Ευθύνες στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, στην οποία έμμεσα καταλογίζει εξυπηρέτηση συμφερόντων, αποδίδει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Σε συνέντευξη που έδωσε στο ειδικό περιοδικό «Ψηφιακή Τηλεόραση» αναφέρεται σε «μονοπωλιακές καταστάσεις» που έχουν δημιουργηθεί στην ψηφιακή τηλεόραση. Αποκαλύπτει ακόμη πως με την Digea υπεγράφησαν δύο συμβάσεις με διαφορά μίας ημέρας και στη δεύτερη άλλαξε μετά τον διαγωνισμό το τεχνοοικονομικό μοντέλο! Απαντώντας στο ερώτημα αν θα καταγγελθεί η σύμβαση, δηλώνει πως αυτό δεν είναι πολιτικό θέμα και εξαρτάται από το αν θα αποδειχθεί παράνομη, λέγοντας ότι ο σχετικός φάκελος θα σταλεί στα αρμόδια όργανα.
Στο μεταξύ, τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης και δεκαέξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Digea και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, η ΕΕΤΤ αποφασίζει να ελέγξει το οικονομοτεχνικό μοντέλο της ιδιωτικής εταιρείας. Πρόκειται για μοντέλο που η ίδια η ΕΕΤΤ ενέκρινε τον Απρίλιο του 2014, με απόφασή της που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε εκείνη την απόφαση είχε αποδεχθεί χωρίς καμία αντίρρηση τις απόψεις της Digea για τις επενδύσεις που θα έκανε προκειμένου να γίνει η ψηφιακή μετάβαση στην τηλεόραση.
Το εν λόγω οικονομοτεχνικό μοντέλο, το οποίο ενέκρινε η ΕΕΤΤ μετά την παράδοση των ψηφιακών συχνοτήτων στην Digea, καθορίζει την καταβολή του ενοικίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας. Το ενοίκιο που ζητάει η Digea είναι της τάξεως του 1,2 εκατ. ευρώ για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ για τα περιφερειακά κανάλια το ενοίκιο κυμαίνεται από 1.700 έως και 50.000 ευρώ τον μήνα. Για τα ποσά αυτά έχουν γίνει πολλές διαμαρτυρίες από τους περιφερειακούς σταθμούς.