Μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ, το νέο πλήγμα στον προϋπολογισμό και κυρίως στα Ταμεία έρχεται από τις νέες ρυθμίσεις που πέρασε η κυβέρνηση. Το γεγονός ότι αυτές δεν συνοδεύονταν από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σημαίνει πολύ απλά πως είτε κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος της ζημίας που θα προκληθεί σε προϋπολογισμό και Ταμεία, ή είναι τόσο μεγάλο που καλύτερα να μην αποτυπωθεί!
Οι διαφημιστές είναι κυρίως αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες από την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει νέο κύκλο απολύσεων στους εργαζομένους τους. Οι ιδιοκτήτες και οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών είχαν έγκαιρα και πολλαπλώς στείλει το μήνυμα πως το σύστημα των επιστροφών, που έφταναν στην πραγματικότητα ως και το 20% ακόμη και σε αυτή την εποχή, προκαλούσε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δημοσίως είχαν τοποθετηθεί για λογαριασμό της ΕΙΤΗΣΕΕ ο Κώστας Κιμπουρόπουλος και ο πρόεδρος των εκδοτών περιοδικών Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, οι οποίοι είχαν περιγράψει από το 2011 αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η διαφημιστική αγορά. Οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ πέτυχαν βαρύ πλήγμα σε βάρος των διαφημιστών, απομακρύνοντάς τους από τη διαχείριση του χρήματος των διαφημιζόμενων. Επειδή οι διαφημιστές όμως δεν είναι διατεθειμένοι να παρατήσουν τα όπλα, αναμένεται δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης, ίσως με προσφυγή στο ΣτΕ.
Η δυνατότητα των συγχωνεύσεων και της διαχείρισης του προσωπικού εκτιμάται πως θα επιβαρύνει άμεσα τα Ταμεία των ΜΜΕ. Πολύς κόσμος αναμένεται να χάσει τη δουλειά του, χωρίς να υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο να ξαναβρεί νέα άμεσα. Τα Ταμεία θα χάσουν σε εισφορές και θα κληθούν να καταβάλουν επιδόματα ανεργίας σε έναν αριθμό ανέργων που δεν είναι δυνατόν ακόμη να προσδιοριστεί. Παράλληλα, οι όμιλοι των ΜΜΕ πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν αισθητά τα μισθολόγιά τους σε έναν πολύ στενό πυρήνα εργαζομένων και στελεχών και να μετατρέψουν τη σχέση όλων των υπολοίπων σε Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε διάφορες από τις εταιρείες των ομίλων.