Νέο σαφές μήνυμα του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για την αντισυνταγματική λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και του ΕΣΡ. Τόσο τα Μέσα όσο και η ανεξάρτητη ραδιοτηλεοπτική αρχή είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας σε ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ Άδ. Γεωργιάδη, Κωνσταντίνου Τσιάρα και Χρήστου Κέλλα, επικαλούμενος τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Μόλις μία εβδομάδα μετά το ρεπορτάζ της στήλης που έλεγε πως η κυβέρνηση θα πορευτεί με οδηγό τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Νίκος Παππάς απάντησε στους βουλευτές ότι «το ΣτΕ ρητά και κατηγορηματικά επαναλαμβάνει πως η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών δεν είναι πλέον συνταγματικώς επιτρεπτή και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να εκπέμπουν πρόγραμμα». Ο Ν. Παππάς επαναλαμβάνει «πως η 4420/2014 απόφαση του ΣτΕ επισημαίνει πως είναι σε ισχύ η υπ. αρ. 3578/2010 απόφαση της Ολομέλειας του ίδιου δικαστηρίου, με την οποία έχει κριθεί ότι οι παρατάσεις στο καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών αντίκεινται προς το Σύνταγμα και ειδικότερα προς τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της ισότητας». Η κυβέρνηση, αναφέρει ο υπουργός, «έχει ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία του νομικού πλαισίου που θα εγγυάται την αδειοδότηση και τη λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών με όρους νομιμότητας».
Στην περίπτωση της θητείας των μελών του ΕΣΡ, που έληξε στις 16 Απριλίου, ο Ν. Παππάς προαναγγέλλει την αντικατάσταση των μελών, χωρίς ωστόσο να δίνει τον αριθμό, αν πρόκειται να αλλάξουν μόνο τα τρία πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια και 10 μήνες (!) ή και άλλα τρία, των οποίων η πρώτη τετραετής θητεία έχει λήξει. Δεν διευκρινίζει, δηλαδή, αν θα ανανεωθεί πλήρως ο θεσμός ή θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με τους όρους που επέβαλε ο ισχύων νόμος. «Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που προκύπτουν από την παράταση της θητείας των μελών του ΕΣΡ (Ν.4316.2014, άρθρο 109), θα προβούμε άμεσα στις οριζόμενες από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής διαδικασίες για την αντικατάσταση των μελών», απαντάει ο Ν. Παππάς.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν, πάντως, πως είχε ζητηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο να ετοιμάσει μία ακόμη διάταξη για παράταση της θητείας, αλλά εντός της κυβέρνησης υπερίσχυσε η άποψη πως δεν πρέπει να παραβιαστεί το Σύνταγμα, ειδικά στον κρίσιμο τομέα των ΜΜΕ. Συνεπώς, η ευθύνη μεταφέρεται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής -υπό τη Ζωή Κωνσταντοπούλου-, που θα πρέπει να επιλέξει τα νέα μέλη του ΕΣΡ. Παραμένει, βέβαια, το ερώτημα αν θα ισχύσει η πρόβλεψη ότι η απόφαση πρέπει να καλύπτεται από τα 4/5 της Βουλής. Η επιλογή, πάντως, των προσώπων θα σηματοδοτήσει, επίσης, το αν η κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει πως θα κάνει στα ΜΜΕ.