“Όλοι θα πληρώσουν”, επανέλαβε ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στην ΕΡΤ1 δίνοντας νέες ημερομηνίες για την κατάθεση του σχεδίου νόμου δημοπράτησης των αδειών. Αυτή θα γίνει σήμερα ή αύριο και θα περιλαμβάνει διατάξεις για την κατηγοριοποίηση των αδειών σε εθνικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου, εθνικής εμβέλειας ενημερωτικές και θεματικές, όπως και περιφερειακές, αλλά και διατάξεις για την ΕΡΤ και την ΕΕΤΤ.
Ακολουθεί το απόσπασμα της σημερινής συνέντευξης του Χ. Σπίρτζη:
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Σπίρτζη μέσα στα μέτρα αυτά για τα οποία συζητάτε, είναι και το κομμάτι για τις άδειες, για την αδειοδότηση των καναλιών. Έχουμε κάποια εξέλιξη; Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι μέσα στα μέτρα, δεν είναι μέσα στη συμφωνία. Είναι μια πολιτική δέσμευση που είχαν τα Κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση…
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Είναι πηγή εσόδων;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως είναι πηγή εσόδων και είναι αυτό που έλεγα και πριν: κάποιοι πρέπει να πληρώσουν που δεν έχουν εισφέρει και στη κρίση γενικότερα στη χώρα ένα ευρώ, αλλά έχουν πάρει πάρα πολλά από τη χώρα.
Είναι απολύτως κατανοητό σε όλους το τι έχουμε ζήσει και πως αντιμετωπίζεται η Κυβέρνηση από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα τελειώσει όλη αυτή η ιστορία με τις προσωρινές αδειοδοτήσεις και με το αλισβερίσι που έχει ο πολιτικός κόσμος με …
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πως σκοπεύετε να το τελειώσετε αυτό;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα το δείτε και στο νομοσχέδιο.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πότε θα κατατεθεί; Δώστε μας ένα περίγραμμα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ή σήμερα ή αύριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Δώστε μας δυο τρία στοιχεία.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχει δυο μέρη το νομοσχέδιο. Το ένα, το πρώτο μέρος που το έχει δουλέψει ο Νίκος Παππάς είναι αρμοδιότητα του συναδέλφου, έχει να κάνει με τις άδειες που θα πάρουν τα τηλεοπτικά κανάλια.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πόσες άδειες συνολικά;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα το δείτε αυτό.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Να μας πείτε και κάτι σήμερα. Αφού είναι σήμερα – αύριο δηλαδή …
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν θα είναι πολλές.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Δηλαδή;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα υπάρχουν δύο κατηγορίες τηλεοπτικών καναλιών.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Θα είναι λιγότερες από τα υπάρχοντα κανάλια; Να το πάμε ανάποδα! Δηλαδή πόσες άδειες περίπου;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τι εννοείτε λιγότερες;
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Η έκθεση κ. Σπίρτζη έχει γίνει με βάση και τις ανάγκες και το δυναμικό και την έκταση της χώρας και της επικράτειας. Πόσες άδειες χωράει πανελλαδικής εμβέλειας η χώρα μας;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και την ελληνική αγορά. Γιατί κάποιοι είχαν κανάλια για να είναι μοχλός πίεσης, προκειμένου να έχουν δραστηριότητες σε άλλους χώρους. Δεν πιστεύω ότι είναι θεμιτό αυτό.
Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Άρα τέσσερις άδειες; Πέντε άδειες;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα είναι ικανός αριθμός και δεν θα είναι μόνο οι πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου. Θα υπάρχουν και άδειες θεματικού περιεχομένου πανελλαδικές, που μπορεί κάποιος επιχειρηματίας που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αυτό το χώρο να επιλέξει να έχει μια θεματική άδεια, ένα θεματικό τηλεοπτικό σταθμό.
Το δεύτερο μέρος, μια που είμαστε στην ΕΡΤ έχει να κάνει με τις τηλεοπτικές συχνότητες, με τη λειτουργία της ΕΕΤ και με όλα αυτά που ζήσαμε με την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τι είχε γίνει δηλαδή;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είχε κλείσει η ΕΡΤ δεν ξέρω αν το θυμάστε….!!!!
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Εκτός από αυτό, με τις τηλεοπτικές άδειες και τις συχνότητες.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ενάμιση μήνα μετά που έκλεισε η ΕΡΤ έγινε ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών συχνοτήτων και οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ήταν μια εταιρεία. Μια εταιρεία είναι η Digea που ιδιοκτήτης της Digea είναι τα έξι πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλια. Δηλαδή η ΕΡΤ σήμερα πληρώνει 190.000 το μήνα, για να μπορεί να εκπέμπει τα προγράμματά της.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Είχε γίνει λοιπόν εν απουσία της ΕΡΤ ο διαγωνισμός.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. Φημολογείται και αν δει κανείς και τους ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο σε αυτό, ότι η ΕΡΤ έκλεισε γι’ αυτό τον λόγο. Δεν έκλεισε για να απολυθούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ή άλλοι, έκλεισε για να έχουμε μια απόλυτη δέσμευση, έναν απόλυτο έλεγχο των τηλεοπτικών συχνοτήτων από συγκεκριμένους επιχειρηματίες.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τώρα το Δίκτυο το έχει η Digea εσείς τι θα κάνετε από εδώ και πέρα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τώρα δημιουργείται μια θυγατρική της ΕΡΤ που θα είναι ανταγωνιστική εταιρεία της Digea.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Θα αναπτύξει Δίκτυο σε όλη τη χώρα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως θα αναπτύξει Δίκτυο σε όλη τη χώρα και θα αναπτύξει πραγματικό Δίκτυο σε όλη τη χώρα, όχι μαϊμού. Γιατί πέρα από τις ευθύνες που έχει η ΕΕΤ ευθύνες έχει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Στο Υπουργείο βρήκαμε μια μελέτη που έχει παραλειφθεί από τις Υπηρεσίες, προέβλεπε 275 σημεία αν θυμάμαι καλά το νούμερο σε όλη τη χώρα για να έχουμε επαρκή κάλυψη σε όλη τη χώρα.
Με Υπουργική Απόφαση που και οι Υπηρεσίες ακόμη ενημερώθηκαν από το ΦΕΚ της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, βγήκε ότι πρέπει να είναι 157 τα σημεία.
Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Υπήρχαν κενά δηλαδή.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κενό είναι πάνω από τη μισή Ελλάδα ως γεωγραφική κάλυψη. Το πρόβλημα είναι ότι έχω δεχτεί πάνω από δέκα επίκαιρες ερωτήσεις από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν υπάρχει εκπομπή και ιδιωτικών καναλιών και της δημόσιας τηλεόρασης σε όλη την Ελλάδα.
Υπάρχουν και κάποια θέματα που αγγίζουν ευαίσθητες εθνικές χορδές, όπως στη Θράκη και στις ακριτικές περιοχές στα νησιά μας δεν μπορούν να δουν ελληνική τηλεόραση, βλέπουν τις τηλεοράσεις τα προγράμματα άλλων χωρών και αυτά προφανώς η «ανεξάρτητη ΕΕΤ» στη λειτουργία της, ή ένας ιδιώτης μπορεί να μην θέλει ή να μην τον συμφέρει να τα καλύψει.
Εμείς έχουμε το χρέος και η ΕΡΤ ως δημόσια τηλεόραση και το κράτος και η Κυβέρνηση να μην έχει τέτοιου είδους κενά στη χώρα.