Απροστάτευτη παραμένει η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου στο ΕΣΡ. Περίπου έναν μήνα μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής, που έπληξε και το ΕΣΡ, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι με μαύρες σακούλες μπροστά από τα σπασμένα παράθυρα της Αρχής, από τον φόβο της βροχής και της σκόνης. Το «Π» αποκαλύπτει την αναλυτική επιστολή των εργαζομένων του ΕΣΡ, με αριθμό πρωτοκόλλου 80/ΕΣ, προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής.
Η επιστολή επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του «Π» (20/4/2014) για τη σοβαρή ζημιά που έχει υποστεί το Συμβούλιο, κάτι που αναγκάζει το ΕΣΡ να λειτουργεί… με το χέρι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το σύστημα που καταγράφει την πολιτική πολυφωνία, ο «Πανόπτης», ο οποίος αποτελεί τμήμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, είναι εκτός λειτουργίας. Ταυτόχρονα, προβληματική είναι η πρόσβαση της Αρχής σε συστήματα και βάσεις δεδομένων, όπως η «Διαύγεια», το Εθνικό Τυπογραφείο, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, το Taxis και το Nomos, γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι «η λειτουργία του ΕΣΡ υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει μόνιμη κατάσταση». Όπως περιγράφουν οι εργαζόμενοι, «το ΕΣΡ επέστρεψε σε συνθήκες λειτουργίας του παρελθόντος». Δηλαδή, «με χειρόγραφο βιβλίο πρωτοκόλλου αντί για ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, παροχή διαδικτύου από έναν υπολογιστή για ολόκληρη την υπηρεσία αντί πρόσβασης από όλους τους υπολογιστές του προσωπικού, ένας εκτυπωτής ανά όροφο αντί για δυνατότητα εκτύπωσης από κάθε υπολογιστή, λειτουργία τηλεφωνικής σύνδεσης μόλις για τους δύο μόνο από τους τρεις ορόφους της υπηρεσίας».
Η σωματική ακεραιότητα του προσωπικού είναι σε κίνδυνο, καθώς δεν έχουν τοποθετηθεί τα τζάμια στους ορόφους, σε αντίθεση με το κατάστημα του ισογείου, το οποίο πλέον διαθέτει τζάμια triplex, που αποτρέπουν την είσοδο θραυσμάτων. Ζημιές υπάρχουν και στην τοιχοποιία, με πλέον ενδεικτική την κατάσταση στα γραφεία 204 και 402, όπου έχουν αποκολληθεί σοβάδες. Οι εργαζόμενοι φοβούνται πως η διατήρηση αυτής της κατάστασης θα δικαιώσει εκείνους «που προσβλέπουν, πίσω από γεγονότα όπως αυτό της 10ης Απριλίου, να επιτύχουν την περιθωριοποίηση του Συμβουλίου».