Μόλις το 3% της Οπτικοακουστικής κληρονομιάς ψηφιοποιήθηκε
“Παρόν” 06.01.2012
Η Οπτικοακουστική Κληρονομιά της χώρας, αγνοείται. Η απόφαση για το κλείσιμο του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, ως αυτοτελή μονάδα, και η…μετακόμισή του στην ΕΡΤ, είναι μια εξέλιξη που δεν έχει αξιολογηθεί. Ο λόγος είναι προφανής. Το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, που έπρεπε να είναι η κεντρική μονάδα αποθήκευσης του σύγχρονου πολιτισμού, μετατρέπεται σε τμήμα της ΕΡΤ, η οποία, με βάση τα διεθνή στάνταρντ αποτελεί απλώς ένα υποσύνολό του. Κι ενώ αρχικά ο πρώην υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος που έλαβε και την απόφαση για το κλείσιμο της αυτοτελούς μονάδας, διατηρούσε τις θέσεις εργασίας, τώρα το έμπειρο προσωπικό του οδηγείται σε εφεδρεία!
Η διαφύλαξη της εθνικής οπτικοακουστικής κληρονομιάς, είναι μια διεθνής υποχρέωση της Ελλάδας, πρώτη από όλα στον ίδιο της το εαυτό. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αποφασίζει να “σφραγίσει” το υλικό της, με αυτό τον τρόπο. Το 2014 το 95% της διακινούμενης πληροφορίας στο internet θα αποτελείται από υλικό κινούμενης εικόνας . Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ψηφιοποιηθεί λίγο περισσότερο από το 10% του συνόλου του Οπτικοακουστικού Αρχείο Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει ψηφιοποιηθεί λιγότερο από το 3% του εθνικού οπτικοακουστικού αποθέματος, συμπεριλαμβανομένου και του υλικού που έχει ψηφιοποιήσει η ΕΡΤ. Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι αυτό το υλικό είτε να σταματήσει να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας, είτε οι ιδιωτικοί φορείς –πολύ λογικά να μην δεχθούν να στέλνουν υλικό δικό τους στην ΕΡΤ. Σε λίγο καιρό πολλές χιλιάδες ώρες αρχείου και η υλικοτεχνική υποδομή να κλειδωθεί σε κάποια από τις αποθήκες της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
Επιπλέον, παραμένει αρκετό Οπτικοακουστικό υλικό διάσπαρτο σε φορείς του Δημοσίου, το οποίο κινδυνεύει να χαθεί για πάντα (μη αναστρέψιμη φθορά από κακή αποθήκευση, παρωχημένο φορμάτ, κ.α.).Ο κίνδυνος αυτός γίνεται πιο έντονος με τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις (π.χ. αρχείο ΔΕΗ) και καταργήσεις – συγχωνεύσεις φορέων. Τέλος, για αρκετές κατηγορίες υλικού, όπως για παράδειγμα το ραδιοτηλεοπτικό, δεν έχουν γίνει ακόμα ενέργειες σε εθνική κλίμακα για τη διαφύλαξή τους.
Το απίθανο είναι πως το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο έκλεισε ενώ σχεδίαζε να πάρει πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ και να επεκτείνει τις δραστηριότητες του! Επειδή στην Ευρώπη η μαζική αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση του Αρχείου είναι ακριβή υπόθεση, για αυτό και διατίθενται χρήματα για να επιτευχθούν οι στόχοι. Στην Ολλανδία για παράδειγμα που θεωρείται πως έχει ένα Αρχείο πρότυπα, το σύνολο της οπτικοακουστικής παραγωγής φυλάσσεται σε μια κεντρική μονάδα, στην οποία έχουν πρόσβαση οι ιδιωτικοί σταθμοί, οι οποίοι και έχουν απαλλαχθεί από το κόστος της αρχειοθέτησης . Θα μπορούσε το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο της Ελλάδας να υπαχθεί είτε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, είτε στην Εθνική Βιβλιοθήκη!