“Παρόν” 05.02.2012
Στα χέρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού η συνδρομητική τηλεόραση. Η συζήτηση της προσφυγής του ΟΤΕ σε βάρος της Forthnet μετατέθηκε για τις 13 Φεβρουαρίου. Η απόφαση της επιτροπής δεν θα κρίνει μόνο την πορεία της συνδρομητικής τηλεόρασης αλλά και το μελλοντικό της χαρακτήρα. Ένα πιθανό υψηλό πρόστιμο μόνο στη nova θα επί της ουσίας θα δώσει τη δυνατότητα στον ΟΤΕ, εκτός από τις τηλεπικοινωνίες να πάρει και πάνω χέρι και στην τηλεόραση, «κλείνοντας» έτσι μια αγορά στην οποία υπάρχει και ανταγωνισμός και πελάτες στις δύο εταιρείες.
Επίμαχο ζήτημα οι αποκλειστικές συμβάσεις που είχε συνάψει η Multichoice με τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας οι οποίες και λήγουν στο τέλος του 2012. Οι συμβάσεις αυτές είχαν διπλό χαρακτήρα. Η nova αποκτούσε το περιεχόμενο των τηλεοπτικών σταθμών και σε αντάλλαγμα μετέφερε δωρεάν το σήμα τους σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει οικονομικό όφελος για την εταιρεία. Επιπλέον συνάφθηκαν την εποχή που δεν υπήρχε ανταγωνισμός με άλλη εταιρεία αφού είχε κλείσει η Alpha Digital και δεν υπήρχε περιορισμός για τα άλλα είδη μετάδοσης, όπως είναι για παράδειγμα η iptv. Αν επιβληθεί πρόστιμο από την ΕΑ τότε αυτό θα αφορά και τα δύο μερη που υπέγραψαν τη συμφωνία, και τη Multichoice και το πχ το Megaή τον ΑΝΤ1. Και ταυτόχρονα, αν ακυρωθούν οι συμβάσεις τότε η μεταφορά του σήματος των σταθμών αυτών σε όλη την Ελλάδα, τουλάχιστον για ένα διάστημα δεν θα είναι εφικτή
Ο νόμος 3592/2007 του Θ. Ρούσοπουλου αντιμετωπίζει την αγορά της τηλεόρασης, ως ενιαία. Δηλαδή δεν αναγνωρίζει διαφορές ανάμεσα στην ελεύθερη και τη συνδρομητική τηλεόραση και δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσε σε αυτούς που παράγουν δικό τους πρόγραμμα ή αναμεταδίδουν πρόγραμμα άλλων. Η θέση που έχει η Forthnet στην ενιαία αγορά δεν ξεπερνάει το όριο του 35%, που έχει τεθεί για τη δεσπόζουσα θέση. Η ίδια η ΕΑ δύο φορές έχει κρίνει και εγκρίνει την αγορά της Naspers από τη Forthnet, εξετάζοντας και καταγγελίες σε βάρος της Forthnet και της Multichoice. Και τις δύο φορές η ΕΑ αποφάσισε, εφαρμόζοντας το νόμο Ρουσόπουλου πως δεν υπάρχει δεσπόζουσα θέση και πως «η αγορά της τηλεόρασης συνιστά και ενιαία αγορά περιλαμβάνουσα τόσο την τηλεόραση ελεύθερης λήψης όσο και τη συνδρομητική ή καλωδιακή τηλεόραση».
Στο παρελθόν υπάρχει και η περίπτωση της ΕΑ που έκανε υπέρβαση του εαυτού της κρίνοντας το ακριβώς αντίστροφο. Πως δεν υπάρχει μονοπώλιο στις μετρήσεις θεαματικότητας από την AGB, διότι, τότε υπήρχε ακόμη η TNSM…