Βόμβα μεγατόνων έσκασε με την συμφωνία Γιαννίκου και Warner. Άλλη μια πολυεθνική εταιρεία, αυτή τη φορά από το χώρο της μουσικής, αποχωρεί επί της ουσίας από τη χώρα μας, και παραχωρεί μέρος των δραστηριοτήτων της με τη μορφή licensing στον επιχειρηματικό όμιλο του Κώστα Γιαννίκου.
Το τοπικό γραφείο της Warner είχε παγώσει τις περισσότερες από τις δραστηριότητες του τις τελευταίες εβδομάδες όσο πλησίαζε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Στα κεντρικά της Warner εκδήλωσαν ενδιαφέρον και οι υπόλοιπες πολυεθνικής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όμως η απόφαση τους ήταν να δοθεί το συμβόλαιο σε μια “indy” – ανεξάρτητη δηλαδή δισκογραφική εταιρεία.
Με την κίνηση αυτή ο Όμιλος Γιαννίκου γίνεται ένας ακόμα μεγαλύτερος παίκτης στον χάρτη της τοπικής μουσικής βιομηχανίας.
Κάτω από την ομπρέλα του συμπεριλαμβάνει τις Legend, Virus, Lyra και τώρα την Warner. Θα ήταν πολύ επιπόλαιο να μιλήσει κανείς για το ποιό είναι το “market share” που αποκτά ο Γιαννίκος με την κίνηση αυτή, κυρίως λόγω του ότι η αγορά στερείται αξιόπιστων μετρήσεων.
Με την παλιά λογική (συμφωνά με την οποία λειτουργούσε το IFPI Chart) θα μπορούσε κανείς να πει ότι το μερίδιο του Γιαννίκου είναι πολύ πάνω από το 20%.
Όμως η λογική αυτή δεν ήταν ενδεικτική της πραγματικής δυναμικής της μουσικής βιομηχανίας καθώς κατέγραφε μόνο ποιές παραγγελίες για κυκλοφορίες δισκογραφικών αποστέλλονταν στο λιανεμπόριο.
Το σημαντικό λοιπόν δεν είναι τι ποσοστό έχει στην αγορά ο Γιαννίκος με την παλιά λογική, αλλά πόσο παραπάνω τζίρο μπορεί να δημιουργήσει με τον τρόπο που λειτουργεί έχοντας στα χέρια του έναν ακόμα καταπληκτικό κατάλογο.
Όταν πριν περίπου δύο χρόνια έδωσε σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποκτήσει τον κατάλογο της Lyra, πολλοί απόρησαν. Ο ίδιος σήμερα αισθάνεται δικαιωμένος καθώς εκμεταλλεύθηκε πολλαπλώς τον πλούσιο κατάλογο της εταιρείας, και δημιούργησε σταθερή ροή εσόδων ικανή να του αφήνει και κέρδος.
Αντίστοιχη θα είναι η τακτική του με τη Warner, καθώς έχει καταφέρει πλέον να χτίσει έναν μηχανισμό που δουλεύει τον κατάλογο με κάθε δυνατό τρόπο – ξεκινά από το λιανεμπόριο και φθάνει μέχρι το δίκτυο περιπτέρων σε όλη την Ελλάδα.
Είναι μια θαυμάσια συγκυρία για τον Γιαννίκο, ιδιαίτερα όταν το ξένο ρεπερτόριο φαίνεται να κατακλύζει τα πάντα. Η πλειοψηφία των κομματιών ακόμα και στο music control είναι πλέον ξένα.
Οι κακές γλώσσες ισχυρίζονται ότι ο Γιαννίκος έχει άλλο σχέδιο – θα δουλέψει τον κατάλογο με “ελληνικό” τρόπο, οι ξένοι όσο θα βγάζουν κέρδος δεν θα μιλάνε, και μερικά χρόνια αργότερα θα διαπιστώσουν ότι ο κατάλογος από τις πολλές προσφορές “κάηκε”, όπως έγινε στο παρελθόν με την BMG.
Για την ιστορία αξίζει να σημειώσουμε ότι την εποχή που η Heaven σημείωνε τις μεγάλες τις δόξες με τον Γιώργο Λεβέντη στο τιμόνι της, ο Κυριακού είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να πάρει ο ίδιος licensing την Warner. Οι συζητήσεις ναυάγησαν καθώς οι ξένοι ζητούσαν υπέρογκα ποσά.
*Music & Media, Παρόν 23-11-09