“Παρόν” 11.12.2011
Σε θρίλερ μετεξελίσσεται η υπόθεση δανεισμού και διάσωσης της «Ελευθεροτυπίας» με κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Η μοναδική εφημερίδα που αντιπαλεύει το Μνημόνιο κινδυνεύει, εξαιτίας λαθών της ιδιοκτησίας της στο παρελθόν, να μην λάβει νέο δάνειο, αν και συμπληρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η παρέμβαση του τέως Προέδρου της Βουλής , Απόστολου Κακλαμάνη προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, «γιατί μια τράπεζα, της οποίας ο ισχυρότερος μέτοχος έχει 4%, μπλοκάρει το δάνειο προς την «Ελευθεροτυπία»», είναι κομβική .
Από τη μια υπάρχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός οικονομικών και πρώην υπουργός ΜΜΕ στο παρελθόν, Ε. Βενιζέλος, ο οποίος ασχολήθηκε με την υπόθεση τη Proton Bank που αφορά πολλά ΜΜΕ. Από την άλλη η «Ελευθεροτυπία» που αποκάλυψε την ιστορία της τράπεζας το περασμένο Καλοκαίρι , αν και οι μέτοχοι της, βρίσκονται ακόμη και σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της εκδοτικής εταιρείας, σε αντίθεση με άλλα media που αποσιώπησαν την ιστορία Στη μέση βρίσκονται, οι επί 4 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι της εκδοτικής επιχείρησης, καθώς οι ανεπάρκειες στη διοίκηση όλα τα προηγούμενα χρόνια, οδήγησα την παλιά “εφημερίδα των συντακτών” έναν βήμα πριν την καταστροφή.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως υπήρξαν συντάκτες οι οποίοι την περασμένη Τετάρτη πρότειναν στη Μανία Τεγοπούλου, να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για να βρεθεί μια λύση . Ο ίδιος, ο Ε. Βενιζέλος, στην απάντησή του προς την εφημερίδα, που ελήφθη την ίδια μέρα και δημοσιεύτηκε την Πέμπτη μεταξύ άλλων ανέφερε πως “Ουδέποτε, όμως, η επιχείρηση που εκδίδει την «Ελευθεροτυπία» ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών ή ζήτησε από αυτό να ασκήσει οποιαδήποτε αρμοδιότητά του σε σχέση με συγκεκριμένες τράπεζες”.
Η Μάνια Τεγοπούλου απάντησε ένα παραπολιτικό σχόλιο: «Η ιδιοκτησία της «Ελευθεροτυπίας» ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε για το οτιδήποτε· θα το ξέρατε εξάλλου από πρώτο χέρι. Είστε βέβαιος ότι τα αιτήματα για δάνειο της «Ε» προς τις τράπεζες δεν είναι ανεδαφικά, ενώ ταυτόχρονα επικαλείστε άγνοια γιατί τρεις τράπεζες δεν συμφωνούν ή δεν έχουν συμφωνήσει. Καταλήγω αβίαστα στο συμπέρασμα ότι είτε δεν ενημερώνεστε επαρκώς για κάτι τόσο επουσιώδες, όπως μια εφημερίδα, είτε ότι οι τράπεζες μας δουλεύουν ψιλό γαζί.”