Μια ακόμη συνέντευξη έδωσε ο Παντελής Καψής σήμερα, στην εκπομπή της Ν.Καραγιάννη στον “Αθήνα 9,84”. Δηλώνει πως δεν είναι έτοιμος να δώσει ημερομηνίες αλλά σε 15 μέρες θα ανακοινωθεί το ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, ή όπως αλλιώς θα τη λένε!
Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης κ. Παντελής Καψής είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλημέρα κύριε Καψή.
ΚΑΨΗΣ: Καλημέρα κυρία Καραγιάννη.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Χθες είχαμε το πρώτο δελτίο της Δημόσιας Τηλεόρασης, του μεταβατικού φορέα. Θα ήθελα τη δική σας εκτίμηση. Υπάρχουν πολλά σχόλια στις εφημερίδες -φαντάζομαι ότι θα τα έχετε δει- για τις ενδεχόμενες αδυναμίες τις οποίες εντοπίζετε.
ΚΑΨΗΣ: Όχι, δεν είναι δουλειά μου να κάνω τηλεοπτική κριτική στο δελτίο.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Έχετε αναφερθεί σε τεχνικά προβλήματα, τα οποία υπάρχουν..
ΚΑΨΗΣ: Τεράστια τεχνικά προβλήματα. Αυτός ο σταθμός ξεκίνησε με έναν αριθμό 30 εργαζομένων και στήθηκε εκ του μηδενός, με διαδικασίες που δεν είναι εύκολες, δεν είναι ιδιωτικός τομέας. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τη δουλειά μπορούν να το καταλάβουν καλύτερα. Στον ιδιωτικό τομέα είναι εύκολο να στήσεις ένα σταθμό, στο δημόσιο είναι πολύ πιο δύσκολο. Οργανωτικά, λοιπόν, προβλήματα πάρα πολύ δύσκολα, γραφειοκρατία όσο δεν μπορείτε να πιστέψετε και βέβαια και τεχνικά προβλήματα πολύ δύσκολα. Συνδέσεις, τα ψηφιακά, όλα τα οποία συνθέτουν ένα δελτίο ειδήσεων, στην Κατεχάκη δεν υπάρχουν και γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και από τους δημοσιογράφους και από τους τεχνικούς για να βγει ένα δελτίο, το οποίο στη δική μου αντίληψη ήταν άψογο. Μπορεί να ήθελε κάποιος να είναι λίγο πιο γρήγορο ή δεν ξέρω τι άλλο, αλλά εγώ το βρήκα άψογο και θεωρώ ότι ήταν και αντικειμενικό. Δεν βρήκα κάποιο πρόβλημα. Το αντίθετο.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε υπουργέ, εκτιμάτε ότι το εμπάργκο, η άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να έχουν παρουσία στη Δημόσια Τηλεόραση, δυσχεραίνει το πλαίσιο λειτουργίας της;
ΚΑΨΗΣ: Ασφαλώς. Και με αυτή την έννοια λέω ότι είναι…
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Και πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε, με δεδομένο ότι η Δημόσια Τηλεόραση είναι δημόσιος φορέας.
ΚΑΨΗΣ: Είναι δημόσιος φορέας και έχει υποχρέωση έναντι των πολιτών να συνεχίσει να τους ενημερώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για παράδειγμα, θα πάει δημοσιογράφος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης όταν θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας. Και θα συνεχίσει να ενημερώνει για τις δραστηριότητες του κόμματος. Η ομιλία του κ. Τσίπρα στην κεντρική επιτροπή μεταδόθηκε. Κάνουμε, κάνουν μάλλον –εγώ απλώς έχω την πολιτική, αν θέλετε, ευθύνη για όλα αυτά- τη δουλειά τους κανονικά, όπως την κάνει οποιοδήποτε Μέσο Ενημέρωσης, χωρίς καμία δική μου παρέμβαση. Οι δημοσιογράφοι και το στελεχικό δυναμικό της Δημόσιας Τηλεόρασης κάνει κανονικά τη δουλειά του και ενημερώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολίτες. Οι ενημερωτικές εκπομπές έχουν ήδη μια καλή ακροαματικότητα και έχουν μια υποχρέωση απέναντι στους πολίτες που τους παρακολουθούν.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Από την άλλη πλευρά, έχουν και ένα έλλειμμα σε ό,τι αφορά την παρουσία των στελεχών της αντιπολίτευσης στο γενικότερο πλαίσιο. Αναρωτιέμαι, εάν σκοπεύετε να επισπεύσετε τις διαδικασίες, προκειμένου…
ΚΑΨΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι δεν θα αναγνωρίσει ούτε τον επόμενο φορέα που θα φτιάξουμε, τη ΝΕΡΙΤ, να τη λέμε έτσι. Το όνομα θα αποφασιστεί φυσικά. Μα, έχει πει ότι ούτε αυτόν θα αναγνωρίσει.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Φαντάζομαι ότι δεν προσδιορίζεται από αυτό το χρονοδιάγραμμα το δικό σας σε ό,τι αφορά τον φορέα ο οποίος θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ. Έτσι δεν είναι;
ΚΑΨΗΣ: Καθόλου.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Γι` αυτό ρωτάω, μήπως σχεδιάζετε μια επίσπευση του σχετικού χρονοδιαγράμματος και αν είστε έτοιμος να ανακοινώσετε ημερομηνίες.
