Στα συντρίμμια του ψηφιακού success story της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που παρέδωσε το σύνολο των ψηφιακών συχνοτήτων στην κοινή εταιρεία των ιδιοκτητών ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, αποκαλύπτεται και ο «μύθος» της ανεξαρτησίας των αρχών εποπτείας της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς. Η Διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, που ελέγχεται από το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων για τον διαγωνισμό των ψηφιακών συχνοτήτων και τη χορήγησή τους στο μονοπώλιο της Digea, αρνείται να παραιτηθεί και στέλνει μήνυμα πως θα προσφύγει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Την ημέρα του μπλακ άουτ στο σήμα της Digea, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σπίρτζης με επιστολή του προς τη Διοίκηση της ΕΕΤΤ κάλεσε τα μέλη της να παραιτηθούν, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για πλημμελή έλεγχο της εταιρείας. Ωστόσο, αρνήθηκαν να υποβάλουν παραίτηση, προβάλλοντας την ταμπέλα της «ανεξάρτητης αρχής», που έχει σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην επιστολή τους προς τον υπουργό αναφέρουν πως έστειλαν τεχνικό κλιμάκιο και ζήτησαν αναφορά από την Digea για το μπλακ άουτ.
Εντυπωσιακή ήταν η άμεση ενεργοποίηση των πολιτικών κομμάτων προς υποστήριξη της ΕΕΤΤ. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το Ποτάμι με ανακοινώσεις τους κατήγγειλαν τον Χρ. Σπίρτζη που ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών της Διοίκησης, προκαλώντας ερωτήματα για τη στάση τους. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, με υπουργό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είχε ζητήσει την παραίτηση του προέδρου της ΕΕΤΤ Λεωνίδα Κανέλλου, ο οποίος επίσης είχε προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνούμενος να παραιτηθεί. Τότε ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε αλλάξει τον νόμο και είχε περάσει τον διορισμό της Διοίκησης της ΕΕΤΤ με εισήγηση του υπουργού! Θυμίζουμε ότι η αλλαγή της ΕΕΤΤ τον χειμώνα του 2013 θεωρήθηκε επιβεβλημένη για να προχωρήσει η ανακοίνωση του διαγωνισμού των ψηφιακών συχνοτήτων, για τον οποίο ο Λ. Κανέλλος είχε εκφράσει ενστάσεις. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης εισηγήθηκε τον Κωνσταντίνο Λουρόπουλο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ, για τη θέση του προέδρου, ενώ αντιπρόεδρος για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες τοποθετήθηκε ο Νίκος Παπαουλάκης. Ήταν το στέλεχος της ΕΕΤΤ που είχε συντάξει τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων το 2012, αλλάζοντας έπειτα από ενστάσεις της Digea την πρόταση του καθηγητή Θ. Κανάτα. Στη συνέχεια, και πριν αναλάβει αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, είχε διατελέσει σύμβουλος του Μενέλαου Δασκαλάκη στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος καθόρισε τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής μετάβασης.
Η στάση των τριών πολιτικών κομμάτων, που έχουν μεγάλες ευθύνες για το ψηφιακό φιάσκο της χώρας, σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, αποδεικνύει πως η ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών είναι κενό γράμμα. Τα μέλη τους ελέγχονται, είτε ουσιαστικά είτε μέσω άλλων διαδικασιών, τόσο από πολιτικά κόμματα όσο και από την αγορά, την οποία υποτίθεται ότι εποπτεύουν.
Το γεγονός αυτό το επισημαίνει και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος απαντώντας στις καταγγελίες από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι σημειώνει πως η Διοίκηση της ΕΕΤΤ και οι πολιτικοί εντολείς της είναι αυτοί που έχουν αποδυναμώσει και έχουν ευτελίσει τον θεσμό, δημιουργώντας τεράστια ερωτηματικά για την ανεξαρτησία του.