Η δημοσιογραφία του Internet δείχνει συχνά πως ότι προσφέρεται “δωρεάν” δεν είναι απαραιτήτως και καλό. Το αντίθετο. Τα μεγαλύτερα και πλέον επώνυμα site, ακόμη ορισμένων από τις πλέον σοβαρές εφημερίδες, αντέγραψαν ένα κακογραμμένο κείμενο που μπέρδευε τον ορισμό της δημοσιογράφου Λίνας Αλεξίου, στην προεδρία του υπηρεσιακού συμβουλίου του ΕΣΡ, με την ίδια την προεδρία της Ανεξάρτητης Αρχής. Και αυτό συνέβαινε δήθεν για τη διάσωση της διαδικασίας της αδειοδότησης.
Συγκλονιστικό ψέμα που βασιζόταν στην αντιγραφή μιας απόφασης της Διαύγειας που κανένας από όσους την αντέγραψαν δεν μπήκαν στον κόπο να την διαβάσουν και να την καταλάβουν.
Για να το δούμε από την αρχή το ζήτημα.
-Η Βουλή και συγκεκριμένα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφασίζει για τα μέλη του ΕΣΡ με αυξημένη πλειοψηφία 4/5. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και το ΕΣΡ δεν μπορεί να συνεδριάσει ,μετά και τις 15 Απριλίου 2015
-Η Λίνα Αλεξίου ορίστηκε αντιπρόεδρος της Αρχής πριν από 4 χρόνια. Η πρώτη της θητεία ξεκίνησε στις 27- Ιανουαρίου 2011 και έχει λήξει. Το ίδιο συμβαίνει και με τη θητεία του Γιώργου Στεφανάκη, ενώ προ πολλού έχει λήξει εκείνη του Κωνσταντίνου Αποστολά.
-Δεν ανανεώθηκε η αντισυνταγματικά παράταση της θητείας των Ιωάννη Λασκαρίδη, προέδρου και των μελών, Εύης Δεμίρη και Γιάννη Παπακώστα. Κοινώς τα 6 από τα 7 μέλη του ΕΣΡ δεν μπορούν να βρίσκονται στην Αρχή.
-Το ηθικό ασυμβίβαστο που υπάρχει στο ΕΣΡ προέκυψε μετά από την εκλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην θέση της Προέδρου του Κοινοβουλίου της Βουλής, χωρίς ωστόσο δικής της ευθύνη. Η μητέρα της Λίνα Αλεξίου, στην ελεγχόμενη από τη Βουλή, ανεξάρτητη Αρχή, είναι από το 2011 αντιπρόεδρος της Αρχής. Γι’ αυτό το διάστημα των 3 μηνών υπάρχει ηθικό ασυμβίβαστο, πέρα από τη λήξη της 4ετούς θητείας της Λίνας Αλεξίου. Το μόνο “παράθυρο” που υπάρχει είναι οι αποφάσεις του ΣτΕ που δίνουν χρόνο αντικατάστασης των μελών ως και 22 μήνες.
Ας ελπίσουμε πως η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν αντιληφθεί το σοβαρό πρόβλημα τόσο του ΕΣΡ όσο και των υπολοίπων λεγομένων Ανεξάρτητων Αρχών.