Το μπρα-ντε-φερ Τσίπρα – Κωνσταντοπούλου μεταφέρθηκε στα ΜΜΕ. Σαν να πρόκειται για προσωπική αναμέτρηση, επτά μήνες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, η κυβέρνηση και η πρόεδρος της Βουλής θυμήθηκαν το ΕΣΡ και τον θεσμικό του ρόλο στην αδειοδότηση, για την οποία το σχετικό σχέδιο νόμου βρίσκεται σε διαβούλευση.
Στο ΕΣΡ έχει διαμορφωθεί, μετά το διάστημα των… 13 ετών θητείας Λασκαρίδη, ένα ιδιόμορφο καθεστώς το οποίο επηρεάζει και ανθρώπους που έχουν ήθος και δημοκρατική παιδεία. Αυτό της άρνησης υποβολής παραίτησης μετά τη λήξη της θητείας, όπως αυτή είχε προσδιοριστεί από την απόφαση τοποθέτησης τους. Τα νομικά τερτίπια, που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα το ΕΣΡ από ανεξάρτητη Αρχή, κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, να μετεξελιχθεί σε ραδιοτηλεοπτικό ειρηνοδικείο της εκάστοτε κυβέρνησης, από την οποία ήταν εξαρτώμενα τα μέλη της, μέσω της διαδικασίας των παρατάσεων.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν ανανέωσε- και ορθά- τη θητεία του Ιωάννη Λασκαρίδη όπως και του Γιάννη Παπακώστα και της Εύης Δεμίρη, η δε Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν όρισε νέα μέλη. Αντιθέτως, σε νόμο του Γιώργου Κατρούγκαλου κατατέθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία το ΕΣΡ μπορεί να λειτουργεί με λιγότερα μέλη (4) και την προεδρία την ασκεί ο εκάστοτε αντιπρόεδρος, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Λίνα Αλεξίου, η οποία έχει τοποθετηθεί στο ΕΣΡ από το 2011 και είναι η μητέρα της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. Όπως και ο Γιώργος Στεφανάκης, έχει συμπληρώσει την οριζόμενη από τον νόμο τετραετή θητεία και το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να παραταθεί. Υπάρχουν δύο αποφάσεις του ΣτΕ για επέκταση της θητείας κατά 8 μήνες αλλά και για 22, αλλά υπάρχει μια φωτογραφική διάταξη στο νόμο 4055/ 2012 που παρατείνει τη θητεία των μελών για… 8 χρόνια.
H άσχημα διατυπωμένη παράγραφος αναφέρει τα εξής: “Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμουλήγει η θητεία των μελών των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα ανεξάρτητων αρχών, που έχουν επιλεγεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και έχουν υπηρετήσει ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη στην ίδια αρχή συνολικά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της οκταετίας. Για όσα από τα υπηρετούντα μέλη δεν έχουν συμπληρώσει οκταετία, από την αρχική επιλογή τους, η θητεία τους παρατείνεται μέχρι τη συμπλήρωση της οκταετίας. Η αντικατάσταση των αποχωρούντων κατά τα ανωτέρω μελών πραγματοποιείται μέσα σε έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου. Μέχρι την αντικατάσταση παρατείνεται η θητεία των αποχωρούντων»Επί της συγκεκριμένης παραγράφου, υπάρχουν 3 αποφάσεις του ΣτΕ, που τη θεωρούν συνταγματική.
Η πρόεδρος της Βουλής αφήνει να εννοηθεί πως πρέπει να καλυφθούν μόνο οι τρεις θέσεις, άρα να παραμείνει στο Συμβούλιο η Λίνα Αλεξίου έως το 2019. Η κυβέρνηση λέει πως πρέπει να αντικατασταθούν όλοι, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα με το σχέδιο νόμου για τις άδειες. Ακόμη κι αν ανανεωθεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η θητεία της Λ. Αλεξίου, θα υπάρχει ασυμβίβαστο λόγω της συγγένειας πρώτου βαθμού ανάμεσα στον ελεγκτή, που είναι η πρόεδρος της Βουλής, και στον ελεγχόμενο, που είναι το ΕΣΡ.
Σε δήλωσή του ο Νίκος Παππάς ανέφερε πως «η αδιαφάνεια, οι εν μια νυκτί αδειοδοτήσεις, οι εκκωφαντικές σιωπές των υπευθύνων, οι διαρκείς σχεδόν σιωπηρές ανανεώσεις αδειών και θητειών δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστούν». Και κάλεσε «κάθε θεσμικό παράγοντα (σ.σ.: δηλαδή, την πρόεδρο της Βουλής), καθώς και όλα τα πολιτικά κόμματα, να συμβάλουν ώστε να μπει επιτέλους τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο με όρους ευρείας πολιτικής συναίνεσης».