Η ενοικίαση Van από τις εταιρείες Sports.comm Αθλητική Επικοινωνία και Θεσσαλία TV ήταν μια από τις τελευταίες πράξεις του Γκίκα Μάναλη ως διαχειριστή της ΔΤ. Η απόφαση αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ είχε ληφθεί στις 14 Ιανουαρίου. Ο αριθμός πρωτοκόλλου (1.806) είναι γραμμένος… στο χέρι και έχει ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου 2014.
Από τις 12 Φεβρουαρίου 2014 ο Γκίκας Μάναλης αποτελεί παρελθόν για το υπουργείο Οικονομικών, όπου είχε διοριστεί ως «ειδικός διαχειριστής της ΕΡΤ ΑΕ», αλλά στην ουσία αποφάσιζε για τη ΔΤ, χωρίς να υπόκειται σε κανέναν δημόσιο έλεγχο από τη Βουλή και το ΕΣΡ, αν και διαχειρίστηκε δημόσιο χρήμα. Με προϋπηρεσία στην FBB του Βίκτωρα Ρέστη και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γκίκας Μάναλης, μετά το «διάλειμμα» της διαχείρισης του λουκέτου της ΕΡΤ, επιστρέφει στις τράπεζες, αναλαμβάνοντας θέση διευθύνοντος συμβούλου στην Attica Bank.
Ο Γκίκας Μάναλης παρέλαβε εταιρεία τον Απρίλιο του 2013, διαβαίνοντας το κατώφλι της Ελληνικής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης, και παρέδωσε τον Ιανουάριο του 2014 το μόρφωμα της ΔΤ στη ΝΕΡΙΤ, η οποία έως σήμερα δεν εκπέμπει, ενώ διαχειρίστηκε δημόσιο χρήμα επί δέκα σχεδόν μήνες. Με επιμονή του Γιάννη Στουρνάρα, διορίστηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ στις 5 Απριλίου 2013, με την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής και το ΕΣΡ να δείχνουν ανοχή στο ότι δεν είχε την παραμικρή σχέση με τη ραδιοτηλεόραση, όπως είχε παραδεχθεί. Ο ίδιος είχε δεσμευτεί πως δεν θα έκλεινε την ΕΡΤ. Το λουκέτο μπήκε στις 11 Ιουνίου 2013 με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δεν κυρώθηκε ποτέ από τη Βουλή, και με υπουργική απόφαση του Σίμου Κεδίκογλου και του Γιάννη Στουρνάρα.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, στις 12 Ιουνίου 2013 διορίστηκε ειδικός διαχειριστής της ΕΡΤ ΑΕ, αλλά στην ουσία ασχολήθηκε με τη διαχείριση της ΔΤ, της υπηρεσίας που υπήχθη στο υπουργείο Οικονομικών. Κύριο χαρακτηριστικό της θητείας του ήταν οι απευθείας αναθέσεις, με επίκληση της απόφασης του ΣτΕ για την επαναλειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης. Καθ’ όλο το διάστημα από το καλοκαίρι του 2013 έως και τις 22 Ιανουαρίου 2014, η ΔΤ λειτούργησε χωρίς να έχει συστήσει εταιρεία, χωρίς να διαθέτει ΑΦΜ, ΔΣ, διευθύνοντα σύμβουλο και χωρίς να ελέγχεται από το ΕΣΡ ή την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Μετά την παράδοση της ΔΤ στη ΝΕΡΙΤ, ο Γκίκας Μάναλης έκρινε προφανώς πως δεν είχε λόγο να παραμείνει στη θέση του ειδικού διαχειριστή της ΕΡΤ ΑΕ. Φρόντισε, όμως, η κυβέρνηση την τελευταία μέρα του 2013, με τον ν. 4223/2013, να περάσει «φωτογραφική» διάταξη υπέρ του προσώπου: «Ο ειδικός διαχειριστής υπέχει αστική, ποινική και άλλη ευθύνη έναντι μόνο του Δημοσίου για κάθε ζημία την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαριά αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του στο πλαίσιο της ειδικής διαχείρισης. Για πράξεις ή παραλείψεις του ειδικού διαχειριστή κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί νομιμοποιείται παθητικά το Δημόσιο, το οποίο και συνεχίζει τυχόν εκκρεμείς αστικές δίκες».