Άποψη
Η ΕΡΤ είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ΜΜΕ στην Ελλάδα. Έχοντας το σταθερό ετήσιο έσοδο των 300 εκατ. ευρώ , αλλά και παρουσία σε όλη τη χώρα , με τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και ραδιοφωνικούς που εκπέμπουν σε όλη τη χώρα, μπορεί σε αυτή τη βαθιά ύφεση να λειτουργήσει ως ανάχωμα, στηρίζοντας τις θέσεις εργασίας σε όλο τον κλάδο. Έχουμε υποστηρίξει πως η ΕΡΤ μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης , (http://www.paron.gr/typologies/?s=%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C&paged=5) απαντώντας στις επιθέσεις περί κατάργησης του ανταποδοτικού τέλους, από πολιτικούς, τραπεζίτες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ και εξηγώντας πως αυτό δεν οδηγεί πουθενά.
Όμως από την άλλη πλευρά πρέπει και η ΕΡΤ , να λειτουργήσει σε μια άλλη βάση. Τηρώντας τον κανόνα της διαφάνειας, θα πρέπει να τροποποιήσει το μοντέλο λειτουργίας της , έτσι ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει την εξέλιξη του κλάδου και της τεχνολογίας. Για να συμβεί αυτό πρέπει να ξεφύγει από το …1987 , έτος στο οποίο είναι εγκλωβισμένη! Η ΕΡΤ, δυστυχώς έως και σήμερα, λειτουργεί με το νόμο 1730 του 1987 , ο οποίος τροποποιείται κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε διοίκησης και της εκάστοτε κυβέρνησης. Ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα καταργεί τις ανεξήγητες αγκυλώσεις και θα τοποθετήσει την ΕΡΤ στο μέλλον, είναι απαραίτητο.
Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το πεδίο δράσης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και να ορίσει και θεσμικά το πεδίο δράσης της. Ταυτόχρονα, όμως και η διοίκηση της, θα πρέπει να βάλει την εταιρεία σε κίνηση, βοηθώντας όχι μόνο την κρατική ραδιοτηλεόραση, αλλά και και την οπτικοακουστική αγορά.