Πολλαπλώς εκτεθειμένη είναι η EBU από την επιλογή της να αναγνωρίσει ως πλήρες μέλος της, την ΝΕΡΙΤ, δηλώνοντας πως πρόκειται για δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η απουσία ως σήμερα προσωπικού, το οποίο νοικιάζει η ΝΕΡΙΤ από το υπουργείο Οικονομικών και η ανυπαρξία εσωτερικών παραγωγών, είναι δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά των δημοσίων ραδιοτηλεοράσεων που δεν διαθέτει η ΝΕΡΙΤ.Η EBU είναι όμως εκτεθειμένη για ένα ακόμη πιο σοβαρό λόγο.
Η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να συμπεριλάβει τον Πρύτανη Θεόδωρο Φορτσάκη, στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, του ανθρώπου που είχε ως αποστολή τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΝΕΡΙΤ από τις κομματικές επιλογές, καταρρίπτει και το τελευταίο επιχείρημα στο οποίο βασίστηκε η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ. Επιπλέον, ο Θ. Φορτσάκης είναι εκείνος που επέμεινε πως παρά τις παραιτήσεις των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, εκείνο είχε νόμιμη σύνθεση, προχωρώντας στην επιλογή του νέου ΔΣ της εταιρείας, που σήμερα έχει την ευθύνη λειτουργίας της.
Κι αυτό γιατί η EBU δέχθηκε αρχικά πως η ΝΕΡΙΤ συνιστούσε δημόσια ραδιοτηλεόραση, εξαιτίας της ύπαρξης του Εποπτικού Οργάνου του οποίου Πρόεδρος ήταν ο σημερινός κομματικός υποψήφιος Πρύτανης της ΝΔ! Το ίδιο επιχείρημα, της ανεξαρτησίας από τις κομματικές ανάγκες, είχε δεχθεί και η Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία αποδέχθηκε το λουκέτο της ΕΡΤ και τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ.
Η EBU ήταν μάλιστα τόσο σίγουρη για την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ, υπό την προεδρία του Θ. Φορτσάκη, ώστε να εγκαλέσει με επιστολή της τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όταν άλλαξε το πλαίσιο, με την απευθείας επιλογή του Εποπτικού Συμβουλίου από την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη. Λίγο αργότερα η EBU αποδέχθηκε και αυτή την επιλογή, αφού πρώτα προηγήθηκε η πληρωμή οφειλών της ΕΡΤ προς την Ένωση των Ευρωπαϊκών Ραδιοτηλεόρασεων. Η στάση αυτή του ΔΣ της EBU στην υπόθεση ΕΡΤ-ΔΤ-ΝΕΡΙΤ, θα πρέπει να προβληματίσει τα μέλη της, για την αξιοπιστία της.