Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος ελέγχου των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ρυθμίσεις του νόμου 4339/2015, που αφορά την τηλεοπτική αδειοδότηση για τους παρόχους περιεχομένου. Η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να αποστείλει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου τις απαντήσεις της σε σειρά ερωτημάτων που είχε θέσει η Κομισιόν για τον νέο νόμο – κατά πληροφορίες μας, τέθηκαν περίπου 30 ερωτήματα. Κορυφαία θέση στο «ερωτηματολόγιο» της Κομισιόν είχε η πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσει, ανταγωνιστικά με την ψηφιακή Digea των καναλαρχών, τη νέα, διασυνδεόμενη με την ΕΡΤ εταιρεία, την ψηφιακή ΕΡΤ ΝΕΤ.
Πέρα από τις απαντήσεις που έδωσε η κυβέρνηση, μείζον ζήτημα είναι η πολιτική διαπραγμάτευση με τους τεχνοκράτες της Κομισιόν, οι οποίοι ενημερώθηκαν διεξοδικά από το λόμπι των ιδιοκτητών για τις αντιρρήσεις τους. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι τόσο ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών που θα εκδώσει ο αρμόδιος υπουργός όσο και τα χρήματα που θα κληθούν να πληρώσουν τα κανάλια για την άδεια περιεχομένου. Η υπόθεση της ΕΡΤ ΝΕΤ χρησιμοποιείται ως ένα ισχυρό χαρτί των εγχώριων καναλαρχών, αφού σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από το ανταποδοτικό τέλος και να έχει εμπορικές δραστηριότητες.
Για τον λόγο αυτό στην απάντηση των αρμόδιων υπουργείων προς την Κομισιόν προτάσσεται ο στόχος να λειτουργήσει η ΕΡΤ ΝΕΤ με τα έσοδα που θα έχει από την παροχή εμπορικών δραστηριοτήτων και όχι από το ανταποδοτικό τέλος! Για την ανάπτυξη του ψηφιακού της δικτύου υπάρχει η «προίκα» των 7 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου.