Ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας , Πολιτισμού
Η κυβέρνηση, το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και η διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης συνεχίζουν να χρονοτριβούν, κρατώντας σε ομηρία 1047 απολυθέντες συμβασιούχους από τον Ιούνιο, χωρίς καμία ξεκάθαρη ενημέρωση.
Μέσα στο καλοκαίρι, αντίθετα με όλες τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις, το Δ.Σ. της ΕΡΤ, όχι μόνο δεν προκήρυξε τον διαγωνισμό, αλλά εντελώς αυθαίρετα και αδικαιολόγητα μείωσε κατά 104 επιπλέον τον αριθμό των θέσεων που θα προκηρυχθούν από τις 800 που αρχικά είχε εγκρίνει το Υπ.Οικονομικών σε 700.
Σήμερα, 6 μήνες μετά ελάχιστα έχουν γίνει. Η ΕΡΤ αδυνατεί να εκπέμψει πρωτογενές πρόγραμμα (δεν διαθέτει πολιτικές και πολιτιστικές εκπομπές, talk shows και μαγκαζίνο εσωτερικής παραγωγής ), ενώ και οι πρωινές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων έχουν ελάχιστα ρεπορτάζ και ζωντανές συνδέσεις, λόγω έλλειψης συμβασιούχων δημοσιογράφων και τεχνικών που έβγαζαν όλη αυτή τη δουλειά. Το αποτέλεσμα θυμίζει τηλεόραση περασμένων δεκαετιών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με πέρσι η ΕΡΤ έχει τουλάχιστον 15 λιγότερες εκπομπές! Το μοναδικό νέο πρόγραμμα που μεταδίδεται φέτος είναι ακριβοπληρωμένες εξωτερικές παραγωγές που θα μπορούσαν άνετα να παραχθούν εντός της ΕΡΤ με λιγότερο κόστος.
Όσον αφορά τους συμβασιούχους έχουν προκηρυχθεί μόνο 2 διαγωνισμοί για 450 περίπου άτομα (εκ των οποίων 170 δημοσιογράφοι). Για τον πρώτο η διαδικασία υποβολής ολοκληρώθηκε εντός του Οκτωβρίου, αλλά δεν υπάρχει κανένα νεότερο για την εξέλιξή του, ενώ ο δεύτερος ανακοινώθηκε προσφάτως. ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ.
Για όλα τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
α)Πότε επιτέλους θα προσληφθούν συμβασιούχοι στην ΕΡΤ, για πόσο διάστημα και με τι όρους εργασίας; Γιατί η διοίκηση της ΕΡΤ δεν ανακοινώνει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, ώστε να μην κρατά σε ομηρία τους ενδιαφερόμενος και να μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους; Είναι τέτοια μάλιστα η ανεργία στον κλάδο μας, που για 170 θέσεις δημοσιογράφων στην Αθήνα κατατέθηκαν 2370 αιτήσεις!
β) Πως θα διασφαλιστεί η αξιοκρατία του διαγωνισμού, αφού οι όροι και οι προϋποθέσεις του –ειδικά για τους δημοσιογράφους- είναι πολύ ευρείς και επιτρέπουν την πρόσληψη σχεδόν οποιουδήποτε; Πως θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, αφού η επιλογή γίνεται από επιτροπή της ΕΡΤ, χωρίς συνεντεύξεις και χωρίς δικαίωμα ένστασης;
δ) Γιατί αφού αποδεδειγμένα οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (βλ. Αδυναμία παραγωγής προγράμματος χωρίς συμβασιούχους) η ΕΡΤ συνεχίζει να εθελοτυφλεί,την ώρα μάλιστα που άλλοι 400 μόνιμοι εργαζόμενοι της ετοιμάζονται για συνταξιοδότηση; Γιατί η δημόσια ραδιοτηλεόραση πρωτοστατεί στις ελαστικές σχέσεις εργασίας δίνοντας το παραδειγμα και στα ιδιωτικά ΜΜΕ; Εκτός κι αν πίσω από τη μείωση του προσωπικού της ΕΡΤ κρύβεται σχέδιο συρρίκνωσής της , ώστε η δημόσια τηλεόραση να αποσυρθεί από τη διαφημιστική πίττα προς όφελος της ιδιωτικής, όπως εδώ και καιρό απαιτούν οι καναλάρχες.
ε) Κατά πόσον συμβάλλει στα βελτιωμένα οικονομικά της ΕΡΤ, που διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση, το κονδύλι που υπήρχε στον προϋπολογισμό της για τη μισθοδοσία των 1047 συμβασιούχων της ΕΡΤ για το β’ εξάμηνο του 2010 και δεν δόθηκε ποτέ; Μήπως για αυτό καθυστερεί ο διαγωνισμός της ΕΡΤ;