Η πολεμική του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην τηλεοπτική διαπλοκή, σε συνδυασμό με τις συνεχείς ερωτήσεις βουλευτών του, όπως η πρόσφατη της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το χαμηλό τίμημα παράδοσης των ψηφιακών συχνοτήτων, προκαλεί ανησυχία στο εκδοτικό σύστημα της χώρας. Στην πίεση που άσκησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στα τρία περιφερειακά κανάλια της Αττικής προστίθεται η έντονη ανησυχία για την αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την προσφυγή που κατέθεσε η Digital Union, η δεύτερη εταιρεία παρόχου δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης, η οποία δεν συμμετείχε στη δημοπρασία, με εξώδικη καταγγελία της.
Είναι ενδεικτικό πως οι αρμόδιοι της κυβέρνησης, υπουργοί Μεταφορών και Επικρατείας, δεν απάντησαν στην ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά έφυγαν από το Κοινοβούλιο την ώρα της συζήτησής της. Οι ιδιοκτήτες της Digea, δηλαδή των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, συνεχίζουν τις επαφές με τους παράγοντες της ΕΕΤΤ και του υπουργείου Μεταφορών για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας, προβάλλοντας συνεχώς νέες απαιτήσεις. Η δημοπρασία, που καταγγέλθηκε ως «διαγωνισμός για έναν», έχει ήδη πολλά ανοιχτά θέματα και μια πιθανή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εναντίον της απειλεί να τινάξει όλη τη διαδικασία στον αέρα.
Η προσφυγή της Digital Union υπογράφεται από το δικηγορικό γραφείο του Αντώνη Βγόντζα και ζητάει την ακύρωση της προκήρυξης της ΕΕΤΤ για τη χορήγηση των ψηφιακών συχνοτήτων, αμφισβητώντας τους όρους συμμετοχής στη δημοπρασία, την επιλογή των συμμετεχόντων και την εκτέλεση της σύμβασης κατά παράβαση της αρχής του ελεύθερου ανταγωνισμού και της αρχής της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων. Η Digital Union διά της προσφυγής της θεωρεί πως δημιουργείται μονοπώλιο στις υπηρεσίες του δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και ότι υπάρχει προνομιακή μεταχείριση του ενός υποψηφίου, δηλαδή της Digea, ενώ κρίνει τους όρους άνισους και αποτρεπτικούς. Ειδικότερα για τους παρόχους περιεχομένου περιφερειακής εμβέλειας, εκτιμά πως οδηγούνται σε διακοπή της λειτουργίας τους. Σημειώνουμε πως στο ΣτΕ έχει κατατεθεί και δεύτερη προσφυγή κατά της δημοπρασίας της ΕΕΤΤ από τους περιφερειακούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης, με την οποία επίσης ζητείται η ακύρωση του διαγωνισμού. Όσο παραμένουν ανοιχτές αυτές οι δύο υποθέσεις, η Digea ανησυχεί πως η παράδοση των ψηφιακών συχνοτήτων από την ΕΕΤΤ και τη συγκυβέρνηση δεν είναι ασφαλής.