Εγκαλείται από το ΕΣΡ για κριτική σε …Παπανδρέου- Καραμανλή
Παρόν/ 11.04.2010
Ενώ η χώρα απειλείται με πτώχευση το ΕΣΡ αναζητά αν ο Λ. Λαζόπουλος στην εκπομπή του μεταδίδοντας βίντεο για τον νυν και τον πρώην πρωθυπουργό προσέβαλε το Σύνταγμα και τους θεσμούς. Αυτή την Τρίτη 13 Απριλίου (σήμερα) η αρχή καλεί τον Alpha σε απολογία για ενδεχόμενη παράβαση , από την εκπομπή «Αλ Τσανίρι Νιουζ» για «προστασία της προσωπικότητας» και «σεβασμού του Συντάγματος και των θεσμών». Για τις δύο πολύ σοβαρές κατηγορίες το ΕΣΡ δεν επικαλείται τον κανονισμό λειτουργίας του και όχι κάποια διάταξη στο Σύνταγμα ή στην ευρύτερη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία, αφού η αναφορά στο «σεβασμό» στο Σύνταγμα και τους θεσμούς , παραπέμπει σε άλλες εποχές…
Οι δύο επίμαχες εκπομπές του Λ. Λαζόπουλου μεταδόθηκαν στις 26 Ιανουαρίου και στις 9 Μαρτίου. Προφανώς για λόγους πολιτικών ισορροπιών ,η πρώτη παρέμβαση αφορά την αναφορά του Λ. Λαζόπουλου (26.01.10) στον πρώην πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή αλλά και το Γιώργο Παπανδρέου. Εκεί υπάρχει η περίφημη αναφορά του Λ. Λαζόπουλου στα «κ…δάκτυλα « των ευρωπαίων προς τον έλληνα πρωθυπουργό , αλλά και οι φράσεις «χοντρός» για τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος «το ξύνει», «τρώει σουβλάκια», «κλάνει» περιμένοντας τον «να κυβερνήσει» .
Η δεύτερη (09.03.2010) αναφέρεται στον πρωθυπουργό και το επίμαχο βίντεο εμφανίζει το Γιώργο Παπανδρέου να οδηγεί ένα αυτοκίνητο σε σχήμα ανδρικού μορίου, το μπροστινό μέρος του οποίου είναι ελαφρώς ανασηκωμένο. Στο μονταρισμένο βίντεο ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να βλέπει δύο γυναίκες στο πεζοδρόμιο, στα κεφάλια των οποίων προστέθηκαν αυτά της Ανγκελα Μέρκελ και του Όλι Ρεν . Μόλις τις βλέπει το αυτοκίνητο μαρσάρει και το μπροστινό του μ,έρος σηκώνεται όρθιοο ψηλά και τις προσπερνά. Ακόμη στην ίδια εκπομπή μεταδόθηκαν μονταρισμένες εικόνες από υποτιθέμενες ταινίες με τον τίτλο « Ανγκελα Μέρκελ. Το απαγορευμένο καυτό βίντεο» με το πρόσωπο της γερμανίδας Καγκελαρίου και «πρωταγωνιστή το Γ. Παπανδρέου, ακι άλα αντίστοιχης αισθητικής.
Η ειδική επιστήμονας του ΕΣΡ, δικηγόρος Όλγα Γαρουφαλιά κρατάει αποστάσεις , στην εισήγησή της , από το πλαίσιο που θέτει η αρχή , παρουσιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας μιας σατιρικής εκπομπής. Καταρχήν για την εκπομπή «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» σημειώνει «έχει έντονα χιουμοριστικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα» αναφέρει , σχολιάζοντας με «καυστικό τρόπο πρόσωπα και γεγονότα της επικαιρότητας» έχει δηλαδή ως «ένα βαθμό το ύφους και το στυλ τηλεοπτικής επιθεώρησης. Η σάτιρα, εξηγεί η ειδική επιστήμονας πως «ασκείται κριτική σε πρόσωπα ή γεγονότα με τη χρήση έξυπνου χιούμορ. Η λειτουργία της σάτιρας είναι διανοητική και η μέθοδος που ορίζει τη σάτιρα , είναι η παιγνιώδης παραμόρφωση» . «Ψυχολογική βάση και συνάμα σκοπός της τεχνικής» συνεχίζει η Ο. Γαρουφαλιά «είναι η <<μείωση>> του θύματος, η οποία έγκειται στην υποβάθμιση της κατάστασης του ή της αξιοπρέπειάς του». «Ο σατιριστής» καταλήγει «παραμορφώνει με πολλούς τρόπους: ελαχιστοποιεί τις καλές ιδιότητες κάποιου και μεγιστοποιεί τις κακές, απομονώνει μοναδικές στιγμές ή συμβάντα και τα κάνει να φαίνονται κανόνας, παραθέτει τη γνώμη μιας αυθεντίας που συμβαίνει να εξυπηρετεί την άποψή του , αφαιρεί κάτι από τα συμφραζόμενά του» . Η ειδική επιστήμονας στις κρίσεις της για τις επίμαχες εκπομπές, επικαλείται την ανάλυσή της για να υποστηρίξει αυτό που εισπράττει ο τηλεθεατή πως στόχος δεν είναι η προσβολή της προσωπικότητας , ή του Συντάγματος, αλλά η διακωμώδηση της κατάστασης που έχει περιέλθει η Ελλάδα.
Επί της ουσίας , αυτή η παρέμβαση του ΕΣΡ για τον πρώην και τον νυν πρωθυπουργό στο βαθμό που περιγράφεται ως ζήτημα … «σεβασμού του Συντάγματος και των θεσμών» φανερώνει ακόμη και στον πλέον δύσπιστο, την αδυναμία του να αντιληφθεί τη σημερινή πραγματικότητα της τηλεόρασης όλα αυτά τα χρόνια, από το 2002 έως και σήμερα και το βαθύ συντηρητισμό των μελών του οργάνου». Και μόνο η σκέψη πως ο Λαζόπουλος τιμωρήθηκε , ειδικά σε μια τέτοια στιγμή, επειδή επέκρινε με άσχημο τρόπο τον Γ. Παπανδρέου και το Κ. Καραμανλή θα δημιουργούσαν αρνητικούς συνειρμούς στους ευρωπαϊους παρατηρητές που παρακολουθούν την Ελλάδα. Είναι διαφορετικό πράγμα η αισθητική ανάγνωσης της σάτιρας, όπου ο Λ. Λαζόπουλος μπορεί να επικριθεί για φθηνά και εύκολα, με σεξουαλικά υπονοούμενα σχόλια προς τους πολιτικούς αρχηγούς, και άλλο η κατηγορία για την …. προσβολή του Συντάγματος και των Θεσμών.