ΚΑΨΗΣ: Όχι, ημερομηνίες δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω και δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Ξέρετε, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα βγει το Διοικητικό Συμβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο μαζί με το Εποπτικό Συμβούλιο θα έχουν όλη την ευθύνη για τη συγκρότηση του νέου φορέα. Εγώ ό,τι βοήθεια μου ζητηθεί θα την παράσχω, αλλά από εκεί και πέρα, δεν μπορώ εγώ να υποκαταστήσω κάποιον.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Το αντιλαμβάνομαι. Από την εμπειρία σας όμως όλο αυτό το διάστημα της αποκλειστικής ενασχόλησής σας με αυτό το κομμάτι, πόσος χρόνος εκτιμάτε ότι χρειάζεται για να πάμε στο τελικό στάδιο;
ΚΑΨΗΣ: Η μεγάλη αγωνία μου είναι η γραφειοκρατία. Τίποτε άλλο.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πού εντοπίζεται, δηλαδή, η γραφειοκρατία;
ΚΑΨΗΣ: Η γραφειοκρατία εντοπίζεται κυρίως στη διαδικασία των προσλήψεων, όπου υπάρχει μια διαδικασία ΑΣΕΠ, η οποία έχει συγκεκριμένους χρόνους που ως ένα σημείο μπορεί να επισπευσθούν. Διαφορετικά, θα σας έλεγα με βεβαιότητα ότι μπορούν να επιτευχθούν τα πάντα. Αλλά, υπάρχουν αυτές οι διαδικασίες. Υπάρχει και η ανάγκη, προφανώς, όλα αυτά να γίνουν με έναν τρόπο που να είναι αξιόπιστος και να μην υπάρχει αμφισβήτηση από τους πολίτες, παρότι υπάρχει –νομίζω- μια κακοπιστία από την πλευρά της αντιπολίτευσης, σκόπιμη κακοπιστία φυσικά. Οτιδήποτε και να γίνει, ανακαλύπτουν από πίσω διάφορα πράγματα. Θέλω να είναι όσο πιο διαφανή και αντικειμενικά αυτά που θα γίνουν.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχει πάντα η σκιά του τρόπου με τον οποίο έκλεισε η ΕΡΤ και υπάρχει πάντα και η σκιά των δηλώσεων που έγιναν στο πλαίσιο της απομείωσης όλου του δημόσιου φορέα.
ΚΑΨΗΣ: Σωστά, δίκιο έχετε. Αλλά, λέω να μην μείνουμε πια εκεί, να προχωρήσουμε μπροστά. Έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε μια καινούργια ραδιοτηλεόραση. Ο νόμος ο οποίος έχει ψηφιστεί στη Βουλή, είναι εξαιρετικός νόμος και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Έχουμε, λοιπόν, αυτή τη δυνατότητα. Ανακοινώθηκε το Εποπτικό Συμβούλιο και κανείς δεν αμφισβήτησε την ακεραιότητα των μελών του. Άρα, από εδώ και πέρα και να θέλει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ας το εκμεταλλευτούμε αυτό, ως κοινωνία.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Έχουν εντοπιστεί διάφορα προβλήματα σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσληφθεί. Το ερώτημά μου είναι: Από το σύνολο των 570, αν δεν κάνω λάθος, πόσοι πιθανόν να αλλάξουν κατάταξη εξ αιτίας των λαθών και πόσοι ενδεχομένως αποκλείονται πια από τη διαδικασία προσλήψεων.
