Ψήφισμα ΠΟΕΣΥ
Υπογραφή, εδώ και τώρα, νέων ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διεκδικούν οι δημοσιογράφοι όπως διακήρυξαν με ομόφωνο ψήφισμά του (κατά τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, στις 9 & 10 Σεπτεμβρίου 2011, στη Θεσσαλονίκη. Το ψήφισμα έχει ως εξής: Στο τοπίο ανατίναξης εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων που διαμορφώνουν κυβέρνηση και τρόικα, οι Ενώσεις των εργοδοτών στον τομέα της ενημέρωσης αρνούνται συστηματικά την υπογραφή ΣΣΕ, επιδιώκοντας την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Οι δημοσιογράφοι τόσο στις εφημερίδες, όσο και στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στην ΕΡΤ παραμένουν χωρίς νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας από το 2009, όταν έληξαν οι προηγούμενες, ενώ οι εργοδότες βρήκαν πρόσφορο έδαφος να καταστρατηγήσουν ό,τι προβλέπεται σ’ αυτές και βάσει νόμου συνεχίζει να ισχύει μέχρι την υπογραφή των νέων.
Συγκεκριμένα, από τις αρχές του 2010 η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) αρνείται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την ΕΣΗΕΑ ώστε να υπογραφεί ικανοποιητική ΣΣΕ. Οι εργοδότες επέλεξαν τη μέθοδο της απαξίωσης προκειμένου όπως αποδείχτηκε να καταπατήσουν κάθε δικαίωμα των εργαζομένων, πατώντας πάνω στους τελευταίους αντεργατικούς νόμους που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση και την τρόικα. Μάλιστα, η καταστρατήγηση της ΣΣΕ του 2007 ξεκίνησε από το ίδιο το προεδρείο της ΕΙΗΕΑ το οποίο παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των δημοσιογράφων κώφευαν ή προσέρχονταν υποκριτικά καταθέτοντας προτάσεις – πρόκληση που προέβλεπαν περικοπές μισθών και καμιά διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η κατάσταση συνεχίστηκε και το 2011 και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΣΗΕΑ και την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, οι εργοδότες συνέχισαν να κωφεύουν.
Την ίδια στάση ακολούθησαν και οι εργοδοτικές οργανώσεις ΣΗΠΕ και ΕΙΗΕΕ στις απόπειρες των περιφερειακών Ενώσεων (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΕ και ΕΣΗΕΠΗΝ) για συλλογική διαπραγμάτευση και υπογραφή ΣΣΕ. Παράλληλα θα πρέπει να στηριχθούν δυναμικά άλλες Ενώσεις, όπως η ΕΣΠΗΤ, που βρίσκονται στο στάδιο της διαμεσολάβησης στον ΟΜΕΔ, για τη ρύθμιση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Σε ό,τι αφορά, τα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ) ο εργοδότης, δηλαδή η κυβέρνηση αντί για νέα σύμβαση στη δημόσια τηλεόραση μετά τη λήξη της προηγούμενης στις 31-12-2008 μείωσε τρεις φορές τους μισθούς των δημοσιογράφων. Μάλιστα, όπως επεσήμαναν ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜ-Θ με ανακοινώσεις τους η υπαγωγή της ΕΡΤ και του