“Ανοίγουμε την ΕΡΤ από μηδενική βάση με νέο νόμο”, εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Αύριο, ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς θα προσδιορίζει το περιεχόμενο της φράσης αυτής. Μέχρι τότε θα κάνουμε ορισμένες σκέψεις για το ποια θα μπορεί και πρέπει να είναι η νέα ΕΡΤ.
-Η πρώτη υποχρέωση είναι να αποκτήσει η χώρα δημόσια ραδιοτηλεόραση. Μετά το λουκέτο της 11 Ιουνίου 2013, η κρατική ραδιοτηλεόραση αντικατασταθηκε από μία κυβερνητική υπηρεσία- η οποία έφτασε στο σημείο να λογοκρίνει με τη σύμφωνη γνώμη των ανώτερων στελεχών της (!) και παρά την αντίθεση της διοίκησης- την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.
-Όσο η ΕΡΤ δεν εκπέμπει, τόσο η Ελλάδα χάνει ένα από τα πλεονεκτήματά της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η καθυστέρηση αυτή συνεχίζεται.
– Ο αγώνας των εργαζομένων που μετράει 20 μήνες και 17 νεκρούς πρέπει να αναγνωριστεί.
…Την ώρα που έδιναν τη μάχη έξω οι εργαζόμενοι και έτρωγαν ξύλο από τα ΜΑΤ, κάποιοι παρείχαν υπηρεσίες, σε Μάναλη, Κεδίκογλου, Καψή και Γουγά.
…Ενώ οι απολυμένοι έδιναν την αποζημίωσή τους για τη λειτουργία της ertopen, κάποιοι είχαν και κόκκινους μπαρμπάδες στην Κορώνη, και έπιαναν δουλειά στο, υπό κυβερνητική κατάληψη, ραδιομέγαρο.
…Κάποιοι έπιαναν το τιμόνι του ταξί για να μην γίνουν ηχολήπτες στο κυβερνητικό Τρίτο των ενοικιαζόμενων εργαζομένων.
…Κάποιοι, αριστεροί πραγματικοί, έλεγαν όχι στο να βάλουν την υπογραφή τους στο κυβερνητικό Δεύτερο ή τo Kosmos, και κάποιοι έκλειναν το μάτι από μέσα και έλεγαν πως θα είναι μέσα και με το ΣΥΡΙΖΑ.
-Η νομοθετική πρόταση που θα γίνει δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από βιασύνη ή προχειρότητα για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του νόμου ΝΕΡΙΤ, της εποχής Καψή. Πρέπει να υπάρξει χρόνος και αυτό μόνο μπορεί να γίνει με μια προσωρινή διοίκηση που θα φτάσει να προτείνει ένα νέο σχέδιο λειτουργίας.
-Οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν με τη διαδικασία επαναλειτουργίας πρέπει να έχουν σχέση, γνώση και εμπειρία από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Να γνωρίζουν την ΕΡΤ, όχι απλώς να έχουν ακούσει να μιλούν για εκείνη.Μέχρι, τώρα τα όσα μαθαίνουμε, να κατατίθενται ως προτάσεις, χαρακτηρίζονται από προχειρότητα και άγνοια επί του τρόπου λειτουργίας της ΕΡΤ.
-Ειδικά, ο φανατισμός που εκδηλώνεται εναντίον της ΠΟΣΠΕΡΤ ,ή η απόσταση από τα σχήματα των εργαζομένων που κράτησαν ζωντανή την ελεύθερη ΕΡΤ, προξενεί εντύπωση. Αν κάποιος θέλει να είναι σκληρός με την ΠΟΣΠΕΡΤ, οφείλει να πράξει το ίδιο και με όσους ήταν “μέσα” με μπαμπάδες, ρηγάδες, και ρουσφέτια, και φώναζαν “τελειώσατε” προς τους διαμαρτυρόμενους απολυμένους της ΕΡΤ. Το αντίθετο προκαλεί προβληματισμό.
Για να ανοίξει το Ραδιομέγαρο και να είναι γιορτή, πρέπει να αποδοθεί και δικαιοσύνη.