Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με λύπη διαπιστώνει ότι αποσιωπήθηκαν και δεν εισακουστήκαν τόσο οι προτροπές της, όσο και οι υποδείξεις της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, κατά την προ του Δημοψηφίσματος περίοδο, ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να παρουσιάζουν τις ειδήσεις με τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία που απαιτούν οι συνθήκες, ανεπηρέαστοι από τις τυχόν προσωπικές τους πεποιθήσεις, ώστε να διαφυλάσσεται η αντικειμενικότητα και να μην προκαλείται αναίτια σύγχυση και πανικός στο κοινό, δεν εισακούστηκαν από μικρή αλλά προβεβλημένη μερίδα ραδιοτηλεοπτικών κυρίως ΜΜΕ.
Αποτέλεσμα της συμπεριφοράς αυτής, ήταν η δικαστική έρευνα που ξεκινά η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηλεοπτικοί σταθμοί και άλλα ΜΜΕ παραβίασαν την εκλογική νομοθεσία με τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα του Δημοψηφίσματος.
Το αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας – εάν από τον τρόπο που συγκεκριμένα ΜΜΕ κάλυψαν το σύνολο των εξελίξεων της περασμένης εβδομάδας (κλείσιμο τραπεζών, ΑΤΜ, διαχείριση δημοσιευμάτων περί κουρέματος καταθέσεων αλλά και σχετικά με το διακύβευμα του δημοψηφίσματος και το τι μέλλει γενέσθαι σε ένα πιθανό «όχι») έχουν διαπραχθεί αδικήματα όπως: απόπειρα επηρεασμού ψηφοφόρων και απόπειρα νόθευσης εκλογικού αποτελέσματος – ασφαλώς δεν τιμά το επάγγελμα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα δεν αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων, οι οποίοι άσκησαν υποδειγματικά το λειτούργημά τους.
Αυτονόητον είναι ότι η ΠΟΕΣΥ αποδοκιμάζει και τις πράξεις βίας κατά δημοσιογράφων, ως αντίδραση για τον τρόπο που λειτουργούν.