όλα τα ζητήματα, ειδικά, μάλιστα, όταν πρόκειται για ένα θέμα όπως η ανεξαρτησία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι η πολιτική βούληση έχει σημασία, κυρίως όμως, έχουν σημασία οι διαδικασίες και το πλαίσιο λειτουργίας που από τη μια αποτρέπουν τις αυθαιρεσίες και τα ρεσάλτα και από την άλλη επιβάλλουν το διαρκή έλεγχο και τη διαφάνεια.
Και η κυβέρνηση αυτή μπορεί να δεσμευτεί ότι το πλαίσιο που θα διαμορφώσει το επόμενο Δ.Σ., θα αποτρέπει τις άνωθεν παρεμβάσεις και θα ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην κοινωνία για να είναι αυτή ο τελικός κριτής.
Πάρτε το απόφαση, κύριοι της προηγούμενης συγκυβέρνησης, δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την πρακτική σας.
Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τις αρχές μας.
Και μην απαξιώνετε τη Συμφωνία αρχών.
Θα γίνει, θα είναι ουσιαστική, θα είναι δεσμευτική, θα είναι ξεκάθαρη. Γιατί εμείς σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία, έχουμε αρχές και θα τις αποδείξουμε και σε θεσμικό επίπεδο και κυρίως στην πράξη.
Επίσης, μην περνάτε στα ψιλά τα συμβούλια κοινωνικού ελέγχου. Είναι πρόκληση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, που μπορεί να αλλάξει τη σχέση δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και κοινωνίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι τα στοιχήματα είναι μεγάλα και είναι ανοιχτά.
Μ’ αυτά τα στοιχήματα θέλουμε να αναμετρηθούμε.
Έτοιμες και εύκολες συνταγές δεν υπάρχουν.
Υπάρχει πολιτική βούληση, προθέσεις και διαρκής αγώνας, καθημερινή μάχη για να κερδηθούν τα στοιχήματα και για να μην οδηγήσουν οι καλές προθέσεις στην κόλαση.
Το ανοιχτή, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλουραλιστική, ζωντανή ΕΡΤ το εννοούμε.
Το εννοούμε και θα το παλέψουμε κόντρα στην πεπατημένη.
Με πίστη στους ίδιους τους εργαζόμενους, με απαίτηση για συμμετοχή της κοινωνίας, φιλοδοξούμε ότι το αποτέλεσμα δεν θα μας διαψεύσει.
Κλείνοντας,
έγινε λόγος για σύγκρουση συμφερόντων. Μπήκε, μάλιστα, ηθικό ζήτημα γιατί η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ δηλαδή, είμαι δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Επειδή μπήκε και στην επιτροπή το θέμα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαι πολύ περήφανη που είμαι δημοσιογράφος της ΕΡΤ, μια από τους χιλιάδες εργαζόμενους που αμείβονταν με τη συλλογική τους σύμβαση και δεν πήραν ούτε καν την προβλεπόμενη αποζημίωσή του, αλλά ούτε καν τα δεδουλευμένα τους.
Είμαι πολύ περήφανη για τον αγώνα που δώσαμε με εκατοντάδες συναδέλφους, έναν αγώνα που αγκαλιάστηκε από την κοινωνία και αυτό το τονίζω ιδιαίτερα.
Είμαι πολύ περήφανη που είμαι ειδική αγορήτρια για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Είμαι πολύ περήφανη που αυτή εδώ η κυβέρνηση σταματά ένα πραξικόπημα.
Είμαι πολύ περήφανη που αυτή η κυβέρνηση τολμά να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα, με τα οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια το παλιό πολιτικό σύστημα έκανε μπίζνες και έστρωνε καριέρες.
Και επειδή πρόκειται για κορυφαίες πολιτικές παρεμβάσεις, με βαθιά και ουσιαστικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά, μόνο ζητήματα ηθικής δεν μπορείτε να εγείρετε.
Το ηθικόν του πράγματος το αποδεικνύουν οι καθημερινές πράξεις και πολύ περισσότερο το αν οι πράξεις αυτές αναφέρονται στην κοινωνία και γίνονται από αυτήν αποδεκτές.
Εν προκειμένω, η μόνη σύγκρουση συμφερόντων που υπάρχει και την αναγνωρίζουμε, είναι η σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα που υπηρέτησαν και υπηρετήθηκαν από το σάπιο πολιτικό σύστημα, το οποίο πεθαίνει και βγάζει νύχια.