Με έναν ογκώδη φάκελο στοιχείων για παραβίαση των όρων του διαγωνισμού παραχώρησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών στην Digea, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σπίρτζης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα ζητώντας τη διερεύνηση των στοιχείων για πιθανές ποινικές ευθύνες των μελών της ΕΕΤΤ. Η κίνηση αυτή έγινε την περασμένη Τρίτη και ενώ είχε κορυφωθεί η προπαγάνδα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών υπέρ του Μνημονίου.
Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Σπίρτζη, τα στοιχεία αφορούν τόσο τη λειτουργία της Επιτροπής, ως ρυθμιστικής αρχής που παραβιάζει την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, όσο και στοιχεία σχετικά με τον διαγωνισμό που έχει γίνει για τη διαχείριση των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
Η κυβέρνηση αδυνατεί με δική της ευθύνη να προχωρήσει στην αλλαγή της διοίκησης της αρχής, ενώ δεν έχει τοποθετήσει ούτε πρόεδρο. Και τούτο γιατί χρειάζεται αλλαγή του ισχύοντος νόμου. Η ΕΕΤΤ δεν μπορεί να λαμβάνει πλέον αποφάσεις καθώς έληξε το διάστημα που προβλέπει ο νόμος για ομαλή λειτουργία της χωρίς πρόεδρο.
Τα έγγραφα που προσκόμισε εστιάζουν στον ρόλο που είχε η ΕΕΤΤ στη διακήρυξη του διαγωνισμού ψηφιακών συχνοτήτων και μετά την υπογραφή της σύμβασης, «αλλαγές που αφορούν και το χρονοδιάγραμμα και άλλες παραμέτρους του διαγωνισμού». Ακόμη, ύστερα από έρευνα του υπουργείου, εντοπίστηκαν πλημμέλειες, παραλείψεις και μη σύννομες ενέργειες των μελών της ΕΕΤΤ, αναφορικά με τη διενέργεια του διαγωνισμού με μια διαγωνιζόμενη εταιρεία. Κατά τον Χρ. Σπίρτζη υπάρχει μη σύννομη ουσιώδης μεταβολή των όρων δημοπράτησης μετά την κατακύρωση υπέρ της αναδόχου (αναθεώρηση χρηματοοικονομικού μοντέλου και χρονοδιαγράμματος).
Σύμφωνα με πληροφορίες με απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου και ύστερα από εισήγηση του Νίκου Παππά κατατέθηκε η μήνυση του υπουργού Χ. Σπίρτζη εναντίον των μελών της ΕΕΤΤ. Επί του θέματος υπήρξαν διαφωνίες, ειδικά με τη χρονική επιλογή της πράξης αυτής, αλλά επικράτησε η λογική πως πρέπει «να απαντήσουμε στα κανάλια.