Η επαναλειτουργία ιδιόκτητου δικτύου εκπομπής για την ΕΡΤ πρακτικά σημαίνει ότι απαιτείται τουλάχιστον ενάμιση χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Να γίνει ο διαγωνισμός για την προμήθεια των ψηφιακών πομπών, να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να ελεγχθεί η σύμβαση με όποια εταιρεία τον κερδίσει και να τοποθετηθούν στα 156 αρχικά σημεία του ψηφιακού χάρτη. Και πάλι θα χρειαστούν αναμεταδότες για την πλήρη κάλυψη της χώρας, αφού η ΕΡΤ είναι «καθολικός πάροχος δικτύου», σε αντίθεση με την Digea, άρα υποχρεούται να εγκαταστήσει και τους gapfillers για να καλύψει ολόκληρη τη χώρα.
Η σύμβαση της ΝΕΡΙΤ με την Digea λήγει σε 6 μέρες. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, η πρώτη σύμβαση που υπογράφηκε αφορούσε το διάστημα 27-6-2014 ως και 30-4-2015, με κόστος ενοικίου για το κρατικό μόρφωμα το ποσό των 719.180 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Το ενοίκιο που πληρώνει η ΝΕΡΙΤ στην Digea είναι μικρότερο από αυτό που πληρώνουν τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Η τιμή που έχει καθοριστεί για αυτά ανέρχεται περίπου στα 1,2 εκατ. τον χρόνο. Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι η ΝΕΡΙΤ δεν χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της Digea σε όλα τα σημεία εκπομπής του ψηφιακού χάρτη καθώς διαθέτει κάποιους δικούς της, ιδιόκτητους πομπούς, όπως για παράδειγμα στην Αττική (Πάρνηθα, Υμηττό, Αίγινα), στον Έβρο κ.λπ.
Το βέβαιο είναι ότι αν η κυβέρνηση θέλει να υπάρχει σήμα της νέας ΕΡΤ από τον Ιούνιο και μετά, θα πρέπει να ζητήσει τη συνδρομή της Digea! Και η νέα κρατική τηλεόραση θα πρέπει να υπογράψει μια ακόμη σύμβαση μέχρι να αποκτήσει το δικό της δίκτυο πομπών σε όλη τη χώρα.