Καθεστώς αδιαφάνειας στις χρεώσεις των συχνοτήτων επικρατεί επί χρόνια για τις τηλεοπτικές εταιρείες Το ποσά πληρώνει κάθε φορέας, είναι όπως αποδείχθηκε στα χέρια του εκάστοτε υπουργού. Η υποχρέωση καταβολής του τέλους των συχνοτήτων υπήρχε στην αναλογική εποχή της τηλεόρασης για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αλλά όχι για τους περιφερειακούς και τους τοπικούς. Στη νέα περίοδο, όλοι οι σταθμοί καλούνται να πληρώσουν, όχι όμως το δημόσιο, αλλά τη Digea, η οποία ανέλαβε μετά τον περίφημο διαγωνισμό της ΕΕΤΤ, τη διαχείριση των ψηφιακών συχνοτήτων έναντι ποσού 18,3 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια, ή αλλιώς 1,2 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Τον Οκτώβριο του 2012 ο Δημήτρης Παπαδημούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την εποχή έφερε το θέμα στη Βουλή και ο τότε υφυπουργός Επικρατείας, Σίμος Κεδίκογλου είχε απαντήσει πως για το διάστημα 1995-2010, το ποσό που είχε καταλογιστεί για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ανήλθε σε 105 εκατ. ευρώ. Δεν ήταν γνωστό αν είχαν εισπραχθεί, αν και για κάθε τηλεοπτική εταιρεία υπήρχε απόφαση για το βεβαιωμένο ποσό που θα έπρεπε να πληρώσουν. Αν δεν έχουν καταβληθεί θα επιβαρύνουν κι άλλο τα οικονομικά των τηλεοπτικών εταιρειών Η Multichoice από την πλευρά της δήλωσε πως όλα αυτά τα χρόνια από τότε που ξεκίνησε έχει πληρώσει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των…
Τον έλεγχο της 15ετίας για τους οφειλέτες ανέλαβε και διενεργεί η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, υπό τον Λευτέρη Κρέτσο. Το καθεστώς πληρωμής ήταν το εξής. Το ετήσιο τέλος για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας είχε προσδιοριστεί στο 2% το οποίο όμως συμψηφιζόταν, και μειωνόταν κατά 50% ανά εκλογική αναμέτρηση, ως αντάλλαγμα για τα δωρεάν σποτ των κομμάτων που μετέδιδαν οι σταθμοί. Ο νόμος αυτός άρχισε να ισχύει από το … Σύμφωνα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπήρχε υποχρέωση συμψηφισμού, ενώ αντιθέτως οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκ του νόμου έπρεπε να μεταδίδουν δωρεάν τα διαφημιστικά μηνύματα των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο. Κατά καιρούς τα έσοδα του 2% και των τελών που πλήρωνε η Multichoice ήταν υψηλά . Το 2016 τα καταλογισμένα έσοδα για το δημόσιο ανήλθαν σε 16 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταλόγισε, με πρωτοβουλία του υπουργού επικρατείας Νίκου Παππά, για την περίοδο 2011-2014 το ποσό των 40 εκατ. ευρώ και των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ είναι για την ιδιωτική τηλεόραση και τα περίπου 16 εκατ. ευρώ για τη συνδρομητική. Εκ αυτών των 16 εκατ. ευρώ η Multichoice (Nova) θα κληθεί να πληρώσει το μεγαλύτερο ποσό και τα λιγότερα ο ΟΤΕ που ξεκίνησε αργότερα. Συνολικά, η η οποία απορρόφησε τη Multichoice, έχει καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο κατά δήλωσή της 77,5 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της συνδρομητικής τηλεόρασης υπάρχει διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των οικονομικών ανταλλαγμάτων. Κατά την υπογραφή της σύμβασης η παραχωρησιούχους καταβάλει ένα ποσό και στη συνέχεια πληρώνει ένα ετήσιο τέλος. Στην περίπτωση του ΟΤΕ TV, ο ΟΤΕ υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο και πλήρωσε 2.553.191,49 ευρώ εφάπαξ. Στη συνέχεια είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ένα ετήσιο τέλος ως «ενοίκιο», το οποίο ανεβαίνει κλιμακωτά. Τα δύο πρώτα χρόνια είναι 0,5%, για τον τρίτο και το τέταρτο σε 1%, για τον πέμπτο και τον έκτο χρόνο σε 1,5% και σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, το ανώτατο όριο είναι φτάνει στο 3,5% επί του κύκλου εργασιών. Για να πληρώσει η εταιρεία απαραίτητη υποχρέωση ήταν η υπογραφή των αντίστοιχων υπουργικών αποφάσεων η οποία δεν έγινε για το διάστημα από το 2011 ως το 2014. Η τελευταία σχετική απόφαση που έχει υπογραφεί ήταν του Παντελή Καψή, όταν όμως το τέλος χρήσης των συχνοτήτων για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας είχε προσδιοριστεί για το 2009 και το 2010 στο ποσό του 0,1% επί του κύκλου εργασιών.
Μετά και την υπογραφή της σύμβασης της ΕΕΤΤ με τη Digea, όλοι οι σταθμοί της χώρας είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για τη μετάδοση του σήματός του, την εταιρεία των σταθμών εθνικής εμβέλειας. Οι σταθμοί δεν έχουν άδειες, αλλά με νόμο έχουν αποκτήσει δικαίωμα εκπομπής. Το καθεστώς αυτό έχει κριθεί αντισυνταγματικό από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Η Digea είναι υποχρεωμένοι να πληρώσει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 16,3 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια αποκλειστικής εκμετάλλευσης των συχνοτήτων. Δεν είναι επισήμως γνωστό, πέραν των χρημάτων που πληρώνει η ΝΕΡΙΤ, το ύψος των συμβάσεων της με τους σταθμούς της χώρας.