Σε κομβικό σημείο για το σχέδιο εξεύρεσης των 350 εκατ. ευρώ από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι η αναζήτηση των νέων μελών του ΕΣΡ! Αν το συμβούλιο δεν διαθέτει νόμιμη συγκρότηση δεν μπορούν να χορηγηθούν οι άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ η νέα τελευταία παράταση έληξε την περασμένη Παρασκευή 16 Απριλίου 2015. Η κύρια ευθύνη ανήκει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 4/5 που απαιτεί το Σύνταγμα για να αλλάξουν τα πρόσωπα όχι μόνο στο ΕΣΡ και στις υπόλοιπες Αρχές που είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένες.
Για να προχωρήσει το σχέδιο του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για την αδειοδότηση των σταθμών, το οποίο ανέλαβε προσωπικό ο Νίκος Παππάς, πρέπει να γίνει το απαραίτητο βήμα της αλλαγής της σύνθεσης του ΕΣΡ, όπως επίσης η εξεύρευση λύσης και για τις υπόλοιπες Ανεξάρτητες Αρχές. Αν παρατείνει τη θητεία του ΕΣΡ, ακόμη και για 3 μήνες, τότε το όλο εγχείρημα κινδυνεύει με κατάρρευση, ενώ παράλληλα θα ακυρώνονται από το ΣτΕ, ύστερα από διάστημα 2 ετών οι αποφάσεις του ΕΣΡ.
Υπάρχει όμως και ζήτημα ερμηνείας, αν πρέπει να αποχωρήσουν 3 ή 6 μέλη από του ΕΣΡ, καθώς υπάρχει ζήτημα νομικής ερμηνείας για τουλάχιστον 2 μέλη του ΕΣΡ.
Η κατάσταση έχει ως εξής:
-Ο πρόεδρος, Ιωάννης Λασκαρίδης, και τα μέλη, Γιάννης Παπακώστας και Εύη Δεμίρη έχουν συμπληρώσει από το Ιούνιο του 2002, δώδεκα χρόνια και δέκα μήνες παρουσίας στην Αρχή. Η πρώτη 4ετής θητεία τους έληξε στις 3 Ιουνίου 2006. Υπήρξε υπήρξε κενό 18 μηνών κατά το οποίο τα μέλη ασκούσαν καθήκοντα χωρίς να έχει ανανεωθεί η θητεία τους . Η δεύτερη 4ετής θητεία τους έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2012.Η τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δέχεται ως ανώτατο όριο παραμονής στο ΕΣΡ τους 22 μήνες μετά τη λήξη της θητείας, η οποία έχει προέλθει προ πολλού. Όμως οι προηγούμενες κυβερνήσεις χορηγούσαν παρατάσεις.
-Η θητεία της αντιπρόεδρου, Λίνας Αλεξίου ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου 2011 και έχει λήξει. Η ίδια έχει δηλώσει πως θέλει να αποχωρήσει από το συμβούλιο καθώς υπάρχει και το ηθικό ασυμβίβαστο. H Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι κόρη της και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ασκεί έλεγχο εποπτείας στο ΕΣΡ.
-Η 4ετής θητεία του μέλους, Γιώργου Στεφανάκη ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου 2011. Η πρώτη 4ετής θητεία του Κωνσταντίνου Αποστολά έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2012 και έχει συμπληρώσει 7 χρόνια και δύο μήνες στο συμβούλιο. Ο νόμος 4055/2012 δίνει μια δυνατότητα παράτασης ως 8 έτη και ερμηνεύεται από τον πρόεδρο του ΕΣΡ, ότι τόσο ο Κ. Αποστολάς, όσο και ο Γ. Στεφανάκης έχουν τη δυνατότητα παραμονής στην αρχή.
-Η νομικός Δήμητρα Παπαδοπούλου τοποθετήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2014
στη θέση του αποθανόντος , Άρη Σταθάκη ο οποίος διορίστηκε στο ΕΣΡ το Δεκέμβριο του 2012. Η διάρκεια της θητείας είναι 6ετής, συνεπώς λήγει το 2018.
Τα σχέδια της κυβέρνησης για το ΕΣΡ
Η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει το ΕΣΡ και να του αναθέσει τον πλήρης έλεγχος της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς. Στον αντίποδα του στόχου αυτού, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, η οποία δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή και ο πρόεδρός της διορίζεται από τον υπουργό, θα χάσει τις αρμοδιότητες που είχε πάρει όλο το προηγούμενο διάστημα για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Υπάρχει η άποψη πως είναι αντισυνταγματική η ανάθεση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στην ΕΕΤΤ.
Το πώς ακριβώς θα προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του στόχου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Δεν είναι σαφές αν το ΕΣΡ θα ελέγχει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς διατηρεί ακόμη το Μητρώο των τηλεοπτικών εταιρειών στα αρχεία του. Για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών οι προθέσεις της κυβέρνησης έγιναν γνωστές στη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων στην ΕΕΤΤ και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να επανεξετάσει τις αρμοδιότητές της.