Το μέλλον του ΕΣΡ κρίνεται σήμερα, ξανά, στο ΣτΕ. Το Δ’ Τμήμα θα εκδικάσει την υπόθεση της μη νόμιμης συγκρότησης του ΕΣΡ, με το σκεπτικό της κρίσης που διατύπωσε, με την υπ. αρίθμ. 3515/2013 απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ. Κι είναι κρίσιμη η συνεδρίαση, καθώς για μία ακόμη φορά η θητεία τεσσάρων μελών του ΕΣΡ έχει λήξει, και ήδη έχει κατατεθεί τροπολογία όπως γράφουμε παραπάνω.
Η αίτηση που θα εκδικαστεί σήμερα στο ΣτΕ έχει κατατεθεί από την εταιρεία «Οργανισμός Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» που ελέγχει ο NovaΣπορ FM με δικηγόρο τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, με την οποία αμφισβητεί πρόστιμο που επιβλήθηκε στον σταθμό εξαιτίας της μη νόμιμης συγκρότησης του ΕΣΡ λόγω της συμμετοχής του Κωνσταντίνου Τσουράκη. Η Ολομέλεια, στην οποία έφτασε η υπόθεση, μετά από την πρώτη απόφαση του Δ’ Τμήματος, έχει ήδη κρίνει πως στην περίπτωση του Κ. Τσουράκη η παραμονή του στο συμβούλιο για διάστημα 22 μηνών υπερβαίνει το όριο ανοχής που έχει θεσπίσει ο νόμος για τη θητεία των μελών του ΕΣΡ. Η Ολομέλεια παραπέμπει τώρα προς κρίση την προσφυγή αυτή στο Δ’ Τμήμα του ΣτΕ.
Την ίδια ώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε οι αρχές Ραδιοτηλεόρασης να περάσουν υπό τον έλεγχο των αρχών Τηλεπικοινωνιών. Όπως έχει αποκαλύψει το «Π», παρόμοιες διεργασίες γίνονται και στην Ελλάδα για τη συγχώνευση σε μια Αρχή του ΕΣΡ, της ΕΕΕΠ (τυχερά παιχνίδια) και της ΕΕΤΤ. Το σοβαρό θεσμικό ζήτημα είναι πως το ΕΣΡ αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη Αρχή, σε αντίθεση με την ΕΕΕΠ και την ΕΕΤΤ που διορίζονται απευθείας από τους υπουργούς.