Συνεχίζονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης και ειδικά του Γιάννη Στουρνάρα να προφυλλάξει τον εκλεκτό του, Γκίκα Μάναλη, από τις νομικές συνέπειες που προκύπτουν στην υπόθεση του λουκέτου της ΕΡΤ και τη λειτουργία της ΔΤ.
“Ο κ Μάναλης που μοχθεί και βοηθά, έχει δεχθεί πάρα πολλές μηνύσεις. Προσαρμόζουμε τη διάταξη σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί, ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση για τη σκοπιμότητα της κατάθεσής της”.Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις χθες, μετά τη “σφαλιάρα” που δέχθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη . Το συμβούλιο σημείωνε πως αν η απαλλαγή του κου Μάναλη αφορά ήδη τελεσθείσες πράξεις του, η αμνήστευσή του μπορεί να δοθεί μονάχα υπό συγκεκριμένους όρους που περιγράφονται από το Σύνταγμα – ενώ η προκαταβολική απαλλαγή του για μελλοντικές ενέργειές του, “δεν συνάδει προς την αρχή διάκρισης των λειτουργιών”.
Με τη νέα διατύπωση, προβλέπεται πως ο Γκίκας Μάναλης “υπέχει αστική, ποινική και κάθε άλλη ευθύνη έναντι μόνο του Δημοσίου για κάθε ζημία, την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του” – και σημειώνεται πως “για πράξεις ή παραλείψεις του ειδικού διαχειριστή, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί, νομιμοποιείται παθητικά το Δημόσιο, το οποίο και συνεχίζει τυχόν εκκρεμείς αστικές δίκες”.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αντέδρασε αρνητικά στην εξέλιξη, θεωρώντας τη νέα διάταξη “ακόμα χειρότερη”, καθώς “οι εργαζόμενοι που έχουν αξιώσεις και αιτήσεις για αποζημιώσεις, δεν έχουν δυνατότητα να ασκήσουν τα έννομα δικαιώματά τους απέναντι στον ειδικό διαχειριστή”. Σε κάθε περίπτωση, η τύχη και αυτής της διάταξης θα κριθεί αύριο σε ονομαστική ψηφοφορία.