Ο βουλευτής Αχαϊας Νίκος Τσούκαλης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Επικρατείας με θέμα τον Διαγωνισμό καλλιτεχνικών ειδικοτήτων (εικονολήπτες – σκηνοθέτες) που βρίσκεται σε εξέλιξη στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, στον Ιστότοπο της ΝΕΡΙΤ αναρτήθηκε ο αναθεωρημένος πίνακας κατάταξης για την ειδικότητα των εικονοληπτών με έδρα την Αθήνα.
Στο παρελθόν, οι διαγωνισμοί που είχαν γίνει – τελευταίος το 2006 – για την πρόσληψη εικονοληπτών είχαν γίνει μέσω του ΑΣΕΠ. Εκεί τέθηκαν σειρά κριτηρίων, (μεταξύ άλλων πτυχίο εικονολήπτη, πιστοποίηση αγγλικής γλώσσας, προϋπηρεσία) βάσει των οποίων έγιναν οι προσλήψεις.
Ωστόσο στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταξύ των προσόντων δεν είναι η αγγλική γλώσσα, που είναι απαραίτητη καθώς το menu των εντολών στις τηλεοπτικές κάμερες είναι στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες, αλλά όχι στα ελληνικά.
Επίσης, από τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και καταγγέλλουν συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, προκύπτει ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που έχει σχέση με την προϋπηρεσία. Σύμφωνα με την καταγγελία, κάποιοι διαγωνιζόμενοι εμφανίζουν προϋπηρεσία ίση ή και μεγαλύτερη από το χρόνο που έλαβαν το πτυχίο τους. Δηλαδή π.χ. να έλαβαν το πτυχίο τους το 2005 ή το 2010 και να εμφανίζουν προϋπηρεσία πλέον των 10 χρόνων, δηλαδή πριν από το 2004.
Επί της ουσίας η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος που ήταν απαραίτητο προσόν στους προηγούμενους διαγωνισμούς στο συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν εμφανίζεται μεταξύ των αναγκαίων προσόντων.
Αυτό έχει ως συνέπεια να διεκδικούν τις θέσεις των εικονοληπτών, εργαζόμενοι που μετατάχθηκαν από άλλες ειδικότητες σε θέσεις εικονοληπτών και έλαβαν τον τίτλο των σπουδών τους στη συνέχεια. Έτσι εμφανίζονται να έχουν προϋπηρεσία σε μία θέση για την οποία δεν είχαν για πολλά χρόνια άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, δηλαδή ένα απαραίτητο προσόν για να καταλάβουν θέση, παλαιότερα στη δημόσια τηλεόραση.
Επίσης εμφανίζεται ως υποχρεωτικό προσόν η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάτι που μπορεί να μην είναι απαραίτητο, όσο τουλάχιστον είναι η γνώση μιας ξένης γλώσσας.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο υπουργός:
– Γιατί ο διαγωνισμός για την πρόσληψη εικονοληπτών δεν έγινε όπως και οι παλαιότεροι διαγωνισμοί, μέσω του ΑΣΕΠ και επελέγη αρχικά η ICAP και στη συνέχεια αξιολογητές (;) της ΝΕΡΙΤ.
– Πως υπολογίζεται η προϋπηρεσία των διαγωνιζόμενων; Βάσει της προϋπηρεσίας, βάσει της χρονιάς λήψης άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος ή βάσει της χρονιάς αποφοίτησης από το σχολή εικονοληπτών;
– Γιατί τα αγγλικά ή άλλες ξένες γλώσσες δεν είναι μεταξύ των απαραίτητων προσόντων ενώ είναι η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους οποίους είναι ως ένα βαθμό πολύτιμη η γνώση της αγγλικής γλώσσας;
– Σε ποιες κινήσεις θα προβείτε για να διορθώσετε τα κακώς κείμενα του διαγωνισμού για την πρόσληψη εικονοληπτών που βρίσκεται σε εξέλιξη;