ΚΑΨΗΣ: Τα ονόματα θα αρχίσουν να δημοσιεύονται από σήμερα στη «Διαύγεια». Οι προσλήψεις. Απ` ό,τι ξέρω, ένα ποσοστό ίσως κοντά στο 30% θα αλλάξει. Δηλαδή, είτε ενστάσεις που έγιναν, είτε κάποια στοιχεία που δόθηκαν ήταν λανθασμένα και έχουν γίνει ανακατατάξεις. Θα είναι ένα ποσοστό περίπου 30%, απ` ό,τι με έχουν πληροφορήσει από τη Δημόσια Τηλεόραση.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Και από ποιους αντικαθίστανται;
ΚΑΨΗΣ: Η σαφής οδηγία που έχω δώσει, είναι ότι με κανένα τρόπο δεν θα θιγεί η σειρά μοριοδότησης. Ας πούμε, οι επιλαχόντες θα παίρνουν τη θέση όσων περνούν χαμηλότερα στην κατάταξη.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Δίμηνες συμβάσεις έχουν υπογραφεί;
ΚΑΨΗΣ: Ναι, πολλές.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πόσες τον αριθμό;
ΚΑΨΗΣ: Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή. Νομίζω, κοντά στις 300. Συνολικά, θα ανακοινωθούν γύρω στις 500 προσλήψεις.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εάν μεταξύ των ανθρώπων οι οποίοι θα αντικατασταθούν και δεν υπήρχαν σωστά στοιχεία και έχουν ήδη υπογραφεί δίμηνες συμβάσεις…;
ΚΑΨΗΣ: Η προσπάθεια είναι ότι προτού υπογραφούν οι συμβάσεις να γίνεται έλεγχος των στοιχείων, προκειμένου να μην υπάρξει τέτοιο πρόβλημα. Τώρα, αν έχει περάσει κάτι τέτοιο, δεν το ξέρω. Αν υπάρξει καταγγελία ή άλλη ένσταση θα ελεγχθεί. Αλλά η προσπάθεια είναι να ελέγχονται τα στοιχεία όποιου υπογράφει.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πλήρως τα στοιχεία.
ΚΑΨΗΣ: Δηλαδή, αυτή είναι η δουλειά τους.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Με τους εργαζόμενους στην Αγία Παρασκευή που παραμένουν μέσα στις εγκαταστάσεις, πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;
ΚΑΨΗΣ: Πριν από λίγες ημέρες διάβασα ότι η κ. Κατσίμη, που είναι γραμματέας της Ένωσης Συντακτών και είναι και εκ των εκπροσώπων των απολυμένων που είναι στην Αγία Παρασκευή, δήλωσε ότι αν οι 1.800 τους ζητήσουν να φύγουν για να προσληφθούν, τότε πρέπει να φύγουν. Λοιπόν, μέσα στο επόμενο διάστημα θα βγουν αυτοί οι 1.800, οι οποίοι θα προσληφθούν εφόσον ανοίξουν οι εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής. Άρα, με βάση και τις δηλώσεις περιμένω ότι θα αποχωρήσουν πλέον.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Η διαδικασία των προσλήψεων θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και τώρα; Με μοριοδότηση; Ή το Εποπτικό Συμβούλιο…
ΚΑΨΗΣ: Ναι, με μοριοδότηση. Το Εποπτικό Συμβούλιο δεν έχει σχέση με τον ενδιάμεσο φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης. Το Εποπτικό Συμβούλιο είναι για το νέο φορέα που θα φτιαχτεί.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μα, γι` αυτόν τον επόμενο φορέα, για τη διαδικασία των προσλήψεων που έπονται. Σε αυτό αναφέρομαι.
ΚΑΨΗΣ: Οι διαδικασίες για τις ειδικότητες που υπάγονται στο ΑΣΕΠ, θα γίνουν με διαδικασίες ΑΣΕΠ, κανονικά και η μεγάλη πρόκληση, αν θέλετε, για όλους μας είναι η διαδικασία της πρόσληψης των δημοσιογράφων που δεν υπάγονται στο ΑΣΕΠ. Το Εποπτικό Συμβούλιο έστειλε μια επιστολή στην Ένωση Συντακτών, στην ΠΟΕΣΥ και σε πανεπιστημιακά τμήματα δημοσιογραφίας, να προτείνουν τρόπους και διαδικασίες επιλογής. Δυστυχώς, οι Ενώσεις Συντακτών δεν ανταποκρίθηκαν. Λένε, εμείς δεν αναγνωρίζουμε τη ΝΕΡΙΤ, η ΕΡΤ δεν έχει κλείσει. Νομίζω ότι είναι κολλημένοι στο παρελθόν και κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Θα πρέπει να βρούμε μια διαδικασία τέτοια που να είναι και αξιόπιστη, αντικειμενική, αλλά και αξιοκρατική. Σε αυτό το στάδιο, το μεταβατικό, για δύο μήνες θέσαμε κοινωνικά κριτήρια. Αλλά, δεν μπορεί να στελεχωθεί η Δημόσια Τηλεόραση με κοινωνικά κριτήρια. Θα πρέπει να είναι αξιοκρατικά. Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί το Εποπτικό Συμβούλιο και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Άρα, είναι η ευθύνη του Εποπτικού Συμβουλίου από εδώ και πέρα για τις προσλήψεις στο νέο φορέα.
ΚΑΨΗΣ: Βεβαίως. Και του Διοικητικού Συμβουλίου.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Καψή.
ΚΑΨΗΣ: Να είστε καλά.
——————————————–