Δύο πρώην ανώτατα στελέχη της ΕΡΤ δηλώνουν δημόσια: Η ΕΡΤ ήταν κερδοφόρος, δεν ζημίωνε το Ελληνικό Δημόσιο. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, δημοσιογράφος Νίκος Σίμος, και ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας, δικηγόρος Θανάσης Παπαγεωργίου, όχι μόνο αμφισβητούν την αναγκαιότητα επιβολής λουκέτου στην ΕΡΤ, αλλά δηλώνουν και πως η ΕΡΤ δεν ήταν ελλειμματική, όπως υποστηρίχθηκε δημοσίως, ακόμη και στα δικαστήρια, και πως ήταν σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών η πραγματική κατάσταση της εταιρείας. Οι δημόσιες αυτές τοποθετήσεις, σε συνδυασμό με τα οικονομικά στοιχεία για την κερδοφορία της ΕΡΤ και το 2012, ανοίγουν εκ νέου το ζήτημα της πρόκλησης ζημίας στο Ελληνικό Δημόσιο από το λουκέτο, κάτι που πρέπει επιτέλους να ερευνηθεί από τις εισαγγελικές αρχές που ασχολούνται με τα ζητήματα της Αγίας Παρασκευής.
Νίκος Σίμος: «Αν δεν ήταν κερδοφόρος η ΕΡΤ, η κυβέρνηση δεν θα της ζητούσε 70 εκατομμύρια ευρώ για τον ΛΑΓΗΕ»
«Η περίπτωση της ΕΡΤ συνιστά κωμωδία και για τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο συνεστήθη ο νέος φορέας.
Υποτίθεται ότι ένα βασικό επιχείρημα της τότε κυβέρνησης για τον αιφνίδιο “θάνατο” της ΕΡΤ ήταν το ότι, κατά την άποψή της, ήταν άντρο διαφθοράς. Όπως, δε, είχε πει στο Mega στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, “η απόφαση να κλείσει ένας οργανισμός που όλοι γνώριζαν ότι ήταν προπύργιο των βολεμένων στέλνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ανοχή στα κάστρα των βολεμένων”.
Τώρα, στον νέο φορέα επιβεβαιώνεται κατά τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ότι εξακολουθεί να είναι προπύργιο βολεμένων.
Μπορεί η επιχειρηματολογία για το κλείσιμο να ήταν η “αμαρτωλή” λειτουργία της, πλην όμως ο πραγματικός λόγος ήταν άλλος, ανεξαρτήτως αν έπεσε η κυβέρνηση στην παγίδα που η ίδια έστησε.
Ο πρώτος λόγος ήταν ότι ήθελε να ελέγξει την ενημέρωση. Όμως ούτε αυτό ήσαν ικανοί να το κάνουν, με αποτέλεσμα στον μεταβατικό φορέα, τη ΔΤ, να κυριαρχήσουν επιτήδειοι ΔΗΜΑΡίτες και ΠΑΣΟΚοι, τους οποίους η κυβέρνηση Σαμαρά ήθελε να ικανοποιήσει. Όσους πρόσκεινταν στο ΠΑΣΟΚ διότι ήσαν κυβερνητικοί συνεταίροι. Όσους δε πρόσκεινταν στη ΔΗΜΑΡ για να μην τη δυσαρεστήσουν, δεδομένου ότι χρειάζονταν στην κυβέρνηση, σε μια δύσκολη στιγμή, οι ψήφοι και των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, ενώ έμεναν με την προσδοκία ότι ίσως ξαναεντασσόταν το κόμμα αυτό στην κυβέρνηση.
Περίπου η ίδια κατάσταση που επικράτησε στη ΔΤ επικρατεί και στη ΝΕΡΙΤ τώρα.
Ο δεύτερος λόγος του κλεισίματος της ΕΡΤ ήταν ότι η κυβέρνηση τότε ζητούσε εσπευσμένως απολύσεις. Όπως είχε δηλώσει στο Mega συνεργάτης του πρωθυπουργού και εκ των εμπνευστών του κλεισίματος, “ψάχναμε να βρούμε λύση για τις 2.000 απομακρύνσεις, και λύση δεν βρισκόταν. Έτσι όπως προχωρούσε η διαδικασία για τις απολύσεις, θα χρειάζονταν μήνες κι εμείς είχαμε μέρες”. Και επέλεξαν την ΕΡΤ επειδή δεν μπορούσαν να την ελέγξουν με τον τρόπο που ήθελαν, όπως αναλύθηκε πιο πάνω.
Η κυβέρνηση μετά τη φαρσοκωμωδία της ΕΡΤ οφείλει να λάβει τοις μετρητοίς τη συμβουλή που υπάρχει σε μια φράση του μακαρίτη Μάριου Πλωρίτη: “Δεν θέλεις καλή τηλεόραση για να έχεις καλή Δημοκρατία. Αν έχεις καλή Δημοκρατία, έχεις και καλή τηλεόραση”. Και ο νοών νοείτω…
Κάτι τελευταίο. Η ΕΡΤ, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2013, που βεβαίως δεν εφαρμόστηκε, προέβλεπε κέρδη 40.967.000 ευρώ. Αν δεν ήταν κερδοφόρος, η κυβέρνηση δεν θα της ζητούσε 70 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τον ΛΑΓΗΕ, που ουσιαστικώς θα την άφηναν με έλλειμμα ή θα αναγκαζόταν η διοίκηση να περικόψει δραστικά το πρόγραμμά της. Αν θεωρούν, μετά την ενίσχυση αυτή που παρέσχε στον κρατικό προϋπολογισμό η ΕΡΤ, ότι ήταν τελικώς ένα ελλειμματικό μαγαζί, τότε κάποιοι ή πρέπει να ξαναμάθουν προπαίδεια ή να αποδεχθούν ότι είναι άσοι στις σοφιστείες».