Την πλήρη ανατροπή της κατάστασης στα ΜΜΕ υπόσχεται η κυβέρνηση με δύο κινήσεις σταδιακής εκκαθάρισης. Την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών, από την οποία θέλει να αντλήσει έσοδα, και τον έλεγχο της ροής του τραπεζικού χρήματος προς τις εταιρείες ΜΜΕ. Μαζί με τις «εκπλήξεις» που μπορεί να βγάλει η λίστα Λαγκάρντ, με τα ονόματα επιχειρηματιών των Μέσων που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, οι ισορροπίες στον έλεγχο της πληροφόρησης μπορούν να αλλάξουν.
Το πρώτο βήμα έγινε με την οδηγία για τη διακοπή των διαφημίσεων από τις Τράπεζες προς τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ, όπως ήδη γράφαμε από τις 24 Ιανουαρίου.
Το δεύτερο επίμαχο ζήτημα είναι ο δανεισμός των Μέσων. Ο Ν. Παππάς είπε πως θα σταματήσουν να δίνονται δάνεια χωρίς εγγυήσεις στα ΜΜΕ, παρά του γεγονότος ότι οι τράπεζες υπόκεινται σε κεντρικό έλεγχο, αλλά σχετίζεται και με τα δάνεια που πρέπει να χορηγηθούν στο άμεσο μέλλον. Και εδώ ξεχωρίζει η περίπτωση του MEGA, που το 2016 έχει να καταβάλει μια δόση που ισούται με τον τζίρο της εταιρείας και συνεπώς πρέπει να βρεθεί μια λύση. Η ιδέα και εδώ είναι πως οι επιχειρηματίες πρέπει να βάλουν πρώτες χρήματα στις εταιρείες τους και να δώσουν στέρεες εγγυήσεις προκειμένου να χορηγηθεί νέο δάνειο. Θυμίζουμε πως ο ΔΟΛ, ο Πήγασος και ο ΑΝΤ1 επιχείρησαν, προεκλογικά, να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τις τράπεζες, αλλά εισέπραξαν αρνητική απάντηση.
Το σχέδιο της αδειοδότησης είναι το κρίσιμο για να χορηγηθούν οι άδειες στην τηλεόραση αλλά και στο ραδιόφωνο. Η νομοθεσία στον τομέα αυτό είναι σύνθετη για να μη διαταράσσει τους συσχετισμούς στη ραδιοτηλεόραση, αποτρέποντας την είσοδο νέων επενδυτών, αν προηγουμένως δεν αγοράσουν μια ζημιογόνο εταιρεία. Στη διαδικασία αυτή το Δημόσιο δεν είχε έσοδα.