«Τσεκούρωμα» χωρίς λόγο
“Παρόν” 31.12.2011
Εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα σε αντίθεση με την εξωτερική της εικόνα, παρουσιάζει η ΕΡΤ στο 9μηνο του 2011. Μετά από τις σημαντικές περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων, αλλά και τις παλινωδίες με τη συρρίκνωση της που προκάλεσαν, την καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος, η ΕΡΤ εμφανίζει στο 9μηνο πλεόνασμα 38.583.565, 55 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2010, κατά 22 εκατ. ευρώ, καθώς τα περσινά αποτελέσματα αυτά ανήλθαν σε 38.583.565 ευρώ.
Το πλεόνασμα αυτό οφείλεται στο έσοδο του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο οι νεοφιλελεύθεροι προσπάθησαν να βαφτίσουν «φόρο», έχοντας άγνοια της ευρωπαϊκής ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, ενώ προορίζεται καθαρά για την παραγωγή ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος. Η ΕΡΤ σε αντίθεση με τα θρυλούμενα οδεύει άμεσα σε πλήρη εξυγίανση και δεν χρειάζεται «οριζόντια μέτρα περικοπών, παρά μόνο διοικητικές αλλαγές
Αναλυτικά η ΕΡΤ είχε έσοδα 238.339.255 ευρώ στο 9μηνο του 2011 ενώ τα έξοδα της περιορίστηκαν στα 199.755.689 ευρώ. Ο κύριος όγκος των εσόδων οφείλεται στο ανταποδοτικό τέλος (92,62%) φτάνοντας τα 221 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από χορηγίες μειώθηκαν 11,1 εκατ. ευρώ λόγω της ύφεσης (5,35% των συνολικών εσόδων) , τα λοιπά έσοδα-χορηγίες 3 εκατ. ευρώ (1,57%) και οι πωλήσεις από τη Ραδιοτηλεόραση σε 1,1 εκατ. ευρώ (0.46%)
Αντί η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την ΕΡΤ ως πυλώνα στήριξης της αγοράς, παράγοντας ή στηρίζοντας θέσεις εργασίας, επιμένει σε ένα πρόγραμμα καταβαράθρωσης της με κόψιμο των συμβασιούχων, εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο που θα ρίξει τις αποδοχές των εργαζομένων στην ΕΡΤ ως και 72%! Τώρα η κυβέρνηση Παπαδήμου, πιέζει και δεν το δέχονται οι εργαζόμενοι το πλεόνασμα του έτους να πάει σε διάφορες κατευθύνσεις. Από την ενίσχυση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (αντίστοιχο καθεστώς υπάρχει στην Πορτογαλία) στη… Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (καθώς υπάρχει σχετικός Νόμος) έως και στα ταμεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Είναι ένα σοβαρό λάθος καθώς με κάτι τέτοιες επιλογές μπορεί να χαθεί το ανταποδοτικό τέλος, ενώ το λογικό θα ήταν να κατευθυνθεί στην παραγωγή ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, με εσωτερικές, εξωτερικές παραγωγές και συμπαραγωγές με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, για να σταματήσει η κατρακύλα της αγοράς.