Τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η ΕΕΤΤ στο λουκέτο της ΕΡΤ και στην παράλληλη εδραίωση της DIGEA παρουσίασε αναλυτικά με στοιχεία στη Βουλή, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έχει καταθέσει και μήνυση στον εισαγγελέα σε βάρος της συγκεκριμένης “ανεξάρτητης” Αρχής για τη σύμβαση που υπέγραψε με την εταιρεία που ανήκει στους σταθμούς εθνικής εμβέλειας για την παραχώρηση των ψηφιακών συχνοτήτων. Κατονομάζεται ο κομβικός ρόλος του Νίκου Παπαουλάκη στην υπόθεση ΕΡΤ-DIGEA, σύμφωνα με τις μαρτυρίες ήταν ο άνθρωπος που ανέβηκε στον Υμμηττό και κατέβασε τον πομπο της ΕΡΤ. Ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρεται ακόμη σε πρώην σύμβουλο υπουργολύ- ισχυρό πρόσωπο της τηλεόρασης στο παρελθόν- που παραμένει ως σήμερα στην ΕΕΤΤ, προφανώς για να ενισχύσει την …”ανεξαρτησία” της.
Στην ομιλία του, ο Χρήστος Σπίρτζης παρουσίασε “βήμα-βήμα αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά και της ΕΕΤΤ μάς έφεραν στην απόλυτη στρέβλωση, στην απόλυτη αδιαφάνεια σε ιδιωτικά μονοπώλια”, παραθέτοντας 3 πράξεις. Το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του έχει ως εξής:
“Πρώτη πράξη: Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το χάρτη συχνοτήτων. Το υπογράφουν δύο Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Στις 5 Οκτωβρίου 2012 το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων έχει προκηρύξει διαγωνισμό. Ανέθεσε μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε και υπολόγισε 275 σημεία εκπομπής. Η μελέτη εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στην έκδοση της ΚΥΑ προβλέφθηκαν 156 σημεία εκπομπής. Αν και υπάρχει, το καταθέτω και στα Πρακτικά για να ξέρετε και τι γίνεται.
Ψάξαμε πολύ στο Υπουργείο. Δεν βρήκαμε καμία άλλη μελέτη. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου παρέλαβαν τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Πειραιά και στην ΚΥΑ εκδόθηκε άλλο πράγμα. Η συνέπεια ήταν, ότι όλες οι παραμεθόριες περιοχές δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν ελληνική τηλεόραση -και όχι μόνο- κι αυτό αποτελεί και ζήτημα δημοκρατίας, αλλά και εθνικό θέμα.
Δεύτερο αποτέλεσμα: Πολύ μικρότερη επένδυση για την εταιρεία που θα γινόταν πάροχος δικτύου. Σ’ αυτή τη φάση, στο πρώτο δράμα, στην πρώτη σκηνή του δράματος, ο τότε Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών είχε ένα σύμβουλο που βοήθησε στην τροποποίηση της μελέτης, χωρίς τη βοήθεια βέβαια των Υπηρεσιών, τον κ. Παπαουλάκη. Τότε ο κ. Παπαουλάκης ταυτόχρονα ήταν και μέλος της ολομέλειας της ανεξάρτητης ΕΕΤΤ. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ. Ο τότε Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ είναι ο σημερινός άλλος Αντιπρόεδρος εκτός από τον κ. Παπαουλάκη. Και ένας άλλος σύμβουλος επίσης Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, για να μη λέμε ονόματα, είναι μέλος σήμερα της ολομέλειας της ΕΕΤΤ, αυτής της Ανεξάρτητης Αρχής.
Δεύτερη πράξη του δράματος, 27 Αυγούστου 2013. Η ολομέλεια της Ανεξάρτητης ΕΕΤΤ, πρακτικό 699, σε πλήρη σύνθεση –την προηγούμενη, όχι τη σημερινή- αποφασίζει: «Λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση της πολιτείας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στα σημεία 1 και 7 της σχετικής επιστολής του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του ΥΠΟΜΕΔΙ (Α.Π. ΕΕΤΤ 22468/22-5-2013), δεν επιμένουμε στην εκπεφρασμένη άποψη της ολομέλειας να προκηρυχθούν κατ’ ελάχιστον δυο άδειες για ανάπτυξη Δικτύου Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Εθνικής Κάλυψης».
Το καταθέτω κι αυτό στα Πρακτικά. Είναι επίσημα πρακτικά της ΕΕΤΤ.
Αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή δε ντρέπεται. Το γράφει και στο πρακτικό, είναι μια χαρά! Είναι ανεξάρτητη. Άλλαξε, λοιπόν, την απόφαση. Αντί να υπάρχουν δυο πάροχοι δικτύου, επέτρεψε να υπάρχει ένας.
Τρίτη πράξη του μεγάλου δράματος -το βιώσαμε όλοι- 11 Ιουνίου του 2013, αριθμός φύλλου 1414, «Κατάργηση της δημόσιας επιχείρησης Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης» -να μην ξεχνάτε τον νόμο- «μαύρο» στην ΕΡΤ δηλαδή.
Καταθέτω το σχετικό ΦΕΚ για τα Πρακτικά.
Επίσης, σας καταθέτω ενυπόγραφη αναφορά του κ. Σταύρου Καμπούρη -έχει και τα στοιχεία του ανθρώπου μέσα- την οποία διαβάζω:
«Προς κάθε αρμόδια Αρχή για κάθε νόμιμη χρήση». Στις 11 Ιουνίου του 2013 είχα υπηρεσία ως εργαζόμενος στην ΕΡΤ στο Κέντρο Εκπομπής Υμηττού μαζί με συνάδελφο. Περί ώρα 22.00΄– 22.30΄ αντιλήφθηκα μια ομάδα περίπου τριάντα-σαράντα αστυνομικών να εισέρχονται στον χώρο και να διασκορπίζονται σε όλα τα διαμερίσματα του κτιρίου του Κέντρου Εκπομπής.
Εγώ με τον συνάδελφο παραμείναμε στο γραφείο μέχρι που ήρθε ένας κύριος ντυμένος με πολιτικά, ο οποίος μας ζήτησε να του πούμε σε ποιον χώρο ευρίσκεται ο πομπός του καναλιού 44, δηλαδή ο τηλεοπτικός πομπός εκπομπής του προγράμματος της ΕΡΤ. Εμείς ρωτήσαμε εάν υπάρχει δημόσιο έγγραφο ή εισαγγελική εντολή και αρνηθήκαμε να υποδείξουμε τον χώρο, διότι δεν μας ανέφεραν κάτι παρόμοιο.
Τότε ο ίδιος ο πολίτης, μαζί με τα αστυνομικά όργανα ανέβηκε τη σκάλα και κατευθύνθηκε στον πάνω όροφο όπου ήταν εγκατεστημένοι οι ψηφιακοί πομποί. Στη συνέχεια, διαπιστώσαμε από τις ενδείξεις αλάρμ του γραφείου ότι είχαν διακοπεί οι τηλεοπτικοί πομποί, δηλαδή το σήμα της ΕΡΤ δεν λειτουργούσε πλέον. Αμέσως μετά, τα αστυνομικά όργανα μας ζήτησαν να εγκαταλείψουμε τον χώρο και μας συνόδευσαν με δύο περιπολικά στην Αθήνα. Την επόμενη μέρα, διαπιστώσαμε ότι ο πολίτης αυτός ήταν το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Νικόλαος Παπαουλάκης».
Ρωτάω, κυρία Βούλτεψη, με ποια ιδιότητα πήγε ο κ. Παπαουλάκης με την αστυνομία να ρίξει μαύρο στην ΕΡΤ. Ως σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα; Ως μέλος της Ανεξάρτητης ΕΕΤΤ; Δεν υπήρχαν υπηρεσιακοί; Δεν υπήρχε τίποτα σε αυτήν τη χώρα;”