Υπάρχει ένας εκνευρισμός στην ΕΡΤ. Όποτε γράφουμε κάτι τα τηλέφωνα αρχίζουν να πέφτουν βροχή. Μετά από δυόμισι χρόνια υποστήριξης από την εφημερίδα της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, θεωρούμε πως μπορούμε να ασκήσουμε κριτική, δίχως να θεωρηθούμε πως είμαστε “αντίΕΡΤ”.
Το βασικό λάθος της ΕΡΤ είναι πως λειτουργεί μέσα στο εταιρικό κουφάρι της ΝΕΡΙΤ, το οποίο προέκυψε από τις διεργασίες που ξεκίνησαν επί Ηλία Μόσιαλου, την πρόταση νόμου του Νίκου Αλιβιζάτου, την οποία αντέγραψε ο Σίμος Κεδίκογλου και το νόμο που ψήφισε ο σημερινός σχολιαστής του ΣΚΑΪ, Παντελής Καψής.
Αυτή η ΕΡΤ-ΝΕΡΙΤ και με τα πρόσωπα που έχουν στελεχώσει βαθμίδες της διοίκησης δεν μπορεί να πάει μακριά. Δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει το προσωπικό της και υπάρχει διάχυτη η αίσθηση πως ορισμένοι εργαζόμενοι εξαφανίστηκαν και πάλι. Επιπλέον επιστρέφει το φαινόμενο με τις χάρες. Υπάρχει αίτημα για έναν υπάλληλο της ΕΡΤ που στελέχωσε με υπερηφάνια τη ΝΕΡΙΤ, προβάλλοντας τις δραστηριότητες ενός δήμου, να λάβει θέση στη διοίκηση. Αν είναι έτσι και είναι ζήτημα πολιτικής διαμεσολάβησης, γιατί πχ να μην προσληφθεί ο Γιάννης Λώλος, αντί για να ικανοποιηθεί το αίτημα του πολιτικού που έχει την υποστήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Ο Γ. Λώλος, γνωρίζει περισσότερα από ραδιόφωνο σε σχέση και πήγε στη ΝΕΡΙΤ, ως συμβασιούχος.
Ας μην μείνουμε εκεί, όμως.
Η ΕΡΤ δεν είναι σε θέση να παράγει ελληνικό πρόγραμμα καθώς 75 εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν από τις τσέπες των νοικοκυριών, παράνομα, αντί για την ΕΡΤ στη μαύρη τρύπα του χρέους. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, που υπονομεύει στο διενεκές τη λειτουργία της ΕΡΤ. Δεν θα αποκτήσει ποτέ πρόγραμμα, ούτε θεαματικότητα, συνεπώς θα είναι διαρκώς παγιδευμένη στο φαύλο κύκλο της λιτότητας.
Το πως μπορεί να γίνει η δουλειά το απέδειξε ο Λάμπης Ταγματάρχης το 2011, όταν , με υψηλότερο τέλος στα 4,24 ευρώ, απέδιδε υπό τη μορφή φόρων και εισφορών στο κράτος 70 εκατ. ευρώ και η ΕΡΤ είχε μεγαλύτερο κύκλο παραγωγών και περισσότερους εργαζόμενους.
Αλλά τότε πρόεδρος ήταν ο Θανάσης Παπαγεωργίου…
Η αλλαγή στην ΕΡΤ πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση των νέων υπηρεσιών και των προγραμμάτων. Θα στεναχωρήσουμε πολλούς, αλλά στην εταιρεία πρέπει να γίνει αξιολόγηση που να συνοδεύεται με εθελούσια έξοδο και πρόσληψη νέου προσωπικού. Το Kosmos είναι για παράδειγμα ένα σχετικά νέο ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, το οποίο όμως χρειάζεται κι άλλους παραγωγούς που πρέπει να μπουν στην εταιρεία ως συμβασιούχοι. Τα χρήματα που θα κοστίσουν θα πληρωθούν από το πλήρες ποσού του ανταποδοτικού και θα επιστρέψουν στο κράτος με φόρους, εισφορές και κατανάλωση μειώνοντας την ανεργία.