Ο Σίμος Κεδίκογλου είπε πριν από ένα χρόνο τα εθνικής εμβέλειας κανάλια και η συνδρομητική κλήθηκαν να πληρώσουν 105 εκατ. ευρώ σε διάστημα 15 ετών (1997-2010). Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προ δέκα πέντε ημερών προανήγγειλε πως το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε δημοπρασία για τις συχνότητες, με τιμή εκκίνησης τα 18,5 εκατ. ευρώ με σκοπό να τις παραχωρήσει για 15 χρόνια !
Το ψηφιακό σκάνδαλο της παραχώρησης των συχνοτήτων χωρίς άδειες και χωρίς καταβολή τιμήματος από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, παρά μόνο από τους παρόχους δικτύου, είναι τεράστιο και σε εξέλιξη. Στην επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας όπου έγινε η σχετική συζήτηση αποκαλύφθηκε το μέγεθος του σκανδάλου. Τα κυβερνητικά στελέχη, ο υπουργός Μεταφορών Μ.Χρυσοχοϊδης, ο γενικός γραμματέας Μενέλαος Δασκαλάκης που ήταν και μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ επί κυβέρνησης Ν.Δ του Κώστα Καραμανλή και ένα στέλεχος της ΕΕΤΤ που μετακινήθηκε στο γραφείο Δασκαλάκη και «διόρθωσε» τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων τον Οκτώβριο του 2012, προσπάθησαν να πείσουν τους βουλευτές πως το ελληνικό δημόσιο θα έχει έσοδα «άνω των 300 εκατ. ευρώ» από την παραχώρηση των συχνοτήτων στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών το 2014. Δεν απάντησαν όμως για το «σκάνδαλο» κατάργησης της τηλεοπτικής αδειοδότησης και της «προσωρινής ρύθμισης» που προβλέπει το άρθρο 18 στο άσχετο σχέδιο νόμου του υπουργείου υγείας.
“Ο χρόνος παραχώρησης ή εκχώρησης του δικαιώματος είναι 15 χρόνια. Το τίμημα και συγκεκριμένα η τιμή εκκίνησης είναι 16,39 εκατ. ευρώ για τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια και 2,1 εκατ. για τα περιφερειακά κανάλια”, είπε την προπερασμένη Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Από τη φράση αυτή, αποκαλύπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, πως για 15 χρόνια οι πάροχοι δικτύου θα πληρώσουν στο σύνολο για τη χρήση ψηφιακών συχνοτήτων το ποσό των 18,49 εκατ. ευρώ. Διαφορετικά, ο κάθε πάροχος δικτύου που θα προκύψει από το διαγωνισμό θα πληρώνει κατ΄ ελάχιστο το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ το χρόνο, για συχνότητες, υψηλότερης αξίας με δυνατότητα πολλαπλών επιλογών που μπορούν να αποφέρουν επιπλέον κέρδη.
Κατά αναλογία, οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας και η Multichoice, για διάστημα 15 χρόνων κλήθηκαν να πληρώσουν το ποσό των 105 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7 εκατ. ευρώ και μόνο για αναλογικές συχνότητες, ενώ δεν έχουν πληρώσει για τη χρήση οι περιφερειακοί και οι τοπικοί σταθμοί, καθώς απαλλάσσονται από το νόμο.