του Νίκου Μιχαλίτση
Αγαπητέ Βασίλη,
Ίσως δεν αντιλήφθηκες ότι γράφουμε σε χώρο που διαβάζεται δημοσίως. Οι δημόσιοι χώροι επικοινωνίας δεν είναι ούτε γραφεία ευρέσεως εργασίας, ούτε γραφεία δημοσίων σχέσεων, ώστε ο καθένας να αναρτά το προσωπικό του βιογραφικό. Ουδόλως ενδιαφέρει τον κόσμο, τί πιστεύεις ότι έκανες εσύ ή εγώ στη σταδιοδρομία μας. Επομένως, θα αποφύγω σκοπίμως να σχολιάσω (όχι ότι δεν έχω άποψη) τα τρία τέταρτα της απάντησής σου, όπου ένοιωσες την ανάγκη να περιαυτολογήσεις. Απλώς, θα αναφέρω, ως οφειλόμενη τιμή, ότι η διάσωση, η συντήρηση και η διάδοση του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ οφείλεται σε τρεις σεμνούς ανθρώπους, που ουδέποτε μίλησαν για τον εαυτό τους: Την αείμνηστη Κυριακή Αρσένη, την κ. Δέσποινα Ζερβού και τον κ. Χριστόφορο Μπόκα.
Αν αξίζει να ασχολείται κάποιος δημοσίως με το σοβαρότατο θέμα του αρχείου, είναι για να εντοπίζει τους κινδύνους που προκύπτουν από την “μεταχείριση” που επιφυλλάσσει σε αυτό η κεντρική διοίκηση της χώρας. Η ΕΡΤ είχε αποδείξει, χάρις στους ανθρώπους που προανέφερα και κάποιους άλλους που τους συνέδραμαν, ότι ήταν άξια της διαχείρισης του πολύτιμου αυτού αγαθού που είχε την τύχη να έχει την κυριότητα. Το πραξικόπημα του λουκέτου της ΕΡΤ, πέραν των άλλων συνεπειών, έθεσε σε σοβαρότατο κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του ιστορικού της αρχείου. Παραχωρήθηκε με νομοθετική ρύθμιση (και παραμένει) η κυριότητά του στο Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή σε ένα Υπουργείο παντελώς άσχετο με τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας. Ένα Υπουργείο, που το μόνο που γνωρίζει να κάνει τα τελευταία χρόνια, είναι το πώς θα εκποιήσει έναντι πινακίου φακής τη δημόσια περιουσία (την οποία θεωρεί ανταλλακτικό εμπόρευμα), ώστε να ρίχνει τα εισπραττόμενα αργύρια διαρκώς στην μαύρη τρύπα των “οφειλομένων” στην τρόϊκα, σαν νερό στον πίθο των Δαναϊδων.
Ακόμα περισσότερο, αφού η παραχώρηση αυτή έγινε χωρίς καμία διαδικασία μεταβίβασης με προηγούμενη καταγραφή, παράδοση και παραλαβή από τον προηγούμενο κάτοχο, την ΕΡΤ, όπως γίνεται σε κάθε δημοκρατική χώρα στις μεταβιβάσεις των πόρων από μια επιχείρηση σε μια άλλη. Αυτό, λοιπόν, λέγεται υπεξαίρεση. Το χειρότερο είναι ότι μυρίζει έντονα “πλιάτσικο” και ξεπούλημα, με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται από το ίδιο Υπουργείο σε κάθε εκποίηση δημόσιας περιουσίας: “Για να σωθεί η χώρα”.
Αν αναφέρθηκα σε σένα, δεν ήταν γιατί πήγες στη ΔΤ. Δεν το έχω κάνει, όσο κι αν διαφωνώ, για κανέναν πρώην απλό εργαζόμενο της ΕΡΤ. Δεν ισχύει, όμως το ίδιο για στελέχη της ΕΡΤ που είχαν θέση ευθύνης πριν το λουκέτο. Οι δικές σου ευθύνες, που είχες διοριστεί Διευθυντής του Μουσείου – Αρχείου, δηλαδή “προστάτης” του ιστορικού της αρχείου, οι ευθύνες δεν είναι ίδιες με έναν απλό υπάλληλο. Έτρεξες να πάρεις θέση στη ΔΤ και στη ΝΕΡΙΤ, χωρίς ούτε μια στιγμή να καταγγείλεις την υπεξαίρεση, την παραχώρηση στο … Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς καμία διαδικασία καταγραφής, παράδοσης και παραλαβής. Ουδέποτε κατήγγειλες τους κινδύνους που προανέφερα, ως όφειλες μια και κόπτεσαι ότι ενδιαφέρεσαι για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου. Και αυτό είναι ένα ουσιαστικό θέμα δημόσιας συζήτησης, όχι το …βιογραφικό σου.
Ακόμα περισσότερο, γίνεσαι συνεργός της παραχάραξης του τίτλου του αρχείου της ΕΡΤ που επιχείρησε το Υπουργείο Οικονομικών. Τα φληναφήματα περί Αρχείου Ραδιοτηλεόρασης που περιλαμβάνει όλα τα αρχεία, από το ΕΙΡ μέχρι σήμερα, μόνο γέλιο προκαλούν. Ας ξεκινήσουμε από το λογότυπο στην πρόσκληση που μου έστειλες: Έχει φαρδύ πλατύ το logo Αρχείο ΔΤ και μάλιστα το ΔΤ είναι το ίδιο logo του πρώτου μορφώματος, της “Δημόσιας Τηλεόρασης” του Υπουργείου Οικονομικών και όχι μιας κάποιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όπως ισχυρίζεσαι. Και αν είναι όπως τα λες, πότε συγκροτήθηκε αυτός ο Οργανισμός (αρχείο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης), πότε κατέγραψε την περιουσία του, από ποιον την παρέλαβε και ποιο είναι το επιχειρηματικό του σχέδιο για τη διαφύλαξή της;
Όσο για το BBC, παρακαλώ μη συνεχίζεις τη γελοιότητα. Θυμίζει το σύντομο ανέκδοτο του Καψή, περί ελληνικού BBC που θα γινόταν η ΝΕΡΙΤ και φαντάζομαι να έχεις παρακολουθήσει το γέλιο που βγάζουν οι πρόσφατες αποκαλύψεις αυτών που είχαν αναλάβει την μεταμόρφωση σε BBC (Προκοπάκης, Μακρυδημήτρης, Μορώνης, Ζούλας, Χωμενίδης, κ.λπ.).
Και μια τελευταία ερώτηση: Μια που όπως λες, το αρχείο της δημόσια ραδιοτηλεόρασης, ως συνέχεια της ΕΡΤ, ενσωμάτωσε και το αρχείο της, μπορείς να μου απαντήσεις εγγράφως αν θεωρείς ότι η ΔΤ, η ΔΡ και το Υπουργείο Οικονομικών, αποτελούν, ως προς το αρχείο τουλάχιστον, συνεχιστές και διαδόχους της ΕΡΤ; Θα τολμήσεις να απαντήσεις ή θα στο απαγορέψουν οι προϊστάμενοί σου του Υπ. Οικονομικών; Ανοιχτά σου λέω, ότι την απάντησή σου (ως στελέχους της ΔΤ και οσονούπω της ΝΕΡΙΤ) θα την χρησιμοποιήσω στην αγωγή μου κόντρα στην υποκρισία των νομικών του Υπουργείου, ότι παρά το γεγονός ότι υπεξαίρεσαν όλη την περιουσία της ΕΡΤ, παρά το γεγονός ότι γιορτάζουν τα …60 χρόνια του Τρίτου Προγράμματος του Χατζιδάκι, κ.λπ., η ΔΤ, ΔΡ και ΝΕΡΙΤ ουδεμία σχέση έχουν με την ΕΡΤ. Κατ’ αυτούς ΕΡΤ δεν υπάρχει ούτε κατ’ όνομα!
Και σε αυτό τους συνέδραμες με την ενεργή συμμετοχή σου στην εκδήλωση που επισφραγίζει την παραχάραξη.