“Κατάλαβα ότι η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει πολλά πράγματα τα οποία δεν έλεγε στον ελληνικό λαό. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 23% ΦΠΑ για τον τουρισμό είχε γίνει 13%. Ο κ. Τσίπρας δεν το έλεγε στον ελληνικό λαό κι αυτό αποκαλύφθηκε σήμερα από το κείμενο του κ. Γιούνκερ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να πηγαίνει στη Βουλή και να μιλάει για ένα κείμενο που υπήρχε πέντε ημέρες πριν” τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης δίνοντας συνέντευξη στην εκπομπή έκτακτης επικαιρότητας του ΑΝΤ1, όπου απάντησε στα ερωτήματα του Γιώργου Κούρου και της Ρίτσας Μπιζόγλη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα λέγοντας “το πρώτο κόμμα που χαιρέτησε το δημοψήφισμα ήταν η Χρυσή Αυγή. Χρυσή Αυγή-ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί οι τρεις θα μας βγάλουν από την Ευρώπη; Θα το δεχτούμε;”, ενώ παράλληλα τόνισε ότι “είναι η στιγμή να μιλήσουν οι άνθρωποι που πιστεύουν στην Ευρώπη και βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η στιγμή να σηκώσουν το ανάστημά τους. Να πιέσουν. Δεν μπορεί να πιέζουν μόνο οι συνιστώσες. Δεν μπορεί να πιέζει το λόμπυ της δραχμής και όσοι μπορεί να έχουν συμφέροντα από την είσοδο της χώρας στο μαύρο τούνελ”. Σε ό,τι αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι: “ο ελληνικός λαός θα πάρει την απόφαση αν την ερχόμενη Δευτέρα το νόμισμά μας θα είναι ευρώ ή δραχμή”, ενώ τέλος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα σε debate.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:
-Δεν γνωρίζουμε για τη διαπραγμάτευση τίποτα παραπάνω από αυτά που γνωρίζει ο κόσμος. Η κυβέρνηση έκανε μυστική διπλωματία και θέλει να παίρνει αποφάσεις μόνη της. Κατάλαβα όμως ότι η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει πολλά πράγματα τα οποία δεν έλεγε στον ελληνικό λαό. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 23% ΦΠΑ για τον τουρισμό, το οποίο είχε γίνει 13%. Ο κ. Τσίπρας δεν το έλεγε στον ελληνικό λαό κι αυτό αποκαλύφθηκε σήμερα από το κείμενο που δημοσιοποίησε κ. Γιούνκερ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να πηγαίνει στη Βουλή και να μιλάει για ένα κείμενο που ίσχυε πριν πέντε ημέρες, ενώ ο κ. Γιούνκερ λέει ότι από τότε έχουμε συζητήσει άλλα κι έχουμε καταλήξει σε νέο κείμενο. Ας πει η κυβέρνηση από αυτά που λέει η Κομισιόν τι δεν αποδέχεται ή να θέσει σε δημοψήφισμα το νέο κείμενο.
-Η διαφωνία κυβέρνησης – θεσμών είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση προτείνει 8 δις μέτρα και οι θεσμοί 8,5 δις, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ δεν είναι καν αυτή η τελική πρόταση των Ευρωπαίων. Υπάρχει όμως ένα μεγαλύτερο ζήτημα από την απόκλιση των 500- 600 εκατομμυρίων. Νιώθει κανένας ασφαλής να φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια; Να εγκαταλείψει το ευρώ; Διότι περί αυτού μιλάμε. Ο Έλληνας στηρίζεται από το χρήμα που φτάνει από την ΕΚΤ. Αποφασίζουμε την Κυριακή, αν θέλουμε να φτάνουν αυτά τα χρήματα στον Έλληνα. Ο ελληνικός λαός θα πάρει την απόφαση αν την ερχόμενη Δευτέρα το νόμισμά μας θα είναι ευρώ ή δραχμή.
-Ο Αλ. Τσίπρας πήρε μια καλύτερη πρόταση απ’ αυτή που συζητήσαμε στη Βουλή. Αυτή η πρόταση όμως δεν άρεσε στον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε αδιέξοδο και αδυναμία χειρισμού των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν στο κόμμα του και στην κυβέρνησή του. Ο κ. Λαφαζάνης για παράδειγμα θέλει δραχμή. Θέλει οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. Υπάρχουν άνθρωποι στην κυβέρνηση που δεν θέλουν τη συνεργασία με την Ε.Ε. Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να κερδίσει χρόνο για να ισορροπήσει τις συνιστώσες του και δεν συμπεριφέρθηκε ως Πρωθυπουργός της χώρας, αλλά ως αρχηγός του κόμματός του.
-Το ευρώ δεν είναι για τους πλούσιους. Είναι για τους φτωχούς, γιατί εκείνοι θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αν δεν υπάρχει Ελλάδα στην Ευρώπη, δεν θα υπάρχει ΕΣΠΑ. Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι παιδικοί σταθμοί. Είπα και στη Βουλή ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα χάσουμε 42 δις ευρώ. Αυτά δεν είναι χρήματα που θα πάρουν οι ολιγάρχες, αλλά ο απλός κόσμος. Πιστεύει κανείς ότι ξαφνικά στην Ελλάδα θα πέσουν οι τιμές αν πάμε στη δραχμή; Απλώς αντί για 500 ευρώ θα έχω στην τσέπη 180 ευρώ και θα πρέπει να πάρω τα ίδια τρόφιμα για την οικογένειά μου. Μιλάμε για μια μικρασιατική καταστροφή. Λένε κάποιοι ότι οι δυσκολίες θα διαρκέσουν έξι μήνες-έναν χρόνο. Δεν είναι έτσι. Διότι μια χώρα που είναι εξαρτημένη από τις εξαγωγές θα πρέπει για πολλά χρόνια να παρακαλάει και να αγοράζει σε σκληρό νόμισμα. Μιλάμε για μια κατάσταση απόλυτης δυστυχίας.
-Για ορισμένους ανθρώπους στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές: δεν θέλουν την Ευρώπη, δεν θέλουν το ευρώ. Κατασκευάζουν ιδεολογήματα τα οποία είναι κόντρα στην πραγματικότητα. Υπάρχει απίστευτος ερασιτεχνισμός στην κυβέρνηση. Αφού είχαν καταλάβει, όπως λένε ότι τους εκβιάζουν, γιατί δεν το έκαναν ότι ήταν να κάνουν νωρίτερα; Γιατί τώρα μέσα σε πέντε ημέρες και μέσα στην τουριστική περίοδο πάνε σε δημοψήφισμα; Μιλάμε για μια παρέα ερασιτεχνών.
-Είμαστε όλοι έκπληκτοι μπροστά στην επιπολαιότητα της κυβέρνησης. Είναι όμως η στιγμή να μιλήσουν οι άνθρωποι που πιστεύουν στην Ευρώπη και βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η στιγμή να σηκώσουν το ανάστημά τους. Να πιέσουν. Δεν μπορεί να πιέζουν μόνο οι συνιστώσες. Δεν μπορεί να πιέζει το λόμπι της δραχμής και όσοι πιθανότατα να έχουν και συμφέροντα από την είσοδο της χώρας στο μαύρο τούνελ. Το πρώτο κόμμα που χαιρέτησε το δημοψήφισμα ήταν η Χρυσή Αυγή. Χρυσή Αυγή-ΑΝΕΛ-και ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ μας θέλουν εκτός Ευρώπης. Αυτοί οι τρεις θα μας βγάλουν από την Ευρώπη; Θα το δεχτούμε;
-Προσπαθούμε και πιέζουμε τους Ευρωπαίους να κάνουν τα αναγκαία βήματα προς τα πίσω. Το έχει πει και στη Βουλή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι μια ομάδα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, είναι αποφασισμένη να πάει τη χώρα στη δραχμή. Αυτή είναι η απόφασή τους. Είτε γιατί νιώθουν ότι το κόμμα τους αντιδρά, είτε γιατί νιώθουν πως έτσι θα είναι πιο εύκολα τα πολιτικά παιχνίδια.
-Καλώ τον Αλ. Τσίπρα να συζητήσουμε. Να μας πει τι διαπραγμάτευση έκανε και να αποκαλύψουμε στον ελληνικό λαό που υπάρχουν σκιές. Να δούμε ποιος είναι πιο κοντά στη γερμανική πολιτική και ποιος όχι. Αυτό που δεν δέχθηκε να κάνει ο Αντ. Σαμαράς, να μιλήσει δηλαδή με τον κ. Τσίπρα, καλώ εγώ τώρα τον κ. Τσίπρα να το κάνει μαζί μου. Να μιλήσουμε.
28 Ιουνίου 2015
http://topotami.gr/nea/st-