ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πυξίδα ο άνθρωπος. Προορισμός η ελληνική περιφέρεια. Στόχος του ταξιδιού η καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και του αισιόδοξου μηνύματος ότι σε έναν τόπο που βιώνει έντονα τη νέα σκληρή πραγματικότητα υπάρχουν πολίτες που όχι μόνο στέκονται όρθιοι αλλά και βρίσκουν τη δύναμη να δημιουργούν.Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στις 23:45, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα» και ο Νίκος Μάνεσης συνεχίζουν το ταξίδι τους με τέταρτο σταθμό την Κάρπαθο, το στενόμακρο νησί, ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη, με τους γραφικούς οικισμούς και τους φιλόξενους κατοίκους.
Η «άγνωστη» Κάρπαθος μέσα από τα μάτια των μόνιμων κατοίκων της. Μια καταγραφή της προσπάθειας των Καρπαθίων σε δύσκολους καιρούς να μείνουν αγκιστρωμένοι στον τόπο τους κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες της ξενιτιάς, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους οι κάτοικοι του νησιού είτε έχουν συγγενείς είτε έχουν επιστρέψει από χώρες όπως η Αμερική και η Αυστραλία.
Σήμερα, οι κάτοικοι του νησιού αναζητούν τρόπους να αναδείξουν τον πλούτο του τόπου τους και να δώσουν κίνητρα στους νεότερους να παραμείνουν στο νησί.
Στο κέντρο της Καρπάθου, στην Όλυμπο, μας υποδέχονται οι γυναίκες της που φορούν ακόμη και σήμερα πολύχρωμες φορεσιές. Μας ξεναγούν στα γραφικά παραδοσιακά σπίτια, δηλώνουν ότι είναι εκείνες που κάνουν «κουμάντο» και ζητούν από την Πολιτεία να ενδιαφερθεί για έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς που κατοικείται πλέον μόνο από γέροντες καταδικασμένους στην απομόνωση.
Η εκπομπή βρίσκει το νησί στο στάδιο της προετοιμασίας για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Ο ναυτικός αποκλεισμός, από τη μείωση του αριθμού των δρομολογίων ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τον Πειραιά και την Κρήτη, είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα καθώς ένας πολίτης χρειάζεται ακόμη και 24 ώρες για να φτάσει στον προορισμό του. Και όλα αυτά, όταν το πλοίο καταφέρει να δέσει στο νησί. Τρία ασθενοφόρα, από δωρεές περιμένουν ακόμη στο τελωνείο. Περισσότερο από μία ώρα δρόμο απέχει η Όλυμπος από τα Πηγάδια, την πρωτεύουσα του νησιού. Στο χωριό των ηλικιωμένων κατοίκων δεν υπάρχει γιατρός ενώ το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού, που θα μπορούσε να τους οδηγήσει στο Κέντρο Υγείας που υπολειτουργεί, είναι σε άθλια κατάσταση. Για ακόμη μια φορά η γραφειοκρατία θριαμβεύει καθώς τα ασθενοφόρα που δώρισαν φιλέλληνες Γερμανοί και Ολλανδοί δεν έφτασαν ποτέ στην Κάρπαθο. Τραγική ειρωνεία ένας από τους δωρητές και δημιουργός του εθελοντικού κινήματος στο νησί, ο γερμανός Ραλφ Ζέκα, έχασε τη ζωή του καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο.
Η εκπομπή μας ταξιδεύει και στη Σαρία, το νησί που κάποτε αποτελούσε τμήμα της Καρπάθου και στο οποίο βρίσκονται τα «Παλάτια», τα ερείπια της αρχαίας Νισύρου. Οι εικόνες που καταγράφει η κάμερα προκαλούν μόνο θλίψη. Πλήρης εγκατάλειψη των αρχαιοτήτων στο «νησί των θησαυρών». Ασβεστωμένοι κίονες, κορινθιακού ρυθμού, έχουν μετατραπεί σε τραπεζάκια για τους επισκέπτες, ενώ τα διάσπαρτα αρχαιοελληνικής προέλευσης ευρήματα χρησιμοποιούνται, εδώ και χρόνια, ως οικοδομικά υλικά σε στάνες, μάντρες και εκκλησάκια.
Κανένα ενδιαφέρον και καμία αξιοποίηση από την Πολιτεία για ένα ακόμα μοναδικό μνημείο στην Ελλάδα που αντίστοιχό του στον κόσμο υπάρχει μόνο στη Συρία. Ένα σχεδόν ανέπαφο χωριό Σαρακηνών Πειρατών από την Ανδαλουσία της Ισπανίας που χρησιμοποιούσαν το λιμανάκι στη Σαρία ως ναυτική βάση και ορμητήριο στην Ανατολική Μεσόγειο.
«60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση: Βλέπουμε αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